Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kalmary w cieście
Dodaj do CookBook

Kalmary w cieście

(0)
19 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Kalmary
1.5  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Maślanka
0.5  szklanka
Bułka tarta
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sos czosnkowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.6 g
Wartość energetyczna
229.4 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
20 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kalmary w cieście to doskonała przekąska, która sprawdza się na wiele okazji i na co dzień. Z pewnością takie danie docenią miłośnicy owoców morza. Bardzo dobrze sprawdza się zarówno na większych imprezach, jak i na kameralnych spotkaniach z rodziną. Wypróbuj bardzo łatwy przepis na kalmary w cieście i ciesz się wyjątkowym smakiem! To nie lada gratka dla każdego, kto lubi stawiać na całkiem nowe smaki w swojej kuchni. Przygotowanie dania nie trwa długo i jest bardzo łatwe.


Kalmary w cieście - przepis

Jak przygotować kalmary w cieście? Na początku oczyszczamy i kroimy kalmary, a następnie panierujemy je w mące oraz przyprawach i maślance. Kolejnym krokiem jest usmażenie kalmarów w wysokim garnku z dodatkiem oleju. Należy wkładać je partiami, tak aby po wyjęciu zachowały delikatność i chrupkość. Tak przygotowana przekąska doskonale komponuje się z sosami, w tym z Sosem Czosnkowym WINIARY lub czosnkowym sosem. Oczywiście dodatki są zależne od tego, co najbardziej lubisz. Nie zastanawiaj się zbyt długo i już teraz skorzystaj z dostępnego przepisu! W efekcie oczarujesz swoich gości i sprawisz, że poznają całkiem nowe, unikalne smaki.

Jakie cechy mają kalmary w cieście? Pamiętaj o tym, że to danie przygotujesz bardzo szybko i łatwo. Unikalny smak na długo pozostaje w pamięci, a uniwersalność sprawia, że przekąska jest idealna na każdą okazję.


Kalmary w cieście - z czym podawać?

Z czym podawać kalmary w cieście? To pytanie nurtuje wielu smakoszy kulinarnych. Co ciekawe, danie pasuje do świeżej sałatki z kolendrą, pomidorkami koktajlowymi, sosem z limonki i winegretem. Poza tym nie zapominaj o sosach, które dopełniają wyjątkowy smak. Możesz postawić przykładowo na sos pomidorowy, sos aioli, dip paprykowy lub cytrynową oliwę. Każda z tych propozycji ma szerokie grono zwolenników. Ponadto, miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dobrać do kalmarów sos chili. Możliwości jest sporo, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Gdy przyjmujesz gości, postaw na kilka sosów, dzięki czemu dasz im szeroki wybór. Od tej pory kalmary w cieście staną się Twoją ulubioną przekąską zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje!

Podsumowując, zauważyć trzeba, że przygotowanie kalmarów w cieście nie jest skomplikowane. Jeśli chcesz szybko i sprawnie wykonać to danie, postaw na nasz przepis. Dokładnie wyjaśniamy, jak wykonać przekąskę krok po kroku, mając na uwadze Twoje potrzeby. Jest to danie, które rzadko gości na stołach polskich, dlatego warto to jak najszybciej zmienić. Możesz liczyć na unikalny smak i docenienie przez gości.

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyszczone i pokrojone w paski/krążki kalmary umyj i dokładnie osusz. Mąkę wymieszaj z przyprawami oraz bułką tartą. Do osobnego naczynia wlej maślankę.
  • Krok 2

    3 min
    Kalmary panieruj dokładnie w mące z przyprawami i bułką tartą. Następnie przełóż je do maślanki i dokładnie wymieszaj. Następnie panieruj ponownie w mące, ale tym razem nieco delikatniej i pojedynczo.
  • Krok 3

    10 min
    Olej rozgrzej do temp ok. 180°C. Kalmary smaż partiami (po 3-5 min), aż będą złocisto rumiane i chrupiące.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z Sosem Czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.
Kalmary w cieście

Krok 1 z 4

Oczyszczone i pokrojone w paski/krążki kalmary umyj i dokładnie osusz. Mąkę wymieszaj z przyprawami oraz bułką tartą. Do osobnego naczynia wlej maślankę.

Kalmary w cieście

Krok 2 z 4

Kalmary panieruj dokładnie w mące z przyprawami i bułką tartą. Następnie przełóż je do maślanki i dokładnie wymieszaj. Następnie panieruj ponownie w mące, ale tym razem nieco delikatniej i pojedynczo.

Kalmary w cieście

Krok 3 z 4

Olej rozgrzej do temp ok. 180°C. Kalmary smaż partiami (po 3-5 min), aż będą złocisto rumiane i chrupiące.

Kalmary w cieście

Krok 4 z 4

Podawaj z Sosem Czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Tapas
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kalmary grillowane

    Kalmary grillowane

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu