Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z karpia ze śmietaną

0
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Głowa karpia
4 
Dzwonka
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por
1 
Cebula
3 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
0.33  szklanka
Śmietana
1  łyżka
Mąka
trochę
Sok z połówki cytryny do smaku
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.27 g
Węglowodany
12.4 g
Tłuszcze
10.65 g
Wartość energetyczna
270.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
40 min
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy. Warzywa zalewamy 2l wody, dodajemy rybie głowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
Krok 2
20 min
Do garnka z wywarem dodajemy dzwonka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy głowy i dzwonka z zupy. Głowy wyrzucamy.
Krok 3
5 min
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy cały czas mieszając.
Krok 4
4 min
Dodajemy do garnka z zupą mięso oddzielone od skóry. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny (dodając go stopniowo i próbując zupę).
Krok 5
1 min
Zupę na talerzach dekorujemy natką pietruszki.
Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 1 z 5

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy. Warzywa zalewamy 2l wody, dodajemy rybie głowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.

Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 2 z 5

Do garnka z wywarem dodajemy dzwonka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy głowy i dzwonka z zupy. Głowy wyrzucamy.

Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 3 z 5

Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy cały czas mieszając.

Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 4 z 5

Dodajemy do garnka z zupą mięso oddzielone od skóry. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny (dodając go stopniowo i próbując zupę).

Zupa z karpia ze śmietaną

Krok 5 z 5

Zupę na talerzach dekorujemy natką pietruszki.

Choć na polskich wigilijnych stołach króluje barszcz i zupa grzybowa, warto od czasu do czasu sięgnąć po przepisy na inne tradycyjne zupy wigilijne. Jedną z takich zup jest zupa z karpia. Do jej przygotowania jak najbardziej można wykorzystać rybie głowy i ogony, które zostają nam po sprawieniu karpi. Wywar rybny nabierze wówczas przyjemnego aromatu.

W moim domu zupę rybną przygotowuję z karpia milickiego, z którego Dolny Śląsk słynie nie bez powodu. Uważam, że nie tylko na zupę, ale na wszelkie wigilijne dania, karp powinien być jak najlepszej jakości. Tradycja hodowli karpi w naszym regionie sięga średniowiecza, a kto raz spróbuje karpia milickiego, nie będzie chciał innego i to nie tylko na wigilijnym stole. Pewnego dnia zabiorę Was do Doliny Baryczy, ale dziś pozostańmy w kuchni z zupą z karpia ze śmietaną.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Ze śmietaną przygotujesz również:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika