
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa z karpia ze śmietaną

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Choć na polskich wigilijnych stołach króluje barszcz i zupa grzybowa, warto od czasu do czasu sięgnąć po przepisy na inne tradycyjne zupy wigilijne. Jedną z takich zup jest zupa z karpia. Do jej przygotowania jak najbardziej można wykorzystać rybie głowy i ogony, które zostają nam po sprawieniu karpi. Wywar rybny nabierze wówczas przyjemnego aromatu.
W moim domu zupę rybną przygotowuję z karpia milickiego, z którego Dolny Śląsk słynie nie bez powodu. Uważam, że nie tylko na zupę, ale na wszelkie wigilijne dania, karp powinien być jak najlepszej jakości. Tradycja hodowli karpi w naszym regionie sięga średniowiecza, a kto raz spróbuje karpia milickiego, nie będzie chciał innego i to nie tylko na wigilijnym stole. Pewnego dnia zabiorę Was do Doliny Baryczy, ale dziś pozostańmy w kuchni z zupą z karpia ze śmietaną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Ze śmietaną przygotujesz również:
Przygotowanie
Krok 1
40 minKrok 2
20 minKrok 3
5 minKrok 4
4 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy. Warzywa zalewamy 2l wody, dodajemy rybie głowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.

Krok 2 z 5
Do garnka z wywarem dodajemy dzwonka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy głowy i dzwonka z zupy. Głowy wyrzucamy.

Krok 3 z 5
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy cały czas mieszając.

Krok 4 z 5
Dodajemy do garnka z zupą mięso oddzielone od skóry. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny (dodając go stopniowo i próbując zupę).

Krok 5 z 5
Zupę na talerzach dekorujemy natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0