Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

4/5 4 21 5 1

przygotowanie: 17 min

oczekiwanie: 32 min

porcje: 4 porcje

Wykwintne danie, które przygotujesz w pół godziny, czyli polędwiczki wieprzowe z boczkiem. Do tego smakowite powidła morelowe i łyżeczka musztardy, którymi smarujemy polędwiczki kilka minut przed zakończeniem pieczenia. Tak przygotowane mięso wieprzowe zachwyca bogactwem smaków, a ich pełnię osiąga dzięki dodatkowi Sosu pieczeniowego ciemnego Na Każdy Dzień WINIARY, z którym podajemy danie. Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi to rarytas dla wszystkich smakoszy, a zwłaszcza - wielbicieli mięs!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj cukier, przyprawę w płynie, pieprz i wetrzyj mieszankę w polędwiczkę.
  2. Mięso owiń w plastry boczku.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż polędwiczkę z każdej strony, aż boczek będzie apetycznie przyrumieniony (ok. 10-12 minut).
  4. Przełóż mięso do naczynia do pieczenia wraz z wytopionym tłuszczykiem i piecz przez ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso powidłami i musztardą.
  5. Podawaj z ciemnym sosem pieczeniowym WINIARY.

1 wskazówka do przepisu

  • paulaaa
    Świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.