Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierś z kaczki - kategoria top

Pomysły na dania z piersi kaczki

Pierś z kaczki ze złocistymi ziemniaczkami i wielobarwną surówką to doskonały pomysł na uroczysty obiad w weekend. Ale nie tylko! Smakowita pierś z kaczki sprawdzi się też na stole świątecznym, urodzinowym i okazjonalnym. Chcesz ją przyrządzić dla rodziny? Przyjaciół? Innych gości? Poznaj najlepsze przepisy.

Przepisy 6

Kaczka pieczona

Kaczka pieczona

45 ze 100
2 godz 25 min Średni
Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

100 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Terrina z kaczej piersi

Terrina z kaczej piersi

85 ze 100
2 godz 42 min Łatwy
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

6 godz 40 min Średni
Kaczka z grilla

Kaczka z grilla

90 ze 100
10 godz 22 min Łatwy
Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

30 ze 100
28 min Łatwy

Ciemne mięso kaczki jest bardzo tłuste, ale pierś z kaczki zawiera najmniej tłuszczu, więc dania z piersi kaczki są nie tylko pyszne, lecz także nieco mniej kaloryczne :) Mięso kaczki najsmaczniejsze jest pieczone we własnym sosie, często podlewane wodą - zyskuje wtedy niepowtarzalny smak i aromat. Kaczkę można przyrządzać na słono, z dodatkiem ziół i warzyw (majeranku, tymianku, pietruszki, czosnku, cebuli) lub na słodko – z owocami, imbirem i cynamonem lub z owocami i tymiankiem/majerankiem. Równie dobrze smakuje podana na ciepło, jak i na zimno.

Przedstawiamy sprawdzone pomysły na potrawy z piersi kaczki z dodatkiem cytrusów, żurawiny oraz wiśni i zachęcamy do kulinarnych eksperymentów, bo pieczoną pierś kaczki można także połączyć np. z brzoskwiniami czy śliwkami w fantazyjnej sałatce lub podać na gorąco z grzybami, z kapustą albo pieczonymi jabłkami...

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu