Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

0
153 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2500 g
Kaczka
3 
Jabłka
3 
Pomarańcze
3 łyżek
Majeranek
1 łyżka
Sól
200 ml
Czerwone wino

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
59.36 g
Węglowodany
26.14 g
Tłuszcze
197.8 g
Wartość energetyczna
2156.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

153 min
Krok 1
10 min
Majeranek mieszam z solą. Jabłka dokładnie myję (nie obieram) i kroję w ósemki, a potem jeszcze po połowie na mniejsze porcje.
Krok 2
10 min
Pomarańcze obieram i rozłamuję na kawałki podobnej wielkości co jabłka. Połowę majeranku wraz z solą przesypuję do jabłek i pomarańczy. Mieszam.
Krok 3
10 min
Następnie kaczkę faszeruję tak przygotowanymi składnikami. Spinam na końcach wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Krok 4
5 min
Z zewnątrz kaczkę dokładnie nacieram pozostałą mieszanką majeranku z solą.
Krok 5
80 min
Tak przygotowaną kaczkę wkładam do rękawa i szczelnie zapinam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam około 70-80 minut.
Krok 6
5 min
W międzyczasie wino lekko podgrzewam rozpuszczając w nim bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym. Podpieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa i przekładam do suchego naczynia żaroodpornego (uważamy, aby nie poparzyć się tłuszczem, którego wytopi się znaczna ilość).
Krok 7
3 min
Polewam ją odrobiną tłuszczu z pieczenia, a następnie 1/3 wina wraz z rozpuszczonym bulionem drobiowym z zielem angielskim i liście laurowym.
Krok 8
30 min
Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 30 minut polewając średnio co 10 minut pozostałym winem. Oznaką upieczenia kaczki będzie aromatyczna w smaku, złocista skórka.
Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 1 z 8

Majeranek mieszam z solą. Jabłka dokładnie myję (nie obieram) i kroję w ósemki, a potem jeszcze po połowie na mniejsze porcje.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 2 z 8

Pomarańcze obieram i rozłamuję na kawałki podobnej wielkości co jabłka. Połowę majeranku wraz z solą przesypuję do jabłek i pomarańczy. Mieszam.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 3 z 8

Następnie kaczkę faszeruję tak przygotowanymi składnikami. Spinam na końcach wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 4 z 8

Z zewnątrz kaczkę dokładnie nacieram pozostałą mieszanką majeranku z solą.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 5 z 8

Tak przygotowaną kaczkę wkładam do rękawa i szczelnie zapinam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam około 70-80 minut.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 6 z 8

W międzyczasie wino lekko podgrzewam rozpuszczając w nim bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym. Podpieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa i przekładam do suchego naczynia żaroodpornego (uważamy, aby nie poparzyć się tłuszczem, którego wytopi się znaczna ilość).

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 7 z 8

Polewam ją odrobiną tłuszczu z pieczenia, a następnie 1/3 wina wraz z rozpuszczonym bulionem drobiowym z zielem angielskim i liście laurowym.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 8 z 8

Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 30 minut polewając średnio co 10 minut pozostałym winem. Oznaką upieczenia kaczki będzie aromatyczna w smaku, złocista skórka.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą to danie idealne na eleganckie obiady w rodzinnym gronie. Kaczka jest wspaniale soczysta, a to za sprawą owocowego farszu z jabłek i pomarańczy. Dodatkowe natarcie mięsa marynatą z majeranku uwolni podczas pieczenia zachwycający aromat. Kaczka faszerowana z jabłkiem i pomarańczą będzie wystarczająco upieczona, kiedy jej skórka nabierze złocistego koloru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika