Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mamy za sobą długi weekend majowy. Zaczął się sezon na grillowanie i wyjazdy piknikowe. Co prawda na razie temperatury niezbyt nas rozpieszczają, bo na Pomorzu jest zimno i wietrznie, ale udało się nam już zorganizować obiad na świeżym powietrzu… tuż za domem 🙂 Kilka dni temu urządziliśmy sobie mały piknik i zjedliśmy obiad na zielonej trawce.
Ugotowałam współgrającą z kolorem trawy zieloną zupę krem szparagową, którą przelałam do małych słoiczków. Jeden słoik idealnie pasował na jedną porcję zupy. Do koszyka piknikowego zapakowaliśmy też dwa rodzaje grzanek, które rewelacyjnie smakują z kremową zupą. Do tego typu zup polecam też: groszek ptysiowy lub domowe grzaneczki Agatki.
Słoiki świetnie się sprawdziły. Na dłuższy wyjazd można je zapakować w worek termiczny, który kupimy w większości sklepów spożywczych. Wówczas nasza zupa krem ze szparagów długo będzie ciepła.
Polecam też zupę na wynos, którą ugotowała Agatka : klik
Szparagi myjemy i kroimy na małe kawałki. Główki szparagów odcinamy i odkładamy (ja swoje wykorzystałam do sałatki).
Krok 2
20 min
Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone szparagi. Gotujemy pod przykryciem.
Krok 3
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej ziołowy z czosnkiem (lub zwykły olej z 1 ząbkiem czosnku) i wrzucamy cebulę, a następnie smażymy na złoty kolor. Dodajemy ją do gotujących się szparagów.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą selerową i kozieradką.
Krok 5
3 min
Ugotowaną zupę odstawiamy i miksujemy blenderem jeszcze gorącą. Zabielamy śmietanką i dokładnie mieszamy.
Krok 6
1 min
Gotową zupę przelewamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.
Krok 7
1 min
Podajemy z chrupiącymi grzaneczkami.
Krok 1
z
7
Szparagi myjemy i kroimy na małe kawałki. Główki szparagów odcinamy i odkładamy (ja swoje wykorzystałam do sałatki).
Krok 2
z
7
Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone szparagi. Gotujemy pod przykryciem.
Krok 3
z
7
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej ziołowy z czosnkiem (lub zwykły olej z 1 ząbkiem czosnku) i wrzucamy cebulę, a następnie smażymy na złoty kolor. Dodajemy ją do gotujących się szparagów.
Krok 4
z
7
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą selerową i kozieradką.
Krok 5
z
7
Ugotowaną zupę odstawiamy i miksujemy blenderem jeszcze gorącą. Zabielamy śmietanką i dokładnie mieszamy.
Krok 6
z
7
Gotową zupę przelewamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.
Krok 7
z
7
Podajemy z chrupiącymi grzaneczkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0