Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

0
41 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Filet z kurczaka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
4 plastrów
Boczek surowy
1 łyżeczka
Mąka pszenna
3 łyżek
Olej
1 paczka
WINIARY Sos pieczeniowy jasny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
334.67 kcal
Białko
24.87 g
Węglowodany
1.97 g
Tłuszcze
24.74 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Filety przekrój wzdłuż na cieńsze kawałki, oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Każdy kawałek owiń boczkiem i oprósz mąką.
Krok 3
10 min
Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano.
Krok 4
5 min
Następnie do 300 ml zimnej wody wsyp zawartość opakowania Sosu pieczeniowego jasnego WINIARY i dokładnie wymieszaj. Całość wlej na patelnię i zagotuj.
Krok 5
10 min
Gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
Krok 6
5 min
Każdą porcję przekrój ukośnie na plastry.
Krok 7
1 min
Podawaj z kluskami kładzionymi i surówką z białej kapusty.
Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 1 z 7

Filety przekrój wzdłuż na cieńsze kawałki, oprósz delikatnie solą i pieprzem.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 2 z 7

Każdy kawałek owiń boczkiem i oprósz mąką.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 3 z 7

Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 4 z 7

Następnie do 300 ml zimnej wody wsyp zawartość opakowania Sosu pieczeniowego jasnego WINIARY i dokładnie wymieszaj. Całość wlej na patelnię i zagotuj.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 5 z 7

Gotuj na wolnym ogniu 10 minut.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 6 z 7

Każdą porcję przekrój ukośnie na plastry.

Soczyste piersi kurczaka w boczku

Krok 7 z 7

Podawaj z kluskami kładzionymi i surówką z białej kapusty.

Tradycyjnie przygotowywana pierś z kurczaka stała się już nudna? Wypróbuj soczyste piersi kurczaka w boczku ! To doskonałe urozmaicenie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też imponująco wygląda, dzięki czemu zachwycisz wszystkich od pierwszego spojrzenia. Soczysty kurczak idealnie komponuje się z chrupiącym boczkiem, nie pozwalając zapomnieć tego doskonałego połączenia.

Jak przygotować soczyste piersi kurczaka w boczku ? Zacznij od przekrojenia filetów wzdłuż, aby otrzymać cieńsze kawałki. Jeśli wykorzystujesz 2 filety, otrzymasz wtedy 4 kawałki mięsa – na 4 porcje. Przypraw je solą i pieprzem, a następnie każdy owiń plastrem boczku oraz oprósz mąką.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż z każdej strony piersi kurczaka zawinięte w boczek, aż ten się zrumieni. W 300 mililitrach zimnej wody rozpuść Sos pieczeniowy jasny WINIARY. Wylej na patelnię z kurczakiem i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez 10 minut, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje.

Soczyste piersi kurczaka w boczku gotowe! Teraz możesz podać je na przykład z kluskami kładzionymi i surówką z białej kapusty. Jednak jeśli wolisz piersi kurczaka w boczku w formie przekąski, a nie dania obiadowego, nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je z opiekaną bagietką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika