Kurczak pieczony w całości z warzywami

Oceń ten przepis!

4/5 4 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Mięso

Warzywa

Przygotowanie:

  1. Kurczaka dokładnie myję wewnątrz i zewnątrz, po czym osuszam papierowym ręcznikiem. Usuwam kuperek i szyjkę.
  2. Następnie nacieram mięso w środku i na wierzchu przyprawami (Winiary Pomysł na...) oraz plastrami czosnku. Czosnek wkładam do środka.
  3. Ziemniaki obieram, myję i kroję w łódeczki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję w większe kawałki. Obraną marchewkę i cukinię kroję w grubsze plastry. Warzywa przekładam do miski, dodaję olej i zioła, dokładnie mieszam.
  4. Na dużą blachę z piekarnika lub naczynie żaroodporne wykładam na środek kurczaka i dookoła warzywa. Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 2,5 godziny. Na godzinę przed końcem pieczenia co 15 minut polewam mięso powstałym w czasie pieczenia tłuszczem. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie wyjątkowo chrupiąca, a mięso soczyste.

Opis przepisu:

Pyszny, soczysty kurczak pieczony z sezonowymi warzywami. Stanowi idealną propozycję na niedzielny obiad. Mięso przygotowywane w ten sposób nie sprawi nikomu żadnego problemu. Kurczak pozostaje wewnątrz soczysty, a skórka jest wspaniale przyrumieniona i chrupiąca :)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?