Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z serków topionych

0
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
300  g
Serek topiony
2 
Cebula dymka ze szczypiorem
3  ząbków
200  ml
Śmietana 30%
0.25  łyżeczka
Papryka ostra mielona
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
3  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji
trochę
Pieczywo
3  łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.46 g
Węglowodany
13.1 g
Tłuszcze
40.94 g
Wartość energetyczna
439.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
7 min
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.
Krok 2
5 min
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i całość podsmaż przez ok. 5 minut.
Krok 3
10 min
Składniki zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie wymieszaj. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia serków.
Krok 4
5 min
Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Zupę z serków topionych dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
Krok 5
5 min
Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
5 min
Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.
Krok 7
2 min
Zupę z serków topionych posyp grzankami, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Zupa z serków topionych

Krok 1 z 7

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.

Zupa z serków topionych

Krok 2 z 7

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i całość podsmaż przez ok. 5 minut.

Zupa z serków topionych

Krok 3 z 7

Składniki zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie wymieszaj. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia serków.

Zupa z serków topionych

Krok 4 z 7

Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Zupę z serków topionych dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.

Zupa z serków topionych

Krok 5 z 7

Składniki: Oliwa z oliwek, Sól do smaku, Pieczywo, Czosnek

Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

Zupa z serków topionych

Krok 6 z 7

Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.

Zupa z serków topionych

Krok 7 z 7

Zupę z serków topionych posyp grzankami, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Dziś propozycja dla wszystkich miłośników serowych zup – aksamitna zupa z serka topionego, przygotowywana na bazie bulionu jarzynowego z dodatkiem cebuli i czosnku.

Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego, domowych grzanek czy po prostu dobrego pieczywa. Zupę z serków topionych podaję najczęściej z grzankami czosnkowymi, posypaną posiekaną pietruszką i szczypiorkiem, i do tego samego zachęcam również Was. Każda kremowa i jednolita w konsystencji zupa zyska dzięki temu zarówno świeżość (zielenina) jak i chrupkość (grzanki), tak jak dzisiejsza zupa z serków topionych. Sprawdźcie!

Zielone dodatki sprawdzą się nie tylko w zupie serowej – zobacz w jakich jeszcze zupach możesz wykorzystać pyszną pietruszkę i szczypiorek:

Chłodnik z ogórkami

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Dowiedz się też więcej o ziołach w zupie:

5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup

Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?

Zobacz też

Zobacz Zupa serowa z łososiem i pomidorami

Zobacz Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem

Zobacz Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika