Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czernina z kaczki

0
40 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 ml
Krew z kaczki
2 
Skrzydła z kaczki
2 l
Woda
1 szczypta
Sól ziołowa
1 łodyga
Seler naciowy
200 ml
Śmietana 36%
3 kulek
Ziele angielskie
3 
Goździki
200 g
Makaron
1 szczypta
Cukier
1 szczypta
Pieprz biały
1 łyżka
Sok z cytryny
2 łyżek
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
537.32 kcal
Węglowodany
58.58 g
Białko
34.83 g
Tłuszcze
18.08 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
Do garnka wlać wodę, włożyć skrzydełka z kaczki, obgotować je i przecedzić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól i pieprz. Dodać seler naciowy pokrojony. Po zagotowaniu wyjąć i wyrzucić.
Krok 2
10 min
W misce utrzeć mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać krew z kaczki (dodać 1 szklankę gorącej zupy i starannie wymieszać).
Krok 3
10 min
Wlać powoli mieszaninę z powrotem do garnka. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia. Przyprawiłć do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem.
Krok 4
5 min
Podawać z makaronem.
Czernina z kaczki

Krok 1 z 4

Do garnka wlać wodę, włożyć skrzydełka z kaczki, obgotować je i przecedzić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól i pieprz. Dodać seler naciowy pokrojony. Po zagotowaniu wyjąć i wyrzucić.

Czernina z kaczki

Krok 2 z 4

W misce utrzeć mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać krew z kaczki (dodać 1 szklankę gorącej zupy i starannie wymieszać).

Czernina z kaczki

Krok 3 z 4

Wlać powoli mieszaninę z powrotem do garnka. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia. Przyprawiłć do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem.

Czernina z kaczki

Krok 4 z 4

Podawać z makaronem.

Wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych czernina, to zupa, którą gotujemy na bazie rosołu, ale z dodatkiem krwi – kaczej, króliczej lub kurzej. Czarna polewka ma słodko-kwaśny smak, bo dodajemy do niej ocet i cukier, które zapobiegają krzepnięciu krwi. Czerninę z kaczki zagęszczamy także tłustą śmietaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, goździkami i sokiem z cytryny. O ile dawniej czerninę podawano absztyfikantom, którym odmówiono ręki córki, o tyle dziś czarną polewkę z kaczki możemy zajadać na co dzień i w nieco mniej melodramatycznych okolicznościach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika