1

2

Przepisy

Kurczak pieczony w całości z warzywami

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 150 minut

porcje: 6 porcji

Pyszny, soczysty kurczak pieczony z sezonowymi warzywami. Stanowi idealną propozycję na niedzielny obiad. Mięso przygotowywane w ten sposób nie sprawi nikomu żadnego problemu. Kurczak pozostaje wewnątrz soczysty, a skórka jest wspaniale przyrumieniona i chrupiąca :)

Przygotowanie:

  1. Kurczaka dokładnie myję wewnątrz i zewnątrz, po czym osuszam papierowym ręcznikiem. Usuwam kuperek i szyjkę. Następnie nacieram mięso w środku i na wierzchu przyprawami (Winiary Pomysł na...) oraz plastrami czosnku. Czosnek wkładam do środka.
  2. Ziemniaki obieram, myję i kroję w łódeczki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję w większe kawałki. Obraną marchewkę i cukinię kroję w grubsze plastry. Warzywa przekładam do miski, dodaję olej i zioła, dokładnie mieszam. Warzyw nie należy solić - będą wystarczająco słone, gdyż kurczak w trakcie pieczenia wytopi tłuszcz i doprawi całość.
  3. Na dużą blachę z piekarnika lub naczynie żaroodporne wykładam na środek kurczaka i dookoła warzywa. Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 2,5 godziny. Na godzinę przed końcem pieczenia co 15 minut polewam mięso powstałym w czasie pieczenia tłuszczem. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie wyjątkowo chrupiąca, a mięso soczyste.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: