Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
48.9g / 54%
Węglowodany
5.6g / 6%
Tłuszcze
15.3g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

+

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Wróć

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

(0)
1 godz 12 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Martyna Augustyniak

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Pierś Z Kurczaka
450  g
Szpinak Mrożony
6  kawałków
Ciasto Francuskie
2  łyżek
Kwaśna śmietana
6  plastrów
Ser Żółty
2  łyżek
Masło
4  ząbków
Czosnek
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
48.88 g
Węglowodany
5.62 g
Tłuszcze
15.29 g
Wartość energetyczna
360.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim to doskonały pomysł na ciekawy, a zarazem smaczny obiad. Warto czasem zrezygnować z tradycyjnych kotletów z piersi właśnie dla takich rozwiązań. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim wbrew pozorom robi się naprawdę łatwo, a przygotowanie wszystkiego trwa około 40 minut. Podstawą jest przepis i dobrej jakości produkty. Danie można podawać na wiele sposobów – w pojedynkę, z frytkami czy ziemniakami oraz ulubioną sałatką lub warzywami.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    15 min
    Rozmrożony szpinak smażyć na maśle żeby cała woda odparowała. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min. Dodać śmietanę, już nie smażąc i nadzienie jest gotowe.
  • Krok 2

    10 min
    Każdą z piersi rozciąć, ale nie do końca tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełnić farszem, a na wierzch nadzienia położyć żółty ser. Piersi doprawić solą.
  • Krok 3

    7 min
    Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 2 części, z obu stron naciąć paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi, ponieważ pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta. Na ciasto położyć pierś i zawinąć ciasto, tak jak widać na zdjęciu.
  • Krok 4

    40 min
    Zawinięte piersi położyć na papier do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić na środkową półkę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 40 min. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Krok 1 z 4

Rozmrożony szpinak smażyć na maśle żeby cała woda odparowała. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min. Dodać śmietanę, już nie smażąc i nadzienie jest gotowe.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Krok 2 z 4

Każdą z piersi rozciąć, ale nie do końca tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełnić farszem, a na wierzch nadzienia położyć żółty ser. Piersi doprawić solą.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Krok 3 z 4

Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 2 części, z obu stron naciąć paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi, ponieważ pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta. Na ciasto położyć pierś i zawinąć ciasto, tak jak widać na zdjęciu.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Krok 4 z 4

Zawinięte piersi położyć na papier do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić na środkową półkę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 40 min. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Calzone

    Calzone

    2 godz 50 min Średni
  • Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    1 godz 55 min Łatwy
  • Kieszonki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami

    Kieszonki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami

    54 min Łatwy
  • Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    3 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu