Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa serowa to istna bomba kaloryczna, ale pozwoliłam sobie ugotować tę zupę właśnie dziś, bo jest sycąca i szybko rozgrzewa. Czy może być zatem coś lepszego na taki chłodny jesienny dzień, niż zupa serowa? Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Wystarczy dużo sera, żółtego w kostce i serka topionego, aromatyczny wywar i koniecznie diablotki, które szybko można przygotować z gotowego ciasta francuskiego.
Diablotki to paluszki z ciasta francuskiego, które można zapiec w piekarniku z żółtym serem lub doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja przygotowuję je z gotowego świeżego ciasta, które kupuję zwinięte w rulon. Do zupy serowej poza diablotkami będą również pasować grzanki i groszek ptysiowy.
Zupa serowa ma bardzo aksamitną konsystencję, którą zawdzięcza między innymi żółtku. Można je pominąć w przepisie, ale żółtko jest naprawdę doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Do zupy serowej obowiązkowe są też świeże zioła – szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek, który do swojej zupy serowej dodaje Jola.
Smacznego!
Przygotowanie
68 min
Krok 1
5 min
Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).
Krok 2
5 min
Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.
Krok 3
5 min
Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.
Krok 4
2 min
Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
5 min
Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.
Krok 6
3 min
Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.
Krok 7
20 min
Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.
Krok 8
20 min
Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 9
3 min
Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.
Krok 1
z
9
Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).
Krok 2
z
9
Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.
Krok 3
z
9
Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.
Krok 4
z
9
Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
z
9
Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.
Krok 6
z
9
Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.
Krok 7
z
9
Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.
Krok 8
z
9
Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 9
z
9
Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0