Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z jarmużem i soczewicą

0
1 godz 55 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Cebula
3  ząbków
1  gałązka
Rozmaryn
0.5  szklanka
Zielona soczewica
300  g
Jarmuż
1 
Duża cukinia
3  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Papryka słodka wędzona
0.5  łyżeczka
Kolendra
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.24 g
Węglowodany
29.71 g
Tłuszcze
12.09 g
Wartość energetyczna
259.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
60 min
Soczewicę namoczyć, ok. godziny przed rozpoczęciem gotowania.
Krok 2
5 min
Marchewki, pietruszki, cebulę oraz czosnek obrać.
Krok 3
5 min
Marchewki, pietruszki, kawałek selera, jedną cebulę oraz ząbek czosnku włożyć do garnka. Dodać gałązkę rozmarynu, zalać litrem wody i nastawić bulion.
Krok 4
3 min
W międzyczasie cebulę oraz pozostałe dwa ząbki czosnku drobno posiekać.
Krok 5
3 min
Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, liście poszarpać na drobniejsze części.
Krok 6
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 7
3 min
Dodać soczewicę oraz przyprawy: curry, kumin, paprykę oraz kolendrę. Dokładnie wymieszać.
Krok 8
6 min
Do warzyw dodać pokrojoną cukinie oraz jarmuż. Całość lekko podsmażyć.
Krok 9
5 min
Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do podsmażonych warzyw.
Krok 10
20 min
Warzywa zalać przygotowanym bulionem. Gotować przez ok. 15-20 minut – aż soczewica zmięknie.
Krok 11
2 min
Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 1 z 11

Soczewicę namoczyć, ok. godziny przed rozpoczęciem gotowania.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 2 z 11

Marchewki, pietruszki, cebulę oraz czosnek obrać.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 3 z 11

Marchewki, pietruszki, kawałek selera, jedną cebulę oraz ząbek czosnku włożyć do garnka. Dodać gałązkę rozmarynu, zalać litrem wody i nastawić bulion.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 4 z 11

W międzyczasie cebulę oraz pozostałe dwa ząbki czosnku drobno posiekać.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 5 z 11

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, liście poszarpać na drobniejsze części.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 6 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 7 z 11

Dodać soczewicę oraz przyprawy: curry, kumin, paprykę oraz kolendrę. Dokładnie wymieszać.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 8 z 11

Do warzyw dodać pokrojoną cukinie oraz jarmuż. Całość lekko podsmażyć.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 9 z 11

Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do podsmażonych warzyw.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 10 z 11

Warzywa zalać przygotowanym bulionem. Gotować przez ok. 15-20 minut – aż soczewica zmięknie.

Zupa z jarmużem i soczewicą

Krok 11 z 11

Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tym razem gramy w zielone! Podczas zakupów, w sklepie, moją uwagę przyciągnął soczysty jarmuż. A gdyby tak tym razem pójść kluczem kolorystycznym i dobrać składniki do zupy w podobnej tonacji?Do koszyka wpadły kolejno: zielona soczewica i cukinia oraz włoszczyzna. Zupa z jarmużem i soczewicą? Zapowiada się obiecująco… Zapraszam do kuchni.

Rozpoczynam od przygotowania bulionu. Kiedy marchewki i pietruszki wesoło podrygują w garnku, siekam cebulę i czosnek i szklę je delikatnie na oliwie. Dorzucam kolejne warzywka, a całość doprawiam w lekko orientalnym klimacie. Nuta kolendry, odrobina curry, kumin – dobrze łączą się z soczewicą. Pachnie już w całym domu.

Zupa z jarmużem i soczewicą to prosta propozycja obiadowa, którą bez żadnych problemów przygotują nawet ci, którym wydaje się, że jednym, co potrafią ugotować jest woda na herbatę. Dodatek soczewicy syci na długo. Należy jedynie pamiętać o tym, żeby namoczyć ją przed rozpoczęciem gotowania.

Do zupy pasują także pomidory, które nadadzą jej lekko kwaskowaty posmak. To połączenie sprawdzone i przetestowane. Jeśli zatem macie ma nie ochotę, śmiało dorzucajcie do zupy z jarmużem i soczewicą pod koniec gotowania! Ja tym razem z nich zrezygnowałam, bo w końcu grałam w zielone!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika