1

2

Przepisy

Mleczna kanapka

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 12 porcji

Ciasto od dawna pojawiające się na blogach i ja od dawna miałam straszną ochotę na jego spróbowanie, ale zrobiłam to dopiero teraz, a  jakie są moje wrażenia po jego przygotowaniu. Ciasto bardzo smaczne i nawet za bardzo nie kłopotliwe w przygotowaniu choć troszkę mnie rozczarowało bo wyobrażałam je sobie inaczej w smaku, no i  jak na moją rodzinę to ździebko za małe :)

składniki:

Liczba porcji:

ciasto;

krem;

dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Białka ubić z cukrem do ubitych dodać żółtka i nadal ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje, następnie dodać sok z cytryny, olej i mleko całość jeszcze chwilkę ubijać. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23 cm na 33cm). Piec w temp. 180 st około 30 minut.
  2. Krem: Mleko zagotować z cukrem i wystudzić, masło utrzeć na krem i połączyć z płynnym mlekiem do mlecznego kremu dodawać małymi porcjami mleko w proszku i cały czas ucierać. Upieczone i wystudzone ciasto na środku przeciąć na dwa placki ja skropiłam je kawą rozpuszczalną i przełożyć kremem po wierzchu polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady i masła oraz mleka. Ciasto odstawić do zastygnięcia, ale nie trzeba wstawiać jego do lodówki wystarczy chłodne miejsce jeśli wstawimy ciasto do lodówki to 2 godziny przed podaniem trzeba je wyjąć, aby nabrało temperatury pokojowej wtedy jest najlepsze.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: