Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chrupiące kalmary w cieście to pyszna przekąska – w sam raz na fanów dobrego jedzenia i owoców morza. Świetnie sprawdzą się jako małe co nieco na imprezie ze znajomymi albo na rodzinnym spotkaniu – zwłaszcza jeśli Twoi bliscy lubią odkrywać nowe smaki. Nasz przepis jest prosty – jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych trudności.
Wystarczy tylko oczyścić i pokroić kalmary, a następnie panierować je w mieszance mąki i przypraw oraz w maślance. Teraz czas na smażenie – wlej do wysokiego garnka sporo oleju, rozgrzej go i wkładaj kawałki kalmarów partiami. Dzięki temu nie obniżysz temperatury oleju, a kalmary po wyjęciu będą delikatne i chrupiące. Gotowa przekąska świetnie smakuje z różnymi sosami – w naszym przepisie wykorzystujemy Remuladę WINIARY lub sos czosnkowy WINIARY, ale możesz przygotować też inne dodatki, jeśli lubisz. Wtedy każdy znajdzie coś dla siebie. Masz chęć na taką przystawkę? Sprawdź nasz przepis!
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Oczyszczone i pokrojone w paski/krążki kalmary umyj i dokładnie osusz. Mąkę wymieszaj z przyprawami oraz bułką tartą. Do osobnego naczynia wlej maślankę.
Krok 2
3 min
Kalmary panieruj dokładnie w mące z przyprawami i bułką tartą. Następnie przełóż je do maślanki i dokładnie wymieszaj. Następnie panieruj ponownie w mące, ale tym razem nieco delikatniej i pojedynczo.
Krok 3
10 min
Olej rozgrzej do temp ok. 180°C. Kalmary smaż partiami (po 3-5 min), aż będą złocisto rumiane i chrupiące.
Krok 4
1 min
Podawaj z Remuladą WINIARY, sosem czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.
Krok 4
1 min
Podawaj z Remuladą WINIARY, sosem czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.
Krok 1
z
5
Oczyszczone i pokrojone w paski/krążki kalmary umyj i dokładnie osusz. Mąkę wymieszaj z przyprawami oraz bułką tartą. Do osobnego naczynia wlej maślankę.
Krok 2
z
5
Kalmary panieruj dokładnie w mące z przyprawami i bułką tartą. Następnie przełóż je do maślanki i dokładnie wymieszaj. Następnie panieruj ponownie w mące, ale tym razem nieco delikatniej i pojedynczo.
Krok 3
z
5
Olej rozgrzej do temp ok. 180°C. Kalmary smaż partiami (po 3-5 min), aż będą złocisto rumiane i chrupiące.
Krok 4
z
5
Podawaj z Remuladą WINIARY, sosem czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.
Krok 4
z
5
Podawaj z Remuladą WINIARY, sosem czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0