Zupa krem ze szpinaku
19min
Łatwy
2 kostek
2
Cebula
2 łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1500 ml
Woda
500 g
Świeży szpinak w liściach
1 łyżeczka
Papryka Ostra
1 łyżka
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
7.12 g
Węglowodany
8.65 g
Tłuszcze
11.43 g
Wartość energetyczna
182.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
19 min
Krok 1
7 min
W garnku podgrzej olej rzepakowy, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż, aż cebula będzie jasnobrązowa (ok. 7 minut). Aby nie przypalić cebuli, możesz dodać jedną łyżkę lub dwie łyżki wody.
Krok 2
5 min
Następnie dodaj wodę oraz dwie kostki Bulionu Drobiowego Winiary. Zagotuj. Dodaj umyty i posiekany szpinak oraz pieprz cayenne. Gotuj przez 5 minut.
Krok 3
5 min
Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 4
2 min
Podawaj z grzankami, a jeśli lubisz – z kleksem śmietany lub jogurtu.
Szpinak wcale nie jest tak straszny, jak go malują! Nasza gęsta zupa krem ze szpinaku to poezja smaku dzięki kostkom Rosołu Drobiowego WINIARY, który nadaje kremowej zupie ze szpinaku idealny smak i znakomity, kuszący aromat. Sycący krem ze szpinaku przygotujesz w zaledwie pół godziny, więc swój wolny czas spożytkujesz jeszcze na inne hobby niż gotowanie ;) Apetyczną zupę krem ze szpinaku podawaj z chrupiącymi grzankami oraz kleksem jogurtu lub śmietany.
Komentarze 0