Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pastelowy sernik na zimno

(1)
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Ciastka kruche
50  g
Masło
450  ml
Śmietana 36%
3  łyżek
Cukier puder
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
210  ml
Woda
350  g
Twaróg sernikowy
1  łyżeczka
Żelatyna
200  ml
Śmietana 36%
100  g
Twaróg sernikowy
trochę
Kolorowa posypka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.46 g
Węglowodany
14.32 g
Tłuszcze
30.76 g
Wartość energetyczna
362.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
30 min
Ciastka na spód pokrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym spodem wyłóż dno tortownicy o średnicy 18–20 cm. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
5 min
Przygotuj masę serową: śmietankę ubij, a pod koniec ubijania dodaj cukier.
Krok 3
5 min
Każdą z galaretek rozpuść w osobnej miseczce w 70 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
10 min
W drugiej misce ubij ser, dodaj śmietankę z cukrem i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na trzy równe części. Do każdej partii dodaj jedną z wystudzonych, ale płynnych galaretek i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
15 min
Na schłodzony ciasteczkowy spód wyłóż pierwszą warstwę, wstaw na ok. 15–20 minut do zamrażalnika. Powtórz czynność z kolejnymi warstwami, a następnie wstaw ciasto do lodówki.
Krok 6
10 min
Przygotuj wierzch sernika: żelatynę rozpuść w 5 łyżkach zimnej wody w małym rondelku. Kiedy napęcznieje, podgrzej całość na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 7
10 min
Do śmietanki dodaj cukier wanilinowy i ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Śmietankę z cukrem dodaj do sera, wlej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
5 min
Gotową masę przełóż na wierzch schłodzonego ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem możesz udekorować posypką i bitą śmietaną.
Pastelowy sernik na zimno

Krok 1 z 8

Ciastka na spód pokrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym spodem wyłóż dno tortownicy o średnicy 18–20 cm. Wstaw do lodówki na około 30 minut.

Pastelowy sernik na zimno

Krok 2 z 8

Przygotuj masę serową: śmietankę ubij, a pod koniec ubijania dodaj cukier.

Pastelowy sernik na zimno

Krok 3 z 8

Każdą z galaretek rozpuść w osobnej miseczce w 70 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia.

Pastelowy sernik na zimno

Krok 4 z 8

W drugiej misce ubij ser, dodaj śmietankę z cukrem i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na trzy równe części. Do każdej partii dodaj jedną z wystudzonych, ale płynnych galaretek i dokładnie wymieszaj.

Pastelowy sernik na zimno

Krok 5 z 8

Na schłodzony ciasteczkowy spód wyłóż pierwszą warstwę, wstaw na ok. 15–20 minut do zamrażalnika. Powtórz czynność z kolejnymi warstwami, a następnie wstaw ciasto do lodówki.

Pastelowy sernik na zimno

Krok 6 z 8

Przygotuj wierzch sernika: żelatynę rozpuść w 5 łyżkach zimnej wody w małym rondelku. Kiedy napęcznieje, podgrzej całość na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści.

Pastelowy sernik na zimno

Krok 7 z 8

Do śmietanki dodaj cukier wanilinowy i ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Śmietankę z cukrem dodaj do sera, wlej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Pastelowy sernik na zimno

Krok 8 z 8

Gotową masę przełóż na wierzch schłodzonego ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem możesz udekorować posypką i bitą śmietaną.

Nie ma lepszej pory roku na pastelowy sernik na zimno niż wiosna i lato! Orzeźwiające galaretki WINIARY o smaku truskawkowym i cytrynowym w połączeniu twarogiem i kruchym spodem sprawią, że ten smakowity deser nie będzie mieć sobie równych wśród letnich deserów. Lekki smak ciasta w połączeniu z jego pięknym wyglądem z pewnością rozkocha w sobie wszystkich miłośników serników na zimno!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Kamila
.

Przygotowanie łatwe, sernik super się prezentuje i smakuje. Bardzo fajny przepis♡♡♡

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że pięknie wyszedł i się udał! :)

Pokaż więcej komentarzy