1

2

Przepisy

Ogórki małosolne

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 1 porcja

160 calories kalorie: 160 kcal / porcja

Domowe ogórki małosolne to prawdziwy przysmak lata. Można nastawiać je w słoju lub kamionkowym garnku – i za kilka dni cieszyć się smakiem świeżych, chrupiących ogóreczków. Przy kiszeniu najważniejsza jest jakość ogórków - powinny być jędrne, nieduże, nie przejrzałe (nie gąbczaste w środku) oraz odpowiednia proporcja przypraw, czyli czosnku, kopru i korzenia chrzanu. Jeśli chcemy, by ogórki szybciej się kisiły, wystarczy obciąć im końcówki z obu stron (najpierw od jasnej strony, potem – od ciemnej). Jeżeli mamy ogórki różnej wielkości, te największe układamy na spodzie, a najmniejsze – na wierzchu. Ogórki do domowego kiszenia trzeba myć bardzo starannie, najlepiej szczoteczką, pod bieżącą wodą – jeśli pozostaną na nich resztki środków chemicznych, stracą smak i będą się psuły.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj.
  2. Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku.
  3. Oczyść chrzan.
  4. Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
  5. Czas na zalewę - zagotuj wodę.
  6. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
  7. Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
  8. Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
  9. Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  10. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: