Chleb do żurku

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
  2. W 125 ml ciepłej rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i  resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
  3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 równe części.
  5. Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
  6. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
  7. Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  8. Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i  zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).

Opis przepisu:

Jak zrobić chleb do żurku wielkanocnego? To proste! Wystarczy odrobina drożdży, mąka, jajko i przyprawy, aby przygotować bułeczki do żurku, które sprawią, że twoja zupa wielkanocna będzie jeszcze pyszniejsza i bardziej efektowna. Ten prosty przepis na chleb do żurku zajmie ci tylko kilkanaście minut – reszta, to czas na wyrastanie ciasta i jego pieczenie. Przygotuj swój własny, domowy żurek w chlebie, aby zaimponować najbliższym i cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnej polskiej Wielkanocy. Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • WINIARY
    ogorkuPomidorowy! Oliwę z ziołami można znaleźć w sklepach, ale polecamy zrobić ją samemu. Wystarczy dzień wcześniej zalać świeże zioła(bazylię, tymianek, rozmaryn) oliwą i zostawić na noc. Możesz też użyć suszonych ziół prowansalskich. Taka oliwa będzie służyła również do innych potraw.
  • agatkako
    Zawsze miałam problem z chlebkami do żurku dostępnymi w sklepie , a dzięki temu przepisowi będę mogła go zrobić w domu - świeży, pyszny i przynajmniej będę dokładnie wiedzieć co ma w środku. ;) Super!
  • paulaaa
    Wygląda wyśmienicie! Mam nadzieję, że moje chlebki wyjdą równie piękne, a goście będą zachwyceni:)
  • Ania
    Super jest ten przepis i wydaje się łatwy. Podam żurek w taki sposób właśnie:)
  • ogorekPomidorowy
    wow! robi wrażenie, podsunę pomysł mojej mamie, na wielkanoc jak znalazł. tylko pierwszy raz widze oliwe z ziołami, mozna doprawic zwykla oliwę, jak tak to czym?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?