
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Diablotki to paluszki z ciasta francuskiego, które można zapiec w piekarniku z żółtym serem lub doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja przygotowuję je z gotowego świeżego ciasta, które kupuję zwinięte w rulon. Do zupy serowej poza diablotkami będą również pasować grzanki i groszek ptysiowy.
Zupa serowa ma bardzo aksamitną konsystencję, którą zawdzięcza między innymi żółtku. Można je pominąć w przepisie, ale żółtko jest naprawdę doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Do zupy serowej obowiązkowe są też świeże zioła – szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek, który do swojej zupy serowej dodaje Jola.
Smacznego!
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
2 minKrok 5
5 minKrok 6
3 minKrok 7
20 minKrok 8
20 minKrok 9
3 min
Krok 1 z 9
Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).

Krok 2 z 9
Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.

Krok 3 z 9
Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.

Krok 4 z 9
Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 5 z 9
Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.

Krok 6 z 9
Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.

Krok 7 z 9
Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.

Krok 8 z 9
Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

Krok 9 z 9
Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0