Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem
  • Zapiekanka ze szpinakiem
  • Zapiekanka ze szpinakiem
  • Zapiekanka ze szpinakiem
  • Zapiekanka ze szpinakiem
  • Zapiekanka ze szpinakiem
  • Zapiekanka ze szpinakiem
  • czas Łączny czas: 45 min (Przygotowanie: 15 min Oczekiwanie 30 min)
  • porcji Porcji: 8
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Duża porcja smakowitej makaronowej zapiekanki ze szpinakiem – w sam raz na rodzinny obiad lub domową imprezę. Wszystkie składniki (oprócz makaronu), czyli mielone mięso, szpinak i jajeczną polewę – doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY, układamy warstwami i zapiekamy pod posypką z żółtego sera. Gorącą zapiekankę przed podaniem można posypać siekanym szczypiorkiem. W sezonie można podać do zapiekanki plastry dojrzałych pomidorów ze śmietaną.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do obcieknięcia.
  2. Szpinak przysmaż na maśle z dodatkiem połowy przypraw.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Przysmaż cebulę na oleju i dodaj mielone mięso. Wszystko usmaż.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  6. W naczyniu wykładaj kolejno warstwami: makaron, szpinak i mięso. Czynność powtórz do uzyskania ostatniej warstwy, którą powinien być makaron.
  7. Jajka rozbełtaj z mlekiem i pozostałymi przyprawami.
  8. Mieszanką zalej zapiekankę.
  9. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
  10. Wyjmij. Posyp wierzch startym żółtym serem i zapiekaj dalsze 10 minut.
  11. Po upieczeniu możesz posypać wierzch zapiekanki szczypiorkiem.
Kalorie: - kcal / 8 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 30 marca 2014
    pająk

    mniam!

    +2
  • 14 lutego 2014
    amagda5

    pycha!

    +0
  • 18 stycznia 2014
    pink086

    Tanio i smacznie, wyszła znakomicie.

    +0
  • 15 listopada 2013
    Cziku1

    Mnie jakoś bardziej pasuje kurczak do szpinaku.

    +0
  • 2 listopada 2013
    DIESEL

    Jestem sam, mieszkam sam, gotuję również sam... i może właśnie dlatego zapiekanka ze szpinakiem wyszła mi rewelacyjnie! :D Zapraszam na kosztowanie :) pozdrawiam d_diesel@o2.pl

    +0
  • 14 września 2013
    Winairy531800

    mam w domu wszystkie potrzebne składniki, więc będzie u mnie na obiad

    +0
  • 11 września 2013
    aajk

    czy zamiast mięsa mielonego mogę dodać pierś z kurczaka?

    +0
  • 6 września 2013
    MISTAN

    Jak kto lubi, ja wolę bez mięska

    +1
  • 1 września 2013
    IZABELA29

    musze w takiej zapiekace szpinak przemycic by moje dzieci go zjadły

    +0
  • 24 sierpnia 2013
    krmaz

    Ja robię bardzo wszystim smakuje ale mieszam makaron (ja robię z grubszych nitek- gniazda) ugotowany al den te. podsmażone z cebulką i przyprawami mięso mielone oraz szpinak podsmażony z czosnkiem (dużo czosnku) i przyprawami (odparowany)... Wkładam do przygotowanego naczynia i posypuję startym serem wkładam dom piekarnika na 15 minut i gotowe...

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Zapiekanka ze szpinakiem

Wydrukuj przepis

Zapiekanka ze szpinakiem

Zgłoś przepis do moderacji