Kurczak pieczony w całości z warzywami
200min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
63.34 g
Węglowodany
9.23 g
Tłuszcze
54.64 g
Wartość energetyczna
797.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
200 min
Krok 1
15 min
Kurczaka dokładnie myję wewnątrz i zewnątrz, po czym osuszam papierowym ręcznikiem. Usuwam kuperek i szyjkę.
Krok 2
10 min
Następnie nacieram mięso w środku i na wierzchu przyprawami (Winiary Pomysł na...) oraz plastrami czosnku. Czosnek wkładam do środka.
Krok 3
25 min
Ziemniaki obieram, myję i kroję w łódeczki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję w większe kawałki. Obraną marchewkę i cukinię kroję w grubsze plastry. Warzywa przekładam do miski, dodaję olej i zioła, dokładnie mieszam.
Krok 4
150 min
Na dużą blachę z piekarnika lub naczynie żaroodporne wykładam na środek kurczaka i dookoła warzywa. Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 2,5 godziny. Na godzinę przed końcem pieczenia co 15 minut polewam mięso powstałym w czasie pieczenia tłuszczem. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie wyjątkowo chrupiąca, a mięso soczyste.
Pyszny, soczysty kurczak pieczony z sezonowymi warzywami. Stanowi idealną propozycję na niedzielny obiad. Mięso przygotowywane w ten sposób nie sprawi nikomu żadnego problemu. Kurczak pozostaje wewnątrz soczysty, a skórka jest wspaniale przyrumieniona i chrupiąca :)
Komentarze 0