Zapiekanka ze szpinakiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 99 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 8

4/5 4 99 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do obcieknięcia.
  2. Szpinak przysmaż na maśle z dodatkiem połowy przypraw.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Przysmaż cebulę na oleju i dodaj mielone mięso. Wszystko usmaż.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wykładaj kolejno warstwami: makaron, szpinak i mięso. Czynność powtórz do uzyskania ostatniej warstwy, którą powinien być makaron.
  5. Jajka rozbełtaj z mlekiem i pozostałymi przyprawami. Mieszanką zalej zapiekankę.
  6. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
  7. Wyjmij. Posyp wierzch startym żółtym serem i zapiekaj dalsze 10 minut.
  8. Po upieczeniu możesz posypać wierzch zapiekanki szczypiorkiem.

Opis przepisu:

Duża porcja smakowitej makaronowej zapiekanki ze szpinakiem – w sam raz na rodzinny obiad lub domową imprezę. Wszystkie składniki (oprócz makaronu), czyli mielone mięso, szpinak i jajeczną polewę – doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY, układamy warstwami i zapiekamy pod posypką z żółtego sera. Gorącą zapiekankę przed podaniem można posypać siekanym szczypiorkiem. W sezonie można podać do zapiekanki plastry dojrzałych pomidorów ze śmietaną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?