Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ziemniaczana z fasolką, czyli prosta swojska kartoflanka. Ziemniaczki – wyjątkowo aromatyczne, bo podsmażone na oliwie z cebulką – robią w zupie swoje, czyli nadają jej wyjątkowego smaku. Drugie tyle robi smażony boczek. Już od samego zapachu podsmażających się plasterków boczku, cieknie ślinka, a co dopiero od ich smaku! Dodatek zielonej fasolki można by w tej sytuacji uznać już za zbytek… Ale tylko do pierwszej łyżki – potem już wiadomo, że było warto!
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową jest pożywna i można z łatwością najeść się do syta. Więc możecie ją zaplanować na jednodaniowy obiad dla całej rodziny.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Krok 2
15 min
Na patelni na lekko rozgrzanej oliwie dusimy cebulkę, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w mniejsze części strączki fasolki, smażymy 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie boczek kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy skwarki do zupy, tłuszcz pozostawiając na patelni. Gotujemy jeszcze chwilę, do miękkości warzyw.
Krok 5
5 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną wcześniej rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Zupę ziemniaczaną doprawiamy białym pieprzem.
Krok 6
3 min
Zupę ziemniaczaną podajemy udekorowaną natką pietruszki, możemy dodać do każdego talerza po łyżce śmietany.
Krok 1
z
6
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Krok 2
z
6
Na patelni na lekko rozgrzanej oliwie dusimy cebulkę, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w mniejsze części strączki fasolki, smażymy 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie boczek kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy skwarki do zupy, tłuszcz pozostawiając na patelni. Gotujemy jeszcze chwilę, do miękkości warzyw.
Krok 5
z
6
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną wcześniej rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Zupę ziemniaczaną doprawiamy białym pieprzem.
Krok 6
z
6
Zupę ziemniaczaną podajemy udekorowaną natką pietruszki, możemy dodać do każdego talerza po łyżce śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0