Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć na polskich wigilijnych stołach króluje barszcz i zupa grzybowa, warto od czasu do czasu sięgnąć po przepisy na inne tradycyjne zupy wigilijne. Jedną z takich zup jest zupa z karpia. Do jej przygotowania jak najbardziej można wykorzystać rybie głowy i ogony, które zostają nam po sprawieniu karpi. Wywar rybny nabierze wówczas przyjemnego aromatu.
W moim domu zupę rybną przygotowuję z karpia milickiego, z którego Dolny Śląsk słynie nie bez powodu. Uważam, że nie tylko na zupę, ale na wszelkie wigilijne dania, karp powinien być jak najlepszej jakości. Tradycja hodowli karpi w naszym regionie sięga średniowiecza, a kto raz spróbuje karpia milickiego, nie będzie chciał innego i to nie tylko na wigilijnym stole. Pewnego dnia zabiorę Was do Doliny Baryczy, ale dziś pozostańmy w kuchni z zupą z karpia ze śmietaną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Ze śmietaną przygotujesz również:
Marcon