
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Nim zabierzemy się za gotowanie pamiętajmy jednak, że cieciorka potrzebuje co najmniej kilku godzin namaczania, a najlepiej moczyć ją całą noc! Mniej cierpliwi kucharze mogą sięgnąć po gotową cieciorkę z puszki lub słoika. Spragnieni urozmaiceń kulinarnych? Mamy dla Was sposób – do zupy można dodać odrobinę białego wina, które nada jej wykwintnego aromatu. Jeśli natomiast zupa ma być dla dzieci, wino można pominąć.
A jeśli zostanie Ci nadmiar koziego sera, wypróbuj również:
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
Przygotowanie
Krok 1
720 minKrok 2
5 minKrok 3
3 minKrok 4
4 minKrok 5
20 minKrok 6
4 minKrok 7
5 minKrok 8
60 minKrok 9
20 minKrok 10
3 minKrok 11
4 minKrok 12
3 min
Krok 1 z 12
Cieciorkę namoczyć przez noc.

Krok 2 z 12
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 3 z 12
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki.

Krok 4 z 12
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.

Krok 5 z 12
Tak przygotowane ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić delikatnie oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – aż papryka lekko się zrumieni i znacząco zmięknie.

Krok 6 z 12
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Krok 7 z 12
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać cebulę, krótko zeszklić.

Krok 8 z 12
Dosypać cieciorkę, zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Krok 9 z 12
Kiedy ciecierzyca zmięknie, dodać różyczki kalafiora oraz przyprawy: kmin oraz kurkumę. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.

Krok 10 z 12
Następnie do zupy dodać upieczoną żółtą paprykę (czerwoną zostawić do dekoracji) oraz tymianek.Dolać wino (opcjonalnie).

Krok 11 z 12
Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 12 z 12
Zupą podawać z pokrojoną w paski pieczoną czerwoną papryką i kawałkami koziego sera.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0