Barszcz czerwony z ziemniakami

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 8

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę oczyść i pokrój.
  2. Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę, posól i skrop Przyprawą w płynie.
  3. Pokrój słoninę. Buraczkii oczyść i zetrzyj na tarce a ziemniaki obierz i ugotuj.
  4. Do 2 l wody dodaj pół cebuli, czosnek, buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, zagotuj i gotuj przez 20 minut.
  5. Zawartość opakowania z barszczem rozprowadź w 750 ml zimnej wody, gotuj przez 15 minut, przecedź i dodaj do wywaru. (Możesz użyć Barszczu z Kontenerka)
  6. Zagotuj ponownie i przecedź, dodaj śmietanę.
  7. Na patelni podsmaż pozostałą cebulę i słoninę.
  8. Ziemniaki nałóż na jedną połowę talerza i polej usmażoną cebulką ze słoniną. Na drugą połowę nalewaj barszcz.

Opis przepisu:

Barszcz czerwony z ziemniakami to doskonały pomysł na szybki i pożywny posiłek. Szczególnie zimą, kiedy tak bardzo lubimy jeść gorące zupy. Ten przepis świetnie sprawdzi się również na niecodzienne okazje, np. Boże Narodzenie. Eleganckie podanie barszczyku czerwonego w bulionówce gwarantuje, że wigilijny stół będzie bogatszy o ten tradycyjny świąteczny przysmak. Sprawdź nasz przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Agulce
    Barszcz z ziemniakami to moje ulubione danie, ale najlepszy robi moja mama jeszcze nie udało mi się go podrobic. Ja wole je z pure za to moja druga połówka z całymi ziemniakami.
  • Wine472d0a5
    Ten bożonarodzeniowy przepis to odpowiedź na moje wszystkie świąteczne potrzeby :) Uwielbiam smak barszczu czerwonego z ziemniakami, jest on zdecydowanie niepowtarzalny.
  • radish
    To jeszcze coś o wspomnieniach z dzieciństwa ;) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką smażoną to jedno, ale moja babcia zawsze do zup podawała nam krojone w paseczki naleśniki i ten czerwony barszczyk także super z nimi smakuje. Smażyła czasem dzień wcześniej, jedliśmy z różnymi dodatkami, a jak zostały, to właśnie drobno pokrojone do barszczu czerwonego lub rosołu. I jeszcze przyprawa MAGGI Winiary - ojejku, ale miło tak się wspomina babcine gotowanie ;)
  • radish
    U mnie w domu barszcz czerwony z ziemniakami jest bardzo popularny, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Moja babcia zawsze smaży ziemniaki z cebulką na smalcu i robią się z nich takie przysmażone, zrumienione kawałki. Potem w głębokim talerzu podaje te przysmażone z cebulką ziemniaki i zalewa gorącym barszczem czerwonym. To mój smak z dzieciństwa :) w tym roku na święta też go zamówiłam i już nie mogę się doczekać!

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?