Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

0
41min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Filet z kurczaka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
4  plastrów
Boczek surowy
1  łyżeczka
Mąka pszenna
3  łyżek
Olej
1  opakowanie
WINIARY Sos pieczeniowy jasny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.87 g
Węglowodany
1.97 g
Tłuszcze
24.74 g
Wartość energetyczna
334.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Filety przekrój wzdłuż na cieńsze kawałki, oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Każdy kawałek owiń boczkiem i oprósz mąką.
Krok 3
10 min
Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano.
Krok 4
5 min
Następnie do 300 ml zimnej wody wsyp zawartość opakowania Sosu pieczeniowego jasnego WINIARY i dokładnie wymieszaj. Całość wlej na patelnię i zagotuj.
Krok 5
10 min
Gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
Krok 6
5 min
Każdą porcję przekrój ukośnie na plastry.
Krok 7
1 min
Podawaj z kluskami kładzionymi i surówką z białej kapusty.
Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 1 z 7

Filety przekrój wzdłuż na cieńsze kawałki, oprósz delikatnie solą i pieprzem.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 2 z 7

Każdy kawałek owiń boczkiem i oprósz mąką.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 3 z 7

Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 4 z 7

Następnie do 300 ml zimnej wody wsyp zawartość opakowania Sosu pieczeniowego jasnego WINIARY i dokładnie wymieszaj. Całość wlej na patelnię i zagotuj.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 5 z 7

Gotuj na wolnym ogniu 10 minut.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 6 z 7

Każdą porcję przekrój ukośnie na plastry.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 7 z 7

Podawaj z kluskami kładzionymi i surówką z białej kapusty.

Tradycyjnie przygotowywana pierś z kurczaka stała się już nudna? Wypróbuj soczyste piersi kurczaka w boczku ! To doskonałe urozmaicenie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też imponująco wygląda, dzięki czemu zachwycisz wszystkich od pierwszego spojrzenia. Soczysty kurczak idealnie komponuje się z chrupiącym boczkiem, nie pozwalając zapomnieć tego doskonałego połączenia.

Jak przygotować soczyste piersi kurczaka w boczku ? Zacznij od przekrojenia filetów wzdłuż, aby otrzymać cieńsze kawałki. Jeśli wykorzystujesz 2 filety, otrzymasz wtedy 4 kawałki mięsa – na 4 porcje. Przypraw je solą i pieprzem, a następnie każdy owiń plastrem boczku oraz oprósz mąką.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż z każdej strony piersi kurczaka zawinięte w boczek, aż ten się zrumieni. W 300 mililitrach zimnej wody rozpuść Sos pieczeniowy jasny WINIARY. Wylej na patelnię z kurczakiem i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez 10 minut, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje.

Soczyste piersi kurczaka w boczku gotowe! Teraz możesz podać je na przykład z kluskami kładzionymi i surówką z białej kapusty. Jednak jeśli wolisz piersi kurczaka w boczku w formie przekąski, a nie dania obiadowego, nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je z opiekaną bagietką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
24.9g / 30%
Węglowodany
2g / 3%
Tłuszcze
24.7g / 67%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha