Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Przegrzebki - co to jest i jak je przyrządzić? porady

Przegrzebki - co to jest i jak je przyrządzić?

Przegrzebki to niemal obowiązkowy składnik wykwintnych dań w najbardziej znanych i eleganckich restauracjach świata. Coraz częściej króluje także na polskich stołach, zwłaszcza u miłośników owoców morza, którym opatrzyły się już nieco krewetki, kalmary, ośmiornice czy kraby. Przegrzebki, prawidłowo przyrządzone, wręcz rozpływają się w ustach i przenoszą na zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia.

Czym właściwie są przegrzebki i w jaki sposób je przyrządzić, aby wydobyć pełnię ich niesamowitego i zaskakującego smaku? Dziś przygotowaliśmy kilka wskazówek dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i nie boją się próbować nowości.

Przegrzebki - co to jest?

Przegrzebki zamienne zwane małżami św. Jakuba to jedne z najchętniej wybieranych owoców morza, które mają postać niewielkich (około 10-15 centymetrowych), dwukolorowych muszli. Ich jadalna część zamknięta w czerwonobrązowej u góry oraz kremowej u dołu skorupce ma postać białego mięśnia oraz czerwonej ikry, z której obecności nie wszyscy zdają sobie sprawę, gdyż koral zazwyczaj usuwany jest jeszcze przed trafieniem tych owoców morza do sprzedaży.

W Polsce (jak na razie) w rankingach na najchętniej wybierane owoce morze zdecydowanie przodują krewetki, a na wzbogacenie swojej diety o przegrzebki decydują się głównie koneserzy. Jednak walory smakowe małży św. Jakuba już od wieków doceniają m.in Hiszpanie, Francuzi Holendrzy oraz Irlandczycy. To właśnie w kuchniach tych państw można znaleźć niejeden interesujący przepis na przegrzebki, który warto spróbować odtworzyć w domowym zaciszu np. z wykorzystaniem produktów od WINIARY.

Jak smakują przegrzebki? 

Rarytas uwielbiany przez najznamienitszych krytyków kulinarnych, szefów kuchni oraz wielbicieli niezapomnianych kompozycji wyróżnia się wyrafinowanym aromatem z lekką nutą słonych wód oraz delikatnym, jędrnym mięsem w białym kolorze. W smaku za to przeważa lekka słodycz i to właśnie ona sprawia, że nie wymagają one zbyt dużej ilości dodatków chociażby w postaci przypraw, gdyż już same w sobie robią wrażenie i zachwycają nawet te osoby, które nie przepadają za owocami morza.

Na co zwrócić uwagę wybierając małże św. Jakuba? 

W przypadku przegrzebków kluczową kwestią jest przede wszystkim świeżość, gdyż spożywanie frutti di mare, które pozostawiają wiele do życzenia pod tym względem jest najprostszym sposobem na dotkliwe w skutkach problemy związane z układem pokarmowym. Jeśli więc chcesz uniknąć tego dotkliwego w skutkach scenariusza, już podczas zakupów przegrzebków zachowaj czujność.

Zwróć szczególną uwagę nie tylko na kolor mięsa, który powinien być wolny od przebarwień, ale również fakt czy dostępne w danym sklepie z owocami morza przegrzebki nie są aby przesuszone. O ich świeżości świadczy również to czy po stuknięciu w skorupkę małża się zamknie, jeżeli tak nie jest, wówczas najlepiej zrezygnuj z ich zakupu, gdyż stracisz nie tylko pieniądze, ale też dobre zdrowie.

Prosty sposób na przegrzebki? Przepis na idealne owoce morza z patelni

Jak przyrządzić przegrzebki? Przepisy na dania z ich wykorzystaniem są znacznie prostsze niż mogłoby się to wydawać. W każdym przypadku kluczem do sukcesu jest wyłączenie palnika z gazem czy też płyty indukcyjnej w odpowiednim momencie.

Idealny stopień wysmażenia osiągają one po upływie ok. 2 minut (po minucie z każdej strony) - wydłużenie tego czasu może skutkować tym, że staną się one gumowate i niezjadliwe. Wystarczy, że usmażone na oleju rzepakowym WINIARY lub maśle, z dodatkiem czosnku małże skroplisz następnie sokiem z cytryny, dodasz do nich natkę pietruszki i gotowe!

Przegrzebki z czym podawać małże św. Jakuba, aby zachwycić gości? 

Jak jeszcze można przygotować przegrzebki? Przepisy cieszące się popularnością na pewno przypadną do gustu miłośnikom kuchni włoskiej, jak i tym, którzy poszukują lekkich i pysznych dań, gdzie główną rolę odgrywają warzywa. Przegrzebki możesz wykorzystać np. do risotto z owocami morza lub też spaghetti z owocami morza w pomidorach, zjeść je z chrupiącą bagietką lub wrzucić je na grilla i zjeść w towarzystwie przyrządzonych w ten sam sposób warzyw lub też zaskoczyć odwiedzających Cię gości tatarem z przegrzebek. Koniecznie spróbuj także małży św. Jakuba z sosem koperkowym z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY - ten duet to istny hit!

Polecane przepisy

Kalmary w cieście

Kalmary w cieście

20 min Łatwy
Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

31 min Łatwy
Tajska zupa rybna z curry

Tajska zupa rybna z curry

40 min Średni
Pyszna zupa z owoców morza

Pyszna zupa z owoców morza

46 min Łatwy
Krewetki królewskie z patelni

Krewetki królewskie z patelni

52 min Łatwy
Barszcz  z krewetkami i imbirem

Barszcz z krewetkami i imbirem

23 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czym kierować się kupując owoce morza? Ważne wskazówki
Czym kierować się kupując owoce morza? Ważne wskazówki
Grill – pomysł na rybę i inne owoce morza
Grill – pomysł na rybę i inne owoce morza
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe?
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe?
Jaki sos do ryby wybrać? Nasze propozycje
Jaki sos do ryby wybrać? Nasze propozycje
Jak kupić świeżą rybę?
Jak kupić świeżą rybę?
Zobacz więcej artykułów
nasze produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu