Nasze przepisy surimi

surimi


Pod nazwą surimi sprzedaj się tzw. paluszki krabowe. Surimi z języka japońskiego znaczy „mielona ryba” – surimi, jakie mamy dostępne w sklepach spożywczych, nie są przygotowane z mięsa kraba, tylko ze zmielonego mięsa ryb (najczęściej mintaja lub dorsza). W ich składzie możemy znaleźć ekstrakty i aromaty krabowe oraz sztuczne substancje, które mają nadawać im odpowiednią konsystencję i smak.

Surimi możemy zjeść do czasu do czasu w różnych potrawach z paluszkami krabowymi.

Polecamy przepisy na dania z surimi: sałatki z paluszkami krabowymi, pasty jajeczne, koreczki, a nawet racuchy w sposób wytrawny. Surimi pasują najlepiej do ryżu, możesz przyrządzić z nimi również warzywny chłodnik lub sytą i gęstą zupę ziemniaczaną. Paluszki krabowe możesz dodać również do tradycyjnego włoskiego tagliatelle – nie bój się konfrontować ze sobą różnych smaków!