1

2

Przepisy

Gołąbki bez zawijania

5/5 5 211 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 6 porcji

369 calories kalorie: 369 kcal / porcja

Coś pysznego na pożywny, domowy obiad - gołąbki bez zawijania. Białą kapustę, mielone mięso oraz ugotowany ryż po prostu mieszamy, formujemy owalne gołąbki, obsmażamy i gotujemy w Bulionie cielęcym z koncentratem pomidorowym. Zabielamy śmietaną i podajemy z ziemniakami - mogą być puree, z patelni lub z wody.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.
  2. Mięso wymieszaj z kapustą, ryżem, kaszą manną i jajkami.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.
  5. Podlej 1 l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.
  6. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.
  7. Na koniec dodaj śmietanę.
  8. Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.

3 wskazówki do przepisu

  • Magda Lena
    Ja zrobiłam z kapusta pekińska, nadaje moim zdaniem lepszy smak
  • GooglelgooG
    2016_10_21 Kapusty nie trzeba odsączać, surowy ryż wchłonie wilgoć. Natomiast podsmażona cebulka dodaje fajnego smaku :) Ja wyrabiam masę wieczorem, a na drugi dzień obsmażam, również w mące. Ryż trochę mięknie przez noc i nie trzeba długo gotować. Każdy ma swój sposób na te gołąbki :) jednak do prawdziwych się nie umywają ;-)
  • Daiana
    Kapustę solę i gdy puści sok ,wyciskam... Podsmażam cebulkę.. Obtaczam w bułce tartej...ale może w mące też ok.. Zalewem sosem pomidorowym . Zapiekam w naczyniu żaroodpornym. Są pyszne...

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: