Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kalmary w cieście

Kalmary w cieście

(0)
20min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Kalmary
1.5  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Maślanka
0.5  szklanka
Bułka tarta
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sos Remulada WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.06 g
Węglowodany
20.71 g
Tłuszcze
8.37 g
Wartość energetyczna
243.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chrupiące kalmary w cieście to pyszna przekąska – w sam raz na fanów dobrego jedzenia i owoców morza. Świetnie sprawdzą się jako małe co nieco na imprezie ze znajomymi albo na rodzinnym spotkaniu – zwłaszcza jeśli Twoi bliscy lubią odkrywać nowe smaki. Nasz przepis jest prosty – jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych trudności. 

Wystarczy tylko oczyścić i pokroić kalmary, a następnie panierować je w mieszance mąki i przypraw oraz w maślance. Teraz czas na smażenie – wlej do wysokiego garnka sporo oleju, rozgrzej go i wkładaj kawałki kalmarów partiami. Dzięki temu nie obniżysz temperatury oleju, a kalmary po wyjęciu będą delikatne i chrupiące. Gotowa przekąska świetnie smakuje z różnymi sosami – w naszym przepisie wykorzystujemy Remuladę WINIARY lub sos czosnkowy WINIARY, ale możesz przygotować też inne dodatki, jeśli lubisz. Wtedy każdy znajdzie coś dla siebie. Masz chęć na taką przystawkę? Sprawdź nasz przepis!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyszczone i pokrojone w paski/krążki kalmary umyj i dokładnie osusz. Mąkę wymieszaj z przyprawami oraz bułką tartą. Do osobnego naczynia wlej maślankę.
  • Krok 2

    3 min
    Kalmary panieruj dokładnie w mące z przyprawami i bułką tartą. Następnie przełóż je do maślanki i dokładnie wymieszaj. Następnie panieruj ponownie w mące, ale tym razem nieco delikatniej i pojedynczo.
  • Krok 3

    10 min
    Olej rozgrzej do temp ok. 180°C. Kalmary smaż partiami (po 3-5 min), aż będą złocisto rumiane i chrupiące.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z Remuladą WINIARY, sosem czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z Remuladą WINIARY, sosem czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.
Kalmary w cieście

Krok 1 z 5

Oczyszczone i pokrojone w paski/krążki kalmary umyj i dokładnie osusz. Mąkę wymieszaj z przyprawami oraz bułką tartą. Do osobnego naczynia wlej maślankę.

Kalmary w cieście

Krok 2 z 5

Kalmary panieruj dokładnie w mące z przyprawami i bułką tartą. Następnie przełóż je do maślanki i dokładnie wymieszaj. Następnie panieruj ponownie w mące, ale tym razem nieco delikatniej i pojedynczo.

Kalmary w cieście

Krok 3 z 5

Olej rozgrzej do temp ok. 180°C. Kalmary smaż partiami (po 3-5 min), aż będą złocisto rumiane i chrupiące.

Kalmary w cieście

Krok 4 z 5

Podawaj z Remuladą WINIARY, sosem czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.

Kalmary w cieście

Krok 4 z 5

Podawaj z Remuladą WINIARY, sosem czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Tapas

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Podudzia z kurczaka w sosie chili

    Podudzia z kurczaka w sosie chili

    1 godz 35 min Łatwy
  • Nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce

    Nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce

    30 min Łatwy
  • Chrupiące kotlety z boczniaków

    Chrupiące kotlety z boczniaków

    11 min Łatwy
  • Szaszłyki z mielonego mięsa

    Szaszłyki z mielonego mięsa

    45 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu