1

2

Przepisy

Naleśniki po bolońsku

5/5

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 523 kcal / porcja

Zamiast tradycyjnego spaghetti – przepyszne, domowe naleśniki po bolońsku, z nadzieniem z mielonego mięsa, zielonej papryki i pomidorów. Nafaszerowane naleśniki zwijamy w rulony i podajemy gorące, z WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti po bolońsku, posypane tartym parmezanem. Kto lubi, może tak przygotowane naleśniki zapiec krótko w piekarniku, do rozpuszczenia się sera. Przed podaniem dekorujemy listkiem bazylii.

składniki:

Liczba porcji:

farsz:

ciasto naleśnikowe:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania farszu.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.
  3. Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, następnie dodaj paprykę, liść laurowy, a po 5 minutach pomidory.
  4. Duś całość do odparowania sosu.
  5. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  6. Teraz czas na ciasto naleśnikowe.
  7. Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto.
  8. Pozostaw na 0,5 godz.
  9. Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.
  10. Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.
  11. POMYSŁ NA rozpuść w 250 ml wody i zagotuj.
  12. Naleśniki podawaj zaraz po przygotowaniu polane POMYSŁEM NA i posypane parmezanem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: