Zapiekanka ze szpinakiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 106 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 8

4/5 4 106 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do obcieknięcia.
  2. Szpinak przysmaż na maśle z dodatkiem połowy przypraw.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Przysmaż cebulę na oleju i dodaj mielone mięso. Wszystko usmaż.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wykładaj kolejno warstwami: makaron, szpinak i mięso. Czynność powtórz do uzyskania ostatniej warstwy, którą powinien być makaron.
  5. Jajka rozbełtaj z mlekiem i pozostałymi przyprawami. Mieszanką zalej zapiekankę.
  6. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
  7. Wyjmij. Posyp wierzch startym żółtym serem i zapiekaj dalsze 10 minut.
  8. Po upieczeniu możesz posypać wierzch zapiekanki szczypiorkiem.

Opis przepisu:

Kiedy czeka Cię najazd gości, zapiekanka ze szpinakiem okaże się niezawodnym sposobem na to, by wszystkich nakarmić do syta. To świetny pomysł nie tylko na imprezę, ale też na rodzinny obiad. Wykonasz ją z prostych składników, z których część na pewno masz już w domu. Są to: makaron, mielone mięso, szpinak oraz jajka. Wszystkie te składniki, poza makaronem, wystarczy doprawić przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, by wyczarować niezwykle aromatyczne danie. Uwaga! Możesz przygotować większą porcję, bo na pewno będzie kolejka po dokładkę!

Makaron ugotuj al dente, odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw na chwilę. W tym czasie świeży lub mrożony szpinak podsmaż na maśle, dodając połowę porcji przypraw: pieprzu i Ziarenek Smaku Uniwersalnych WINIARY. Obierz i pokrój drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na oleju i wrzuć do niej mielone mięso. Smaż, aż przybierze brązową barwę.

Resztką masła wysmaruj naczynie żaroodporne i na jego dnie ułóż makaron, a następie warstwę szpinaku i mięsa. Czynność powtarzaj tak długo, aż ostatnią warstwą znów będzie makaron. Jajka wymieszaj razem z mlekiem i drugą połową przypraw. Takim sosem zalej zapiekankę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekaj przez około 20 minut. Po tym czasie wierzch posyp startym żółtym serem. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Na koniec możesz dodać świeży szczypiorek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?