Mój pomysł na soczystego kurczaka z pęczakiem
25 godz 29 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
94.71 g
Węglowodany
67.38 g
Tłuszcze
96.26 g
Wartość energetyczna
1524.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1529 min
Krok 1
10 min
Mięso opłucz, przetnij na udko i podudzie. Jeśli jest taka potrzeba, wytnij zwisające skórki i błonki. Włóż do woreczka załączonego do "Pomysłu na...". Wsyp przyprawę.
Krok 2
1440 min
Wstaw do lodówki najlepiej dzień wcześniej.
Krok 3
60 min
Piekarnik rozgrzej do 170 stopnii. Mięso przełóż do blaszki i wstaw do piekarnika. Czas pieczenia 50-60 minut.
Krok 4
15 min
W tym czasie przygotuj kaszę. Na każdą szklankę pęczaku przeznacz 2 szklanki wody. Do garnka wlej wodę i wsyp kaszę. Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, a woda wyparuje (około 15 minut). Wyłącz gaz/prąd.
Krok 5
3 min
Dodaj do kaszy oliwę z oliwek i posiekaną drobno pietruszkę. Zamieszaj.
Krok 6
1 min
Kurczaka podaj z kaszą i młodą sałatą lub mizerią.
Często nie mam pomysłu na pełnowartościowy obiad. Z pomocą przychodzi wtedy "Pomysł na soczystego kurczaka". Dodatek kaszy sprawia, że danie nie tylko bardziej syci, ale jest zdrowe!
Komentarze 0