Naleśniki po bolońsku

5/5 5 25 5 1
5/5 5 25 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

farsz:

ciasto naleśnikowe:

Przygotowanie:

  1. FARSZ: Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.
  2. Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, następnie dodaj paprykę, liść laurowy, a po 5 minutach pomidory.
  3. Duś całość do odparowania sosu. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  4. CIASTO NALEŚNIKOWE: Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto. Pozostaw na 0,5 godz.
  5. Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.
  6. Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.
  7. POMYSŁ NA rozpuść w 250 ml wody i zagotuj.
  8. Naleśniki podawaj zaraz po przygotowaniu polane POMYSŁEM NA i posypane parmezanem.

Opis przepisu:

Zamiast tradycyjnego spaghetti – przepyszne, domowe naleśniki po bolońsku, z nadzieniem z mielonego mięsa, zielonej papryki i pomidorów. Nafaszerowane naleśniki zwijamy w rulony i podajemy gorące, z WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti po bolońsku, posypane tartym parmezanem. Kto lubi, może tak przygotowane naleśniki zapiec krótko w piekarniku, do rozpuszczenia się sera. Przed podaniem dekorujemy listkiem bazylii.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?