Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kalmary grillowane
Dodaj do CookBook

Kalmary grillowane

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Kalmary
100  ml
Białe wino
5  g
Imbir
10  g
Trawa cytrynowa mielona
2  ząbków
Czosnek
10  g
Czerwona cebula
1  łyżka
Woda
2  łyżek
Sos ostrygowy
2  łyżek
Mielona ostra papryka
30  g
Cukier
50  g
Sałata
15  g
Świeża bazylia, oregano, mięta, kolendra lub inne ulubione zioła
15  g
Skórka z cytryny
5  g
Papryczka chili
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.9 g
Wartość energetyczna
210.4 kcal
Tłuszcze
2.2 g
Białko
24.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kalmary coraz częściej pojawiają się na naszych grillach. To ciekawe urozmaicenie, zwłaszcza jeśli Ty i Twoi bliscy lubicie owoce morza. Ich przygotowanie wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jeśli chcesz zaskoczyć nową potrawą swoich znajomych i rodzinę – ten przepis na kalmary grillowane jest właśnie dla Ciebie.


Kalmary grillowane – pomysł na urozmaicenie menu grillowego

Grillowanie kalmarów sposób na uchwycenie esencji smaku morza oraz zaserwowanie gościom czegoś wyjątkowego i zaskakującego. Dobrze przygotowane kalmary wyróżniają się delikatnym smakiem i rozpływającą się w ustach konsystencją. Kluczowym krokiem jest staranne oczyszczenie i zamarynowanie lub doprawienie tych owoców morza. W naszym przepisie na grillowane kalmary marynatę przygotujesz m.in. z trawy cytrynowej, czosnku, sosu ostrygowego, cebuli, chilli, cukru oraz MAGGI. Gdy kalmary będą na grillu, wykorzystaj pozostałą marynatę i smaruj nią owoce morza, dzięki temu ich smak będzie jeszcze bardziej głęboki i wyrazisty.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Oczyść świeże kalmary - usuń jelita i głowę, zdejmij zewnętrzną skórkę, opłucz zimną wodą. Następnie natrzyj kałamarnicę od wewnątrz i od zewnątrz mieszanką białego wina i imbiru.
  • Krok 2

    10 min
    Przygotuj patyczki do szaszłyków. Namocz je w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut, dzięki temu nie spalą się na grillu. Nabij kalmary na patyczki.
  • Krok 3

    15 min
    Następnym krokiem będzie wymieszanie mieszanki marynaty do kalmarów. Do dużej miski włóż: trawę cytrynową, posiekany czosnek, posiekaną cebulę, sos ostrygowy, chili w proszku, cukier, przyprawę MAGGI, przefiltrowaną wodę. Dobrze mieszaj, aż marynata się rozpuści i połączy. Powoli polej marynatą kalmary, marynuj je przez co najmniej 30 minut w lodówce. Kalmary grillowane
  • Krok 4

    10 min
    Po wyjęciu kalmarów z lodówki połóż szaszłyki z kalmarów na grillu i grilluj z każdej strony przez około 5 minut. Podczas grillowania regularnie rozprowadzaj marynatę z obu stron pędzlem, aby uzyskać piękny złoty kolor i bogaty smak. Kalmary grillowane
  • Krok 5

    5 min
    Gotowe szaszłyki z kalmarów połóż na talerzu z odrobiną sałaty, ziołami, cytryną i chili. Podczas jedzenia skrapiaj kalmary sokiem z cytryny, dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Kalmary grillowane
Kalmary grillowane

Krok 1 z 5

Oczyść świeże kalmary - usuń jelita i głowę, zdejmij zewnętrzną skórkę, opłucz zimną wodą. Następnie natrzyj kałamarnicę od wewnątrz i od zewnątrz mieszanką białego wina i imbiru.

Kalmary grillowane

Krok 2 z 5

Przygotuj patyczki do szaszłyków. Namocz je w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut, dzięki temu nie spalą się na grillu. Nabij kalmary na patyczki.

Kalmary grillowane

Krok 3 z 5

Następnym krokiem będzie wymieszanie mieszanki marynaty do kalmarów. Do dużej miski włóż: trawę cytrynową, posiekany czosnek, posiekaną cebulę, sos ostrygowy, chili w proszku, cukier, przyprawę MAGGI, przefiltrowaną wodę. Dobrze mieszaj, aż marynata się rozpuści i połączy. Powoli polej marynatą kalmary, marynuj je przez co najmniej 30 minut w lodówce.

Kalmary grillowane

Krok 4 z 5

Po wyjęciu kalmarów z lodówki połóż szaszłyki z kalmarów na grillu i grilluj z każdej strony przez około 5 minut. Podczas grillowania regularnie rozprowadzaj marynatę z obu stron pędzlem, aby uzyskać piękny złoty kolor i bogaty smak.

Kalmary grillowane

Krok 5 z 5

Gotowe szaszłyki z kalmarów połóż na talerzu z odrobiną sałaty, ziołami, cytryną i chili. Podczas jedzenia skrapiaj kalmary sokiem z cytryny, dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grill
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kalmary w cieście

    Kalmary w cieście

    19 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu