Kapuśniak z białej kapusty
1 godz 22 min
Łatwy
1
kostka
500
g
Kapusta biała
1
Marchew
1
Cebula
3
łyżek
Masło
trochę
Sól
6
g
Mąka pszenna
2
łyżek
Koncentrat pomidorowy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.8 g
Węglowodany
13.4 g
Tłuszcze
9.44 g
Wartość energetyczna
142.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
82 min
Krok 1
10 min
Rosół i Kostkę Mięsną rozpuść w 1,5 l wody.
Krok 2
15 min
Kapustę poszatkuj i oprósz solą.
Krok 3
10 min
Oczyść marchew, umyj ją i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
10 min
Cebulę obierz i posiekaj. Warzywa smaż na łyżce masła.
Krok 5
20 min
Do rosołu dodaj kapustę i podsmażone warzywa. Gotuj przez 20 minut.
Krok 6
7 min
Masło roztop i zasmaż z mąką.
Krok 7
2 min
Do zupy dodaj zasmażkę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą.
Krok 8
8 min
Podawaj z ziemniakami lub chlebem.
Pyszny, lekki kapuśniak z białej kapusty, z marchewką i cebulą, na aromatycznym Rosole drobiowym oraz Kostce Mięsnej. Zagęszczamy zasmażką z masła i mąki, doprawiamy koncentratem pomidorowym - i w pół godziny mamy gotową zupę, którą możemy podać z kromką chleba lub z ziemniakami. Kapuśniak będzie mniej kaloryczny, jeśli zrezygnujemy z zasmażki i zagęścimy zupę ziemniakami puree.
Komentarze 0