Gołąbki bez zawijania

Oceń ten przepis!

4/5 4 279 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 6

4/5 4 279 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.
  2. Mięso wymieszaj z kapustą, ugotowanym ryżem, kaszą manną i jajkami.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.
  5. Podlej 1 l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.
  6. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.
  7. Na koniec dodaj śmietanę.
  8. Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.

Opis przepisu:

Klasyczne gołąbki to coś, na co trudno znaleźć czas, bo potrzeba go dużo... Wymagają sporo uwagi i choć ich smak wynagradza trud włożony w przygotowanie, to jednak w ciągłym biegu, przy tylu obowiązkach życia codziennego warto sięgnąć po uwspółcześnioną wersję tego tradycyjnego dania. Gołąbki bez zawijania są równie pyszne, a czas, jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie ogranicza się do… pół godziny!

Sekretem tego przepisu jest możliwość wymieszania wszystkich składników. W klasycznej wersji ryż i mięso trzeba zawinąć w liście kapusty i ugotować. Gołąbki bez zawijania różnią się tym, że białą kapustę wystarczy zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z ryżem i mielonym mięsem.

Tak powstają smakowite gołąbki, które w pierwszej kolejności trzeba obsmażyć na patelni, a następnie ugotować w Bulionie cielęcym WINIARY z koncentratem pomidorowym. W ten sposób do wnętrza gołąbków przeniknie dodatkowo smak sosu pomidorowego. Pod koniec gotowania zabiel go śmietaną do sosów.

Gołąbki bez zawijana możesz podawać na rozmaite sposoby. Pasują do nich pieczone ziemniaki, w postaci puree albo ugotowane w wodzie. Możesz podawać je również jako samodzielne danie bądź z sałatką warzywną. Co ciekawe, jest to sposób nie tylko na smaczny obiad na kilka dni, ale też patent na imprezę. Gołąbki możesz ułożyć na półmisku tak, by goście mogli się nimi raczyć razem z innymi specjałami ze szwedzkiego stołu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?