Porady

Jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada?

Puszysty i odpowiednio mokry sernik to wypiek doskonały! Pieczenie sernika to sztuka, która wymaga nie lada wprawy.

Proste porady mogą Ci jednak pomóc upiec sernik, który nie opadnie i nie popęka.

Sprawdź, jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada!

  • Głównym powodem, dla którego sernik opada, jest narażenie go na zbyt gwałtowne zmiany temperatur. Jeśli więc wyjmiesz blaszkę z ciastem z rozgrzanego piekarnika, może to doprowadzić do jego opadnięcia.
  • Aby temu zapobiec, przed wyjęciem ciasta z piekarnika ostudź je w piekarniku – najlepiej zrobisz to, uchylając drzwiczki piekarnika i trzymając je tak jeszcze przez około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij formę z ciastem i pozostaw ją do całkowitego wystygnięcia.
  • Następnie włóż sernik do lodówki na kilkanaście godzin, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.

Sprawdź nasze przepisy na sernik:

  1. Sernik wiedeński,
  2. Sernik cytrynowy z gorzką czekoladą na spodzie piernikowym,
  3. Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym,
  4. Sernik z galaretką malinową,
  5. Sernik z owocami,
  6. Sernik na zimno z galaretką i owocami,
  7. „Sernik” z kaszą jaglaną,
  8. Sernik bez sera,
  9. Sernik jagodowy bez pieczenia,
  10. Sernik z karmelem i orzechami.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!