Nasze przepisy Przepisy z kaczką

Przepisy z kaczką

Dzięki modzie na ciemny drób, wylansowanej przez polskich restauratorów, kaczki wracają na nasze stoły. Mięso kaczki jest dość tłuste i mniej delikatne niż indyk czy kurczak, ale ze względu na wyjątkowy smak ma wielu miłośników. Mając pod ręką sprawdzone przepisy z kaczką możemy spróbować przyrządzić ją tradycyjnie lub z odrobiną inwencji. Wersja podstawowa to klasyczna kaczka pieczona z jabłkami, uważana za jedną z wizytówek polskiej kuchni, ale można dowolnie modyfikować ją, przygotowując kaczkę np. z dodatkiem borówek, czarnej porzeczki, pomarańczy, ananasa, suszonych śliwek, grzybów czy nawet mango. Pieczone lub duszone mięso kaczki jest doskonałym daniem obiadowym; po ostudzeniu i zmieleniu można je wykorzystać jako dodatek do domowych pasztetów lub farszu do pierogów. Mamy też coś dla wybrednych smakoszy: wystrzałową pierś w sosie czekoladowym, kacze curry oraz bigos z kaczki.

Kalorie

201 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Mięso ptaków wodnych w tym kaczki jest mięsem znacznie tłuściejszym niż mięso z indyka czy kurczaka. Warto jednak w diecie uwzględniać różne produktu. Kaczka idealnie smakuje faszerowana.

Ciekawostki

„Kaczka po pomorsku”, nadziewana wieprzowiną, została wpisana na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.