Gołąbki bez zawijania

5/5 5 239 5 1
5/5 5 239 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 50 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.
  2. Mięso wymieszaj z kapustą, ryżem, kaszą manną i jajkami.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.
  5. Podlej 1 l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.
  6. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.
  7. Na koniec dodaj śmietanę.
  8. Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.

Opis przepisu:

Coś pysznego na pożywny, domowy obiad - gołąbki bez zawijania. Białą kapustę, mielone mięso oraz ugotowany ryż po prostu mieszamy, formujemy owalne gołąbki, obsmażamy i gotujemy w Bulionie cielęcym z koncentratem pomidorowym. Zabielamy śmietaną i podajemy z ziemniakami - mogą być puree, z patelni lub z wody.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • OK
    Spróbuję zrobić na modłę wegierską - węgrzy zawijają gołąbki w całe liście kapusty kiszonej, ale u nas niestety tak kapusty się nie kisi. Spróbuję zrobić z przepłukaną kapustą kiszoną. Napisze, czy jadalne :D
  • Monia82
    Palce lizac Szybka bardzo dobra potrawa
  • rme99
    Gołąbki super, smacznie ,szybko, prosto. Zamiast sosu pomidorowego, można zrobić sos pieczarkowy :)
  • Oleczka1994
    Pycha :) Polecam jak najbardziej:)
  • aniolek82
    ten pomysł był swietny. nie rozumiem dlaczego go wycofali. potrezbuje jakis inny sos. jaki polecacie? probowala juz pomidorowy ale to nie ten sam smak. jak cos jest dobre to zawsze cos musza pozmieniac
  • domina71
    gołąbki bez zawijania są szybkie w przygotowaniu, ale na pewno nie tracą na smaku! rewelacja
  • Patison
    jestem leniwa w kuchni, więc gołąbki bez zawijania to zdecydowanie rozwiązanie dla mnie
  • Vitaminek
    gołąbki bez zawijania czyli nietypowe podejście do tradycyjnej potrawy. Zdecydowanie polecam
  • Emilia1985
    Bardzo prosty i szybki przepis! Gołąbki są naprawdę pyszne, mimo że troszkę zmieniłam przepis - nie dodałam śmietany gdyż synek jej nie toleruje, ale i tak obiad był super!
  • allani
    ni ma nic prostszego, a mój synek poprostu je uwielbia !!