Mleczna kanapka

Oceń ten przepis!

4/5 4 55 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 4 godz. 30 min.

  • Porcje 12

4/5 4 55 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto;

krem;

dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Białka ubić z cukrem. Do ubitych dodać żółtka i nadal ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodać sok z cytryny, olej i mleko całość jeszcze chwilkę ubijać. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z masą jajeczną.
  2. Ciasto wylać na do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23 cm na 33cm). Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
  3. Krem: Mleko zagotować z cukrem i wystudzić, masło utrzeć na krem i połączyć z płynnym mlekiem do mlecznego kremu dodawać małymi porcjami mleko w proszku i cały czas ucierać.
  4. Upieczone i wystudzone ciasto na środku przeciąć na dwa placki ja skropiłam je kawą rozpuszczalną i przełożyć kremem po wierzchu polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady i masła oraz mleka.
  5. Ciasto odstawić do zastygnięcia, ale nie trzeba wstawiać go do lodówki. Wystarczy chłodne miejsce. Jeśli wstawimy ciasto do lodówki to 2 godziny przed podaniem trzeba je wyjąć, aby nabrało temperatury pokojowej wtedy jest najlepsze.

Opis przepisu:

Pyszne ciasto do przygotowania w każdej chwili! :) Nie jest kłopotliwe, więc do wykonania dla każdego bez względu na zdolności kulinarne. Smakowita mleczna kanapka to świetna propozycja na ucztowanie przerwy na kawę w pracy. Jeśli masz liczną rodzinę i chcesz przygotować ciasto na podwieczorek czy przyjęcie podwój składniki! Ciasto szybko znika z talerzy, więc będziesz mieć pewność, że go nie zabraknie ;).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?