Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą
Dodaj do CookBook

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

(0)
2 godz 53 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
2.5  kg
Kaczka
3 
Jabłka
3 
Pomarańcze
3  łyżek
Majeranek
1  łyżka
Pieprz i sól
200  ml
Czerwone wino
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15 g
Wartość energetyczna
1199.8 kcal
Tłuszcze
109.9 g
Białko
33.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą to danie idealne na eleganckie obiady w rodzinnym gronie. Kaczka jest wspaniale soczysta, a to za sprawą owocowego farszu z jabłek i pomarańczy. Dodatkowe natarcie mięsa marynatą z majeranku uwolni podczas pieczenia zachwycający aromat. Kaczka faszerowana z jabłkiem i pomarańczą będzie wystarczająco upieczona, kiedy jej skórka nabierze złocistego koloru.

Przygotowanie

173 min
  • Krok 1

    10 min
    Majeranek mieszam z solą. Jabłka dokładnie myję (nie obieram) i kroję w ósemki, a potem jeszcze po połowie na mniejsze porcje.
  • Krok 2

    10 min
    Pomarańcze obieram i rozłamuję na kawałki podobnej wielkości co jabłka. Połowę majeranku wraz z solą przesypuję do jabłek i pomarańczy. Mieszam.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie kaczkę faszeruję tak przygotowanymi składnikami. Spinam na końcach wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
  • Krok 4

    5 min
    Z zewnątrz kaczkę dokładnie nacieram pozostałą mieszanką majeranku z solą.
  • Krok 5

    80 min
    Tak przygotowaną kaczkę wkładam do rękawa i szczelnie zapinam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam około 70-80 minut.
  • Krok 6

    15 min
    W międzyczasie wino lekko podgrzewam rozpuszczając w nim bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym. Podpieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa i przekładam do suchego naczynia żaroodpornego (uważamy, aby nie poparzyć się tłuszczem, którego wytopi się znaczna ilość).
  • Krok 7

    8 min
    Polewam ją odrobiną tłuszczu z pieczenia, a następnie 1/3 wina wraz z rozpuszczonym bulionem drobiowym z zielem angielskim i liście laurowym.
  • Krok 8

    35 min
    Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 30 minut polewając średnio co 10 minut pozostałym winem. Oznaką upieczenia kaczki będzie aromatyczna w smaku, złocista skórka.
Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 1 z 8

Majeranek mieszam z solą. Jabłka dokładnie myję (nie obieram) i kroję w ósemki, a potem jeszcze po połowie na mniejsze porcje.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 2 z 8

Pomarańcze obieram i rozłamuję na kawałki podobnej wielkości co jabłka. Połowę majeranku wraz z solą przesypuję do jabłek i pomarańczy. Mieszam.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 3 z 8

Następnie kaczkę faszeruję tak przygotowanymi składnikami. Spinam na końcach wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 4 z 8

Z zewnątrz kaczkę dokładnie nacieram pozostałą mieszanką majeranku z solą.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 5 z 8

Tak przygotowaną kaczkę wkładam do rękawa i szczelnie zapinam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam około 70-80 minut.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 6 z 8

W międzyczasie wino lekko podgrzewam rozpuszczając w nim bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym. Podpieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa i przekładam do suchego naczynia żaroodpornego (uważamy, aby nie poparzyć się tłuszczem, którego wytopi się znaczna ilość).

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 7 z 8

Polewam ją odrobiną tłuszczu z pieczenia, a następnie 1/3 wina wraz z rozpuszczonym bulionem drobiowym z zielem angielskim i liście laurowym.

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Krok 8 z 8

Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 30 minut polewając średnio co 10 minut pozostałym winem. Oznaką upieczenia kaczki będzie aromatyczna w smaku, złocista skórka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka faszerowana wątróbką

    Kaczka faszerowana wątróbką

    3 godz 55 min Średni
  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni
  • Kaczka w czerwonym winie

    Kaczka w czerwonym winie

    32 godz 46 min Łatwy
  • Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona

    2 godz 25 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu