Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Oceń ten przepis!

4/5 4 70 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 6

4/5 4 70 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozmrożony szpinak smażyć na maśle żeby cała woda odparowała. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min. Dodać śmietanę, już nie smażąc i nadzienie jest gotowe.
  2. Każdą z piersi rozciąć, ale nie do końca tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełnić farszem, a na wierzch nadzienia położyć żółty ser. Piersi doprawić solą.
  3. Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 2 części, z obu stron naciąć paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi, ponieważ pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta. Na ciasto położyć pierś i zawinąć ciasto, tak jak widać na zdjęciu.
  4. Zawinięte piersi położyć na papier do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić na środkową półkę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 40 min. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.

Opis przepisu:

Kurczak ze szpinakiem to bardzo często spotykana kombinacja, dlatego warto ją urozmaicić. Zapraszam do zaserwowania aromatycznych piersi z kurczaka faszerowanych szpinakiem i pieczonych w cieście francuskim! Danie nadaje się zarówno do serwowania w pojedynkę, jak i w towarzystwie sałatki i frytek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?