Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czernina z kaczki
Dodaj do CookBook

Czernina z kaczki

(0)
40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  ml
Krew z kaczki
2 
Skrzydła z kaczki
2  l
Woda
1  szczypta
Sól ziołowa
1  łodyga
Seler naciowy
200  ml
Śmietana 36%
3  kulek
Ziele angielskie
3 
Goździki
200  g
Makaron
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz biały
1  łyżka
Sok z cytryny
2  łyżek
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.6 g
Wartość energetyczna
537.3 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
34.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych czernina, to zupa, którą gotujemy na bazie rosołu, ale z dodatkiem krwi – kaczej, króliczej lub kurzej. Czarna polewka ma słodko-kwaśny smak, bo dodajemy do niej ocet i cukier, które zapobiegają krzepnięciu krwi. Czerninę z kaczki zagęszczamy także tłustą śmietaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, goździkami i sokiem z cytryny. O ile dawniej czerninę podawano absztyfikantom, którym odmówiono ręki córki, o tyle dziś czarną polewkę z kaczki możemy zajadać na co dzień i w nieco mniej melodramatycznych okolicznościach.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Do garnka wlać wodę, włożyć skrzydełka z kaczki, obgotować je i przecedzić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól i pieprz. Dodać seler naciowy pokrojony. Po zagotowaniu wyjąć i wyrzucić.
  • Krok 2

    10 min
    W misce utrzeć mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać krew z kaczki (dodać 1 szklankę gorącej zupy i starannie wymieszać).
  • Krok 3

    10 min
    Wlać powoli mieszaninę z powrotem do garnka. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia. Przyprawiłć do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem.
  • Krok 4

    5 min
    Podawać z makaronem.
Czernina z kaczki

Krok 1 z 4

Do garnka wlać wodę, włożyć skrzydełka z kaczki, obgotować je i przecedzić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól i pieprz. Dodać seler naciowy pokrojony. Po zagotowaniu wyjąć i wyrzucić.

Czernina z kaczki

Krok 2 z 4

W misce utrzeć mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać krew z kaczki (dodać 1 szklankę gorącej zupy i starannie wymieszać).

Czernina z kaczki

Krok 3 z 4

Wlać powoli mieszaninę z powrotem do garnka. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia. Przyprawiłć do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem.

Czernina z kaczki

Krok 4 z 4

Podawać z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
00
33
00
00
00

Opinie

4

Małgorzata

Małgorzata . Zapomniałam napisać o dodaniu rodzynków i większej ilości cukru na 2 minuty pod koniec gotowania.zupa ma być słodko kwaśna.
Anonim (niezweryfikowany) 09/14/2021-12:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-01:21 CEST
Dziękujemy za wskazówki - jesteśmy bardzo ciekawi smaku gotowej czerniny w Twojej wersji :)
4

Małgorzata

Mój przepis. Ugotować rosół na grzbiecie skrzydełkach i szyi z kaczki.Wyjąć włoszczyznę i mięso. Wrzucić suszone śliwki, jabłka i gruszki. Po ugotowaniu wyjąć.wszystkie ugotowane owoce zblendować i włożyć do wywaru. Odlać trochę rosołu, ostudzić, wlać do niego krew. Wymieszać, wlać do rosołu. Doprawić octem, wsypać cukier wanilinowy, cynamon. Zupa musi być w smaku słodko - kwaśna. Smakuje rewelacyjnie. Życzę smacznego oraz o opinię. Pozdrawiam wszystkich smakoszy słodkich zup.
Anonim (niezweryfikowany) 09/14/2021-09:36 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-01:21 CEST
Małgorzato, dziękujemy za podzielenie się swoim sposobem na czerninę! Prosimy tutaj o opinię, kiedy już ktoś zrobi zupę wg tego przepisu! :)
4

Wielkopolanin

Bardzo proszę nie nazywać tego czegoś Czerniną.
Anonim (niezweryfikowany) 03/13/2021-06:38 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/15/2021-09:38 CET
To nasza interpretacja. Przepis oczywiście można zmodyfikować lub wykonać po swojemu. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Dieta niskowęglowodanowa
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    2 godz 58 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu