Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
Dodaj do CookBook

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

(0)
1 godz 8 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  l
Wywar drobiowy lub warzywny
100  g
Śmietankowy ser topiony
100  g
Ser żółty (zdecydowanego w smaku, u mnie cheddar)
1 
Jajko, najlepiej zerówka lub jedynka
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Słodka papryka
2  łyżek
Świeżo posiekany szczypiorek lub natki pietruszki
0.5  opakowanie
Gotowe świeże ciasto francuskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45 g
Wartość energetyczna
530.9 kcal
Tłuszcze
36.2 g
Białko
19.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa serowa to istna bomba kaloryczna, ale pozwoliłam sobie ugotować tę zupę właśnie dziś, bo jest sycąca i szybko rozgrzewa. Czy może być zatem coś lepszego na taki chłodny jesienny dzień, niż zupa serowa? Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Wystarczy dużo sera, żółtego w kostce i serka topionego, aromatyczny wywar i koniecznie diablotki, które szybko można przygotować z gotowego ciasta francuskiego.

Diablotki to paluszki z ciasta francuskiego, które można zapiec w piekarniku z żółtym serem lub doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja przygotowuję je z gotowego świeżego ciasta, które kupuję zwinięte w rulon. Do zupy serowej poza diablotkami będą również pasować grzanki i groszek ptysiowy.

Zupa serowa ma bardzo aksamitną konsystencję, którą zawdzięcza między innymi żółtku. Można je pominąć w przepisie, ale żółtko jest naprawdę doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Do zupy serowej obowiązkowe są też świeże zioła – szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek, który do swojej zupy serowej dodaje Jola.

Smacznego!

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    5 min
    Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).
  • Krok 2

    5 min
    Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.
  • Krok 3

    5 min
    Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.
  • Krok 4

    2 min
    Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.
  • Krok 6

    3 min
    Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.
  • Krok 7

    20 min
    Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.
  • Krok 8

    20 min
    Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
  • Krok 9

    3 min
    Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.
Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aaaa

Ile gramów ciasta francuskiego?
Anonim (niezweryfikowany) 04/21/2024-01:52 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/25/2024-01:55 CEST
W przypadku gotowego ciasta francuskiego łatwiej po prostu podzielić na pół arkusz tego ciasta. Ważenie nie jest konieczne.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu