Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pulpety w sosie pomidorowym

(4)
39min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mięso mielone
1 
Cebula ze szczypiorkiem
1 
Jajko
2  łyżek
Bułka tarta
2  łyżek
Mąka
1  łyżka
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Słodka papryka
trochę
Chili
trochę
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.17 g
Węglowodany
10.92 g
Tłuszcze
22.92 g
Wartość energetyczna
335.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
1 min
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli. Wymieszaj.
Krok 2
1 min
Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób.
Krok 3
1 min
Uformuj kulki i obtocz je w mące.
Krok 4
30 min
Zagotuj 1-2 l wody, posól, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Krok 5
5 min
Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
Krok 6
1 min
Podaj z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej.
Pulpety w sosie pomidorowym

Krok 1 z 6

Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli. Wymieszaj.

Pulpety w sosie pomidorowym

Krok 2 z 6

Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób.

Pulpety w sosie pomidorowym

Krok 3 z 6

Uformuj kulki i obtocz je w mące.

Pulpety w sosie pomidorowym

Krok 4 z 6

Zagotuj 1-2 l wody, posól, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.

Pulpety w sosie pomidorowym

Krok 5 z 6

Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.

Pulpety w sosie pomidorowym

Krok 6 z 6

Podaj z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej.

Pyszne wołowe pulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z tych domowych dań, do których chętnie wracamy. Pulpety w Sosie Pomidorowym WINIARY to ciekawy pomysł na obiad na specjalne okazje i na co dzień. Jeśli przygotujesz większą porcję, zyskasz posiłek na kolejny dzień i zaoszczędzisz sporo czasu. Wówczas smaki przenikną się i stworzą zgraną całość. Słodka papryka i chili nadadzą pulpetom wyrazistości. Ugotowane w wodzie z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego będą zachwycać tradycyjnym aromatem. Przygotowane z cebulką i szczypiorkiem zaintrygują nawet tych, którzy nie przepadają za mięsnymi daniami.

Pulpety z mięsa mielonego to danie, które przygotujesz w nieco ponad pół godziny. Nie wymaga znajomości sztuczek kulinarnych ani wyjątkowych zdolności. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować smaczny obiad na każdą okazję. Na początek przełóż mięso mielone do miski, wbij do niego jajko i dodaj bułkę tartą. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dokładnie wymieszaj.

Następnie cebulkę i szczypior pokrój, dodaj do mięsa i wyrób, formując kulki. Każdą z nich obtocz w mące. Zagotuj około 2 litrów wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzątku wrzucaj pojedynczo pulpety i gotuj przez pół godziny na małym ogniu. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Rozprowadź go w 300 ml wody i ciągle mieszając, zagotuj. Przełóż do niego odsączone z wody pulpety i posiekaną natkę pietruszki. Całość duś przez 5 minut. Pulpety podawaj z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty lub inną ulubioną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20.2g / 24%
Węglowodany
10.9g / 14%
Tłuszcze
22.9g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika