Patacones to ciekawa i oryginalna przystawka, którą polubią fani kuchni świata, zwłaszcza kuchni z Ekwadoru czy Wysp Karaibskich. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne ani skomplikowane, ale wymaga użycia egzotycznych składników, jak np. plantany, które są podstawą placków patacones.
Plantany zwane też zielonym lub warzywnym bananem z wyglądu przypominają doskonale nam znane banany, choć są one znacznie większe i mają intensywnie zielony kolor. Plantany mają w sobie wiele skrobi, dlatego często wykorzystywane są właśnie jako baza rozmaitych dań wytrawnych, jak placki albo jako dodatek zagęszczający np. zupę albo gulasz. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Podaje się je zazwyczaj po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu.
Przygotowanie naszych patacones zaczynamy od podgrzania plantanów w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu staną się miękkie i łatwiej będzie je rozgnieść. Tak przygotowaną masę nakładaj na rozgrzany olej i uformuj placuszki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor, a gdy będą gotowe, odsącz nadmiar tłuszczu. Urozmaiceniem tego dania lub przekąski jest sałatka z paluszków krabowych (paluszków surimi), kolorowych papryk, cebuli, kolendry i majonezu WINIARY. Brzmi smacznie? Nie przegap tego przepisu!
Komentarze 0