Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć na polskich wigilijnych stołach króluje barszcz i zupa grzybowa, warto od czasu do czasu sięgnąć po przepisy na inne tradycyjne zupy wigilijne. Jedną z takich zup jest zupa z karpia. Do jej przygotowania jak najbardziej można wykorzystać rybie głowy i ogony, które zostają nam po sprawieniu karpi. Wywar rybny nabierze wówczas przyjemnego aromatu.
W moim domu zupę rybną przygotowuję z karpia milickiego, z którego Dolny Śląsk słynie nie bez powodu. Uważam, że nie tylko na zupę, ale na wszelkie wigilijne dania, karp powinien być jak najlepszej jakości. Tradycja hodowli karpi w naszym regionie sięga średniowiecza, a kto raz spróbuje karpia milickiego, nie będzie chciał innego i to nie tylko na wigilijnym stole. Pewnego dnia zabiorę Was do Doliny Baryczy, ale dziś pozostańmy w kuchni z zupą z karpia ze śmietaną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy. Warzywa zalewamy 2l wody, dodajemy rybie głowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
Krok 2
20 min
Do garnka z wywarem dodajemy dzwonka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy głowy i dzwonka z zupy. Głowy wyrzucamy.
Krok 3
5 min
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy cały czas mieszając.
Krok 4
4 min
Dodajemy do garnka z zupą mięso oddzielone od skóry. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny (dodając go stopniowo i próbując zupę).
Krok 5
1 min
Zupę na talerzach dekorujemy natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy. Warzywa zalewamy 2l wody, dodajemy rybie głowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
Krok 2
z
5
Do garnka z wywarem dodajemy dzwonka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy głowy i dzwonka z zupy. Głowy wyrzucamy.
Krok 3
z
5
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy cały czas mieszając.
Krok 4
z
5
Dodajemy do garnka z zupą mięso oddzielone od skóry. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny (dodając go stopniowo i próbując zupę).
Krok 5
z
5
Zupę na talerzach dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0