Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

0
1 godz 2 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  dag
Kiszona kapusta
50  g
Kasza jęczmienna
1  l
Wywar warzywny lub mięsny
2  kawałków
Kiełbaska śląska
1 
Cebula
3  ząbków
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
2 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Owoce jałowca
1  łyżeczka
Kminek (może być mielony)
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
1  łyżka
Masło
1  pęczek
Świeża zielenina do posypania zupy na talerzach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.51 g
Węglowodany
24.77 g
Tłuszcze
20.85 g
Wartość energetyczna
327.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
5 min
Kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z posiekaną cebulą.
Krok 2
25 min
Podlewamy kiełbasę wywarem (część można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, obrane i lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku, gotujemy 15 minut lub dłużej, w zależności od grubości kaszy.
Krok 3
20 min
W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy, przekładamy na deskę do krojenia, siekamy. Tak przygotowaną kapustę podduszamy z niewielką ilością masła i kminkiem.
Krok 4
10 min
Dodajemy kapustę do wywaru, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę pieprzem.
Krok 5
2 min
Zupę podajemy z kleksem śmietany, dekorujemy świeżą zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 1 z 5

Kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z posiekaną cebulą.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 2 z 5

Podlewamy kiełbasę wywarem (część można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, obrane i lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku, gotujemy 15 minut lub dłużej, w zależności od grubości kaszy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 3 z 5

W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy, przekładamy na deskę do krojenia, siekamy. Tak przygotowaną kapustę podduszamy z niewielką ilością masła i kminkiem.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 4 z 5

Dodajemy kapustę do wywaru, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę pieprzem.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z kleksem śmietany, dekorujemy świeżą zieleniną.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną to zupa, którą regularnie gotuję wraz z nastaniem jesieni. Pożywna, gęsta zupa dodaje energii i przyjemnie rozgrzewa. Czego chcieć więcej, kiedy w perspektywie chłody i inne jesienno-zimowe niewygody?

Tradycyjnie kapuśniak przygotowywany jest (lub podawany) z ziemniakami, ale świetnym dodatkiem może być również kasza jęczmienna. Kto jeszcze kapuśniaku w takiej wersji nie jadł, właśnie ma okazję spróbować.

Zawsze powtarzam (więc zrobię to i tym razem), że smak kapuśniaku (i innych potraw z kiszoną kapustą) zależy od jej jakości. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone źródło, a testując nowy produkt dokładnie sprawdzam skład bo nawet w kiszonej kapuście można znaleźć konserwanty. Przygotowując kapuśniak zazwyczaj przepłukuję kapustę na sicie, by zupa nie była zbyt kwaśna. Przed płukaniem warto odcisnąć z niej sok (i go wypić, bo zawiera probiotyki – niestety to jedyna ich porcja, jaką możemy uzyskać z naszej kapusty, bo reszta nie przetrwa starcia z wysoką temperaturą). Tym razem do kapuśniaku dodałam także śmietanę. Niektórzy uważają, że to złe połączenie, ja jednak jestem innego zdania. Kto spróbuje i się wypowie?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Szukasz pysznych i rozgrzewających zup z dodatkiem czosnku? Sprawdź nasze propozycje:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika