Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną
1 godz 2 min
Średni
20
dag
Kiszona kapusta
50
g
Kasza jęczmienna
1
l
Wywar warzywny lub mięsny
2
kawałków
Kiełbaska śląska
1
Cebula
3
ząbków
0.25
szklanka
Gęsta śmietana
2
Liść laurowy
4
Ziarenka ziela angielskiego
3
Owoce jałowca
1
łyżeczka
Kminek (może być mielony)
1
szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
1
łyżka
Masło
1
pęczek
Świeża zielenina do posypania zupy na talerzach
.
Wartości odżywcze
Białko
14.51 g
Węglowodany
24.77 g
Tłuszcze
20.85 g
Wartość energetyczna
327.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
5 min
Kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z posiekaną cebulą.
Krok 2
25 min
Podlewamy kiełbasę wywarem (część można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, obrane i lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku, gotujemy 15 minut lub dłużej, w zależności od grubości kaszy.
Krok 3
20 min
W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy, przekładamy na deskę do krojenia, siekamy. Tak przygotowaną kapustę podduszamy z niewielką ilością masła i kminkiem.
Krok 4
10 min
Dodajemy kapustę do wywaru, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę pieprzem.
Krok 5
2 min
Zupę podajemy z kleksem śmietany, dekorujemy świeżą zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną to zupa, którą regularnie gotuję wraz z nastaniem jesieni. Pożywna, gęsta zupa dodaje energii i przyjemnie rozgrzewa. Czego chcieć więcej, kiedy w perspektywie chłody i inne jesienno-zimowe niewygody?
Tradycyjnie kapuśniak przygotowywany jest (lub podawany) z ziemniakami, ale świetnym dodatkiem może być również kasza jęczmienna. Kto jeszcze kapuśniaku w takiej wersji nie jadł, właśnie ma okazję spróbować.
Zawsze powtarzam (więc zrobię to i tym razem), że smak kapuśniaku (i innych potraw z kiszoną kapustą) zależy od jej jakości. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone źródło, a testując nowy produkt dokładnie sprawdzam skład bo nawet w kiszonej kapuście można znaleźć konserwanty. Przygotowując kapuśniak zazwyczaj przepłukuję kapustę na sicie, by zupa nie była zbyt kwaśna. Przed płukaniem warto odcisnąć z niej sok (i go wypić, bo zawiera probiotyki – niestety to jedyna ich porcja, jaką możemy uzyskać z naszej kapusty, bo reszta nie przetrwa starcia z wysoką temperaturą). Tym razem do kapuśniaku dodałam także śmietanę. Niektórzy uważają, że to złe połączenie, ja jednak jestem innego zdania. Kto spróbuje i się wypowie?
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Tradycyjnie kapuśniak przygotowywany jest (lub podawany) z ziemniakami, ale świetnym dodatkiem może być również kasza jęczmienna. Kto jeszcze kapuśniaku w takiej wersji nie jadł, właśnie ma okazję spróbować.
Zawsze powtarzam (więc zrobię to i tym razem), że smak kapuśniaku (i innych potraw z kiszoną kapustą) zależy od jej jakości. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone źródło, a testując nowy produkt dokładnie sprawdzam skład bo nawet w kiszonej kapuście można znaleźć konserwanty. Przygotowując kapuśniak zazwyczaj przepłukuję kapustę na sicie, by zupa nie była zbyt kwaśna. Przed płukaniem warto odcisnąć z niej sok (i go wypić, bo zawiera probiotyki – niestety to jedyna ich porcja, jaką możemy uzyskać z naszej kapusty, bo reszta nie przetrwa starcia z wysoką temperaturą). Tym razem do kapuśniaku dodałam także śmietanę. Niektórzy uważają, że to złe połączenie, ja jednak jestem innego zdania. Kto spróbuje i się wypowie?
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Szukasz pysznych i rozgrzewających zup z dodatkiem czosnku? Sprawdź nasze propozycje:
Komentarze 0