1

2

Przepisy

Zapiekanka ze szpinakiem

5/5

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 8 porcji

Duża porcja smakowitej makaronowej zapiekanki ze szpinakiem – w sam raz na rodzinny obiad lub domową imprezę. Wszystkie składniki (oprócz makaronu), czyli mielone mięso, szpinak i jajeczną polewę – doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY, układamy warstwami i zapiekamy pod posypką z żółtego sera. Gorącą zapiekankę przed podaniem można posypać siekanym szczypiorkiem. W sezonie można podać do zapiekanki plastry dojrzałych pomidorów ze śmietaną.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do obcieknięcia.
  2. Szpinak przysmaż na maśle z dodatkiem połowy przypraw.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Przysmaż cebulę na oleju i dodaj mielone mięso. Wszystko usmaż.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  6. W naczyniu wykładaj kolejno warstwami: makaron, szpinak i mięso. Czynność powtórz do uzyskania ostatniej warstwy, którą powinien być makaron.
  7. Jajka rozbełtaj z mlekiem i pozostałymi przyprawami.
  8. Mieszanką zalej zapiekankę.
  9. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
  10. Wyjmij. Posyp wierzch startym żółtym serem i zapiekaj dalsze 10 minut.
  11. Po upieczeniu możesz posypać wierzch zapiekanki szczypiorkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: