Zupa krem z cukinii

Oceń ten przepis!

4/5 4 42 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 42 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej ogień w średniej wielkości garnku, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziemniaki. Podsmaż przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło.
  3. Dodaj litr wody i dwie kostki Bulionu warzywnego. Zagotuj zupę i gotuj na małym ogniu przez 20 minut – aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na kilka minut.
  5. Zupę zblenduj ręcznym blenderem, w razie potrzeby dodaj trochę wody (jeśli zupa jest za gęsta).
  6. Postaw znowu na małym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw zupę solą i pieprzem.
  7. Jeśli masz ochotę – dla kremowej konsystencji, możesz zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach.
  8. Ciepłą zupę podawaj z chrupiącym pieczywem, obsypaną natką pietruszki.

Opis przepisu:


Zupa krem z cukinii na bazie Bulionu warzywnego WINIARY jest wybornym pomysłem na sycący obiad. Krem z cukinii możesz przygotować w gęstszej wersji, jeżeli dodasz do zupy więcej ziemniaków. Nie zapominaj o śmietanie i zblendowaniu, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Przed podaniem posyp zupę świeżą i pachnącą natką pietruszki!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Elka
    Zupa bardzo smaczna , nie raz zagości na moim stole
  • myszka07
    Uwielbiam tą zupę krem. Ale mój przepis jest inny. Do garnka wkładam masło, cebulę i pokrojona cukinie. Kilka minut 3-4 podsmażam dolewam gorącą wodę i gotuję 25 minut. Blenduje Dodaję kostkę bulionu , wegety .Wlewam na talerz dodaję grzanki (z weka) .Jest super smaczna.Polecam i życzę smacznego.
  • efella
    dawno nie jadłam tak dobrego kremu :) przepis nie raz, nie dwa jeszcze wykorzystam

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?