Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Podstawy diety niskotłuszczowej 

Główną zasadą tej diety jest ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza tych nasyconych (masło, smalec, tłuste sery, czerwone mięso). Obniżenie ilości tłuszczów powoduje zwiększenie spożycia węglowodanów, a w konsekwencji m.in. do tracenia nadprogramowych kilogramów, gdyż 1 gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, a ta sama ilość węglowodanów ponad połowę mniej. Inną zaletą diety jest jej lekkostrawność, dzięki czemu układ pokarmowy jest znacznie mniej obciążony. 

W diecie niskotłuszczowej bardzo ważne jest przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy je w tłustych morskich rybach (makrela, łosoś, śledź) oraz w produktach pochodzenia roślinnego: olejach roślinnych, awokado, orzechach, nasionach. Innymi wskazanymi produktami w diecie są: chudy nabiał (jogurty, kefiry), mięso drobiowe, produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce. 

Potrawy na diecie niskotłuszczowej 

Na śniadanie lub kolacje w diecie niskotłuszczowej świetnie sprawdzi się pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem chudej wędliny, twarożku oraz świeżych warzyw. Dużo energii na cały dzień doda talerz muesli z jogurtem naturalnym i garścią orzechów lub owoców (maliny, borówki, jagody) albo sycący omlet z dodatkiem jarzyn. Z kolei na kolację świetnie nadadzą się lekkie sałatki (np. z awokado, rukoli, pomidorkami koktajlowymi i kawałkami pomarańczy) albo kanapki z pastą rybną i warzywami. 

W ramach diety na obiad można przygotowywać różnego rodzaju zupy i kremy jarzynowe z dodatkiem prażonych nasion, chipsów warzywnych, kaszą czy pełnoziarnistym makaronem. Na drugie danie warto upiec zamarynowane wcześniej piersi kurczaka z dodatkiem kaszy gryczanej i kilku gotowanych na parze różyczek brokułu. Świetnie sprawdzi się także ryba z piekarnika (np. łosoś, pstrąg), cielęcina z grzybami czy drobiowe mielone z sosem pomidorowym. Idealnymi dodatkami do pieczonych lub duszonych mięs są ryże, makarony pełnoziarniste oraz kasze. Do drugiego dania warto dodać także sałatki ze świeżych warzyw lub owoców, lekkie surówki albo kiszonki.