Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Czernina z kaczki

Czernina z kaczki

(0)
40min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  ml
Krew z kaczki
2 
Skrzydła z kaczki
2  l
Woda
1  szczypta
Sól ziołowa
1  łodyga
Seler naciowy
200  ml
Śmietana 36%
3  kulek
Ziele angielskie
3 
Goździki
200  g
Makaron
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz biały
1  łyżka
Sok z cytryny
2  łyżek
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.83 g
Węglowodany
58.58 g
Tłuszcze
18.08 g
Wartość energetyczna
537.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych czernina, to zupa, którą gotujemy na bazie rosołu, ale z dodatkiem krwi – kaczej, króliczej lub kurzej. Czarna polewka ma słodko-kwaśny smak, bo dodajemy do niej ocet i cukier, które zapobiegają krzepnięciu krwi. Czerninę z kaczki zagęszczamy także tłustą śmietaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, goździkami i sokiem z cytryny. O ile dawniej czerninę podawano absztyfikantom, którym odmówiono ręki córki, o tyle dziś czarną polewkę z kaczki możemy zajadać na co dzień i w nieco mniej melodramatycznych okolicznościach.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Do garnka wlać wodę, włożyć skrzydełka z kaczki, obgotować je i przecedzić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól i pieprz. Dodać seler naciowy pokrojony. Po zagotowaniu wyjąć i wyrzucić.
  • Krok 2

    10 min
    W misce utrzeć mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać krew z kaczki (dodać 1 szklankę gorącej zupy i starannie wymieszać).
  • Krok 3

    10 min
    Wlać powoli mieszaninę z powrotem do garnka. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia. Przyprawiłć do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem.
  • Krok 4

    5 min
    Podawać z makaronem.
Czernina z kaczki

Krok 1 z 4

Do garnka wlać wodę, włożyć skrzydełka z kaczki, obgotować je i przecedzić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól i pieprz. Dodać seler naciowy pokrojony. Po zagotowaniu wyjąć i wyrzucić.

Czernina z kaczki

Krok 2 z 4

W misce utrzeć mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać krew z kaczki (dodać 1 szklankę gorącej zupy i starannie wymieszać).

Czernina z kaczki

Krok 3 z 4

Wlać powoli mieszaninę z powrotem do garnka. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia. Przyprawiłć do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem.

Czernina z kaczki

Krok 4 z 4

Podawać z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Małgorzata

Małgorzata . Zapomniałam napisać o dodaniu rodzynków i większej ilości cukru na 2 minuty pod koniec gotowania.zupa ma być słodko kwaśna.

Winiary
Expert

Dziękujemy za wskazówki - jesteśmy bardzo ciekawi smaku gotowej czerniny w Twojej wersji :)

M Małgorzata

Mój przepis. Ugotować rosół na grzbiecie skrzydełkach i szyi z kaczki.Wyjąć włoszczyznę i mięso. Wrzucić suszone śliwki, jabłka i gruszki. Po ugotowaniu wyjąć.wszystkie ugotowane owoce zblendować i włożyć do wywaru. Odlać trochę rosołu, ostudzić, wlać do niego krew. Wymieszać, wlać do rosołu. Doprawić octem, wsypać cukier wanilinowy, cynamon. Zupa musi być w smaku słodko - kwaśna. Smakuje rewelacyjnie. Życzę smacznego oraz o opinię. Pozdrawiam wszystkich smakoszy słodkich zup.

Winiary
Expert

Małgorzato, dziękujemy za podzielenie się swoim sposobem na czerninę! Prosimy tutaj o opinię, kiedy już ktoś zrobi zupę wg tego przepisu! :)

W Wielkopolanin

Bardzo proszę nie nazywać tego czegoś Czerniną.

Winiary
Expert

To nasza interpretacja. Przepis oczywiście można zmodyfikować lub wykonać po swojemu. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dieta niskowęglowodanowa
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki z żołądków drobiowych

    Flaczki z żołądków drobiowych

    1 godz 5 min Łatwy
  • Szybki krupnik dla zabieganych

    Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Tort makowy z orzechową masą

    Tort makowy z orzechową masą

    2 godz 20 min Łatwy
  • Lody śmietankowe na żółtkach

    Lody śmietankowe na żółtkach

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu