Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Gołąbki bez zawijania

  • czas Łączny czas: 80 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 50 min)
  • porcji Porcji: 6
  • kalorie Kalorie: 369 kcal / 1 porcję

Coś pysznego na pożywny, domowy obiad - gołąbki bez zawijania. Białą kapustę, mielone mięso oraz ugotowany ryż po prostu mieszamy, formujemy owalne gołąbki, obsmażamy i gotujemy w Bulionie cielęcym z koncentratem pomidorowym. Zabielamy śmietaną i podajemy z ziemniakami - mogą być puree, z patelni lub z wody.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.
  2. Mięso wymieszaj z kapustą, ryżem, kaszą manną i jajkami.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.
  5. Podlej 1 l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.
  6. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.
  7. Na koniec dodaj śmietanę.
  8. Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.
Kalorie: 369 kcal / 6 porcję

Potrzebne składniki:

  • Bulion cielęcy WINIARY (2 kostki)
  • biała kapusta (400 g)
  • koncentrat pomidorowy (60 g)
  • mielone mięso wieprzowe (500 g)
  • ryż (0,75 szklanki)
  • kasza manna (0,5 szklanki)
  • jajka (2 sztuki)
  • mąka pszenna (2 łyżki)
  • śmietana (3 łyżki)
  • sól, pieprz (do smaku)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 7 marca 2014
    domina71

    gołąbki bez zawijania są szybkie w przygotowaniu, ale na pewno nie tracą na smaku! rewelacja

    +1
  • 7 marca 2014
    Patison

    jestem leniwa w kuchni, więc gołąbki bez zawijania to zdecydowanie rozwiązanie dla mnie

    +0
  • 21 sierpnia 2012
    Vitaminek

    gołąbki bez zawijania czyli nietypowe podejście do tradycyjnej potrawy. Zdecydowanie polecam

    +0
  • 17 maja 2012
    Emilia1985

    Bardzo prosty i szybki przepis! Gołąbki są naprawdę pyszne, mimo że troszkę zmieniłam przepis - nie dodałam śmietany gdyż synek jej nie toleruje, ale i tak obiad był super!

    +0
  • 22 czerwca 2011
    allani

    ni ma nic prostszego, a mój synek poprostu je uwielbia !!

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Gołąbki bez zawijania
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Gołąbki bez zawijania

Wydrukuj przepis

Gołąbki bez zawijania

Zgłoś przepis do moderacji