Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przegrzebki - co to jest i jak je przyrządzić? porady

Przegrzebki - co to jest i jak je przyrządzić?

Przegrzebki to niemal obowiązkowy składnik wykwintnych dań w najbardziej znanych i eleganckich restauracjach świata. Coraz częściej króluje także na polskich stołach, zwłaszcza u miłośników owoców morza, którym opatrzyły się już nieco krewetki, kalmary, ośmiornice czy kraby. Przegrzebki, prawidłowo przyrządzone, wręcz rozpływają się w ustach i przenoszą na zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia.

Czym właściwie są przegrzebki i w jaki sposób je przyrządzić, aby wydobyć pełnię ich niesamowitego i zaskakującego smaku? Dziś przygotowaliśmy kilka wskazówek dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i nie boją się próbować nowości.

Przegrzebki - co to jest?

Przegrzebki zamienne zwane małżami św. Jakuba to jedne z najchętniej wybieranych owoców morza, które mają postać niewielkich (około 10-15 centymetrowych), dwukolorowych muszli. Ich jadalna część zamknięta w czerwonobrązowej u góry oraz kremowej u dołu skorupce ma postać białego mięśnia oraz czerwonej ikry, z której obecności nie wszyscy zdają sobie sprawę, gdyż koral zazwyczaj usuwany jest jeszcze przed trafieniem tych owoców morza do sprzedaży.

W Polsce (jak na razie) w rankingach na najchętniej wybierane owoce morze zdecydowanie przodują krewetki, a na wzbogacenie swojej diety o przegrzebki decydują się głównie koneserzy. Jednak walory smakowe małży św. Jakuba już od wieków doceniają m.in Hiszpanie, Francuzi Holendrzy oraz Irlandczycy. To właśnie w kuchniach tych państw można znaleźć niejeden interesujący przepis na przegrzebki, który warto spróbować odtworzyć w domowym zaciszu np. z wykorzystaniem produktów od WINIARY.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak smakują przegrzebki? 

Rarytas uwielbiany przez najznamienitszych krytyków kulinarnych, szefów kuchni oraz wielbicieli niezapomnianych kompozycji wyróżnia się wyrafinowanym aromatem z lekką nutą słonych wód oraz delikatnym, jędrnym mięsem w białym kolorze. W smaku za to przeważa lekka słodycz i to właśnie ona sprawia, że nie wymagają one zbyt dużej ilości dodatków chociażby w postaci przypraw, gdyż już same w sobie robią wrażenie i zachwycają nawet te osoby, które nie przepadają za owocami morza.

Na co zwrócić uwagę wybierając małże św. Jakuba? 

W przypadku przegrzebków kluczową kwestią jest przede wszystkim świeżość, gdyż spożywanie frutti di mare, które pozostawiają wiele do życzenia pod tym względem jest najprostszym sposobem na dotkliwe w skutkach problemy związane z układem pokarmowym. Jeśli więc chcesz uniknąć tego dotkliwego w skutkach scenariusza, już podczas zakupów przegrzebków zachowaj czujność.

Zwróć szczególną uwagę nie tylko na kolor mięsa, który powinien być wolny od przebarwień, ale również fakt czy dostępne w danym sklepie z owocami morza przegrzebki nie są aby przesuszone. O ich świeżości świadczy również to czy po stuknięciu w skorupkę małża się zamknie, jeżeli tak nie jest, wówczas najlepiej zrezygnuj z ich zakupu, gdyż stracisz nie tylko pieniądze, ale też dobre zdrowie.

Prosty sposób na przegrzebki? Przepis na idealne owoce morza z patelni

Jak przyrządzić przegrzebki? Przepisy na dania z ich wykorzystaniem są znacznie prostsze niż mogłoby się to wydawać. W każdym przypadku kluczem do sukcesu jest wyłączenie palnika z gazem czy też płyty indukcyjnej w odpowiednim momencie.

Idealny stopień wysmażenia osiągają one po upływie ok. 2 minut (po minucie z każdej strony) - wydłużenie tego czasu może skutkować tym, że staną się one gumowate i niezjadliwe. Wystarczy, że usmażone na oleju rzepakowym lub maśle, z dodatkiem czosnku małże skroplisz następnie sokiem z cytryny, dodasz do nich natkę pietruszki i gotowe!

Przegrzebki z czym podawać małże św. Jakuba, aby zachwycić gości? 

Jak jeszcze można przygotować przegrzebki? Przepisy cieszące się popularnością na pewno przypadną do gustu miłośnikom kuchni włoskiej, jak i tym, którzy poszukują lekkich i pysznych dań, gdzie główną rolę odgrywają warzywa. Przegrzebki możesz wykorzystać np. do risotto z owocami morza lub też spaghetti z owocami morza w pomidorach, zjeść je z chrupiącą bagietką lub wrzucić je na grilla i zjeść w towarzystwie przyrządzonych w ten sam sposób warzyw lub też zaskoczyć odwiedzających Cię gości tatarem z przegrzebek. Koniecznie spróbuj także małży św. Jakuba z sosem koperkowym z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY - ten duet to istny hit!

Polecane przepisy

Kalmary w cieście

Kalmary w cieście

19 min Łatwy
Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

31 min Łatwy
Tajska zupa rybna z curry

Tajska zupa rybna z curry

40 min Średni
Pyszna zupa z owoców morza

Pyszna zupa z owoców morza

46 min Łatwy
Krewetki królewskie z patelni

Krewetki królewskie z patelni

52 min Łatwy
Barszcz  z krewetkami i imbirem

Barszcz z krewetkami i imbirem

23 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czym kierować się kupując owoce morza? Ważne wskazówki
Czym kierować się kupując owoce morza? Ważne wskazówki
ryba i owoce morza z grilla
Grill – pomysł na rybę i inne owoce morza
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe? porady
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe?
Jaki sos do ryby wybrać? Nasze propozycje | Porady i inspiracje WINIARY
Jaki sos do ryby wybrać? Nasze propozycje
1111_DSC_0830.jpg ZWZ WINIARY
Jak kupić świeżą rybę?
Zobacz więcej artykułów
nasze produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu