Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z karpia ze śmietaną
Zupa z karpia ze śmietaną
Zupa z karpia ze śmietaną

Zupa z karpia ze śmietaną

(1)
1 godz 10 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Głowa karpia
4 
Dzwonka
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por
1 
Cebula
3 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
0.33  szklanka
Śmietana
1  łyżka
Mąka
trochę
Sok z połówki cytryny do smaku
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.28 g
Węglowodany
13.09 g
Tłuszcze
10.65 g
Wartość energetyczna
272.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć na polskich wigilijnych stołach króluje barszcz i zupa grzybowa, warto od czasu do czasu sięgnąć po przepisy na inne tradycyjne zupy wigilijne. Jedną z takich zup jest zupa z karpia. Do jej przygotowania jak najbardziej można wykorzystać rybie głowy i ogony, które zostają nam po sprawieniu karpi. Wywar rybny nabierze wówczas przyjemnego aromatu.

W moim domu zupę rybną przygotowuję z karpia milickiego, z którego Dolny Śląsk słynie nie bez powodu. Uważam, że nie tylko na zupę, ale na wszelkie wigilijne dania, karp powinien być jak najlepszej jakości. Tradycja hodowli karpi w naszym regionie sięga średniowiecza, a kto raz spróbuje karpia milickiego, nie będzie chciał innego i to nie tylko na wigilijnym stole. Pewnego dnia zabiorę Was do Doliny Baryczy, ale dziś pozostańmy w kuchni z zupą z karpia ze śmietaną.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Ze śmietaną przygotujesz również:

  • Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
  • Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną
  • Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
  • Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    40 min
    Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy. Warzywa zalewamy 2l wody, dodajemy rybie głowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
  • Krok 2

    20 min
    Do garnka z wywarem dodajemy dzwonka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy głowy i dzwonka z zupy. Głowy wyrzucamy.
  • Krok 3

    5 min
    Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy cały czas mieszając.
  • Krok 4

    4 min
    Dodajemy do garnka z zupą mięso oddzielone od skóry. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny (dodając go stopniowo i próbując zupę).
  • Krok 5

    1 min
    Zupę na talerzach dekorujemy natką pietruszki.
Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 1 z 5

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy. Warzywa zalewamy 2l wody, dodajemy rybie głowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.

Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 2 z 5

Do garnka z wywarem dodajemy dzwonka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy głowy i dzwonka z zupy. Głowy wyrzucamy.

Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 3 z 5

Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy cały czas mieszając.

Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 4 z 5

Dodajemy do garnka z zupą mięso oddzielone od skóry. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny (dodając go stopniowo i próbując zupę).

Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 5 z 5

Zupę na talerzach dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

    Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

    1 godz 41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu