Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Patacones z paluszkami krabowymi

Patacones z paluszkami krabowymi

(0)
20min
Łatwy
Autorem przepisu jest Jose Troya

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Platany
10 
Paluszki surimi
0.25 
Papryka zielona
0.25 
Papryka czerwona
0.25 
Cebula
5  łyżek
Kolendra
2  łyżeczek
Czosnek granulowany
125  g
Majonez z olejem awokado WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.04 g
Węglowodany
49.66 g
Tłuszcze
23.63 g
Wartość energetyczna
427.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Patacones to ciekawa i oryginalna przystawka, którą polubią fani kuchni świata, zwłaszcza kuchni z Ekwadoru czy Wysp Karaibskich. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne ani skomplikowane, ale wymaga użycia egzotycznych składników, jak np. plantany, które są podstawą placków patacones.

Plantany zwane też zielonym lub warzywnym bananem z wyglądu przypominają doskonale nam znane banany, choć są one znacznie większe i mają intensywnie zielony kolor. Plantany mają w sobie wiele skrobi, dlatego często wykorzystywane są właśnie jako baza rozmaitych dań wytrawnych, jak placki albo jako dodatek zagęszczający np. zupę albo gulasz. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Podaje się je zazwyczaj po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu.

Przygotowanie naszych patacones zaczynamy od podgrzania plantanów w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu staną się miękkie i łatwiej będzie je rozgnieść. Tak przygotowaną masę nakładaj na rozgrzany olej i uformuj placuszki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor, a gdy będą gotowe, odsącz nadmiar tłuszczu. Urozmaiceniem tego dania lub przekąski jest sałatka z paluszków krabowych (paluszków surimi), kolorowych papryk, cebuli, kolendry i majonezu WINIARY. Brzmi smacznie? Nie przegap tego przepisu!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    10 min
    Odetnij końce zielonych bananów (plantanów), zawiń je w mokre papierowe ręczniki kuchenne. Podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej przez 4 - 5 minut. Gdy będą gotowe, odstaw je na 5 minut przykryte ściereczką. Ostrożnie zdejmij skórę, aby się nie poparzyć. Miąższ pokrój na średnie plastry i rozgnieć je filiżanką lub talerzem, tworząc płaskie placki.
  • Krok 2

    5 min
    W małym garnku rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, włóż do garnka rozgniecione plantany i smaż je na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu ich z oleju, nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku.
  • Krok 3

    4 min
    Paluszki krabowe, cebulę i papryki pokrój w kostkę, dodaj czosnek, majonez z olejem awokado WINIARY i posiekaną kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    1 min
    Na talerzu układaj placuszki (patacones) z plantanów, a na nich paluszki surimi z warzywami.
Patacones z paluszkami krabowymi

Krok 1 z 4

Odetnij końce zielonych bananów (plantanów), zawiń je w mokre papierowe ręczniki kuchenne. Podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej przez 4 - 5 minut. Gdy będą gotowe, odstaw je na 5 minut przykryte ściereczką. Ostrożnie zdejmij skórę, aby się nie poparzyć. Miąższ pokrój na średnie plastry i rozgnieć je filiżanką lub talerzem, tworząc płaskie placki.

Patacones z paluszkami krabowymi

Krok 2 z 4

W małym garnku rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, włóż do garnka rozgniecione plantany i smaż je na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu ich z oleju, nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku.

Patacones z paluszkami krabowymi

Krok 3 z 4

Paluszki krabowe, cebulę i papryki pokrój w kostkę, dodaj czosnek, majonez z olejem awokado WINIARY i posiekaną kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj.

Patacones z paluszkami krabowymi

Krok 4 z 4

Na talerzu układaj placuszki (patacones) z plantanów, a na nich paluszki surimi z warzywami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Tapas

Polecane przepisy

  • Rafaello bez pieczenia

    Rafaello bez pieczenia

    1 godz Łatwy
  • Szybka zupa krem z zielonego groszku

    Szybka zupa krem z zielonego groszku

    13 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z budyniem

    Ciastka francuskie z budyniem

    57 min Średni
  • Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    43 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu