Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

(0)
5 godz 38 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Śledź z beczki lub 4 płaty śledzia solonego
500  g
Śmietana kwaśna 12%
2  szklanek
Woda
2 
Cebula
2  łyżek
Ocet
1  szczypta
Suszona pietruszka
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z ćwiartki cytryny
1  pęczek
Świeża natka pietruszki do dekoracji
4 
Nieduże ziemniaki
3  łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.77 g
Węglowodany
17.34 g
Tłuszcze
33.6 g
Wartość energetyczna
459.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa śledziowa. Prosta postna potrawa, która w wielu domach pojawia się nie tylko w wigilijny wieczór, ale także w środę popielcową lub zwyczajnie w piątek. Zupa nie wymaga szczególnych umiejętności (jeśli przygotujemy ją z gotowych płatów śledziowych). Jedynie, co jest potrzebne, to miłość do śledzi. Ale kto ich nie uwielbia?

Jeśli do przygotowania zupy chcemy wykorzystać śledzie z beczki, należy je wcześniej dobrze wymoczyć. W przeciwnym wypadku będą bardzo słone, a nasza zupa nie do zjedzenia. Śledziom odcinamy głowy, patroszymy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilkanaście godzin. W czasie moczenia wodę trzeba kilkakrotnie zmienić, gdyż śledzie z beczki są naprawdę bardzo słone.

Zupę śledziową można też przygotować z gotowych płatów śledziowych. Tę opcję polecam szczególnie osobom zabieganym, a także wszystkim, którzy nigdy wcześniej nie filetowali śledzi. Przed świętami jest tak wiele rzeczy do zrobienia, że nie zawsze znajdzie się jeszcze czas na filetowanie. Gotowe płaty śledziowe zazwyczaj nie wymagają wcześniejszego moczenia. Na wszelki wypadek dobrze jest je spróbować. Kiedy są dość słone, można je na godzinę zalać zimną wodą.

Prostą zupę śledziową możemy podać z wykwintnym dodatkiem w postaci ziemniaków pieczonych w mundurkach. W wigilijny wieczór tak podana zupa będzie się prezentowała niezwykle uroczyście. Jak zatem ma być przygotowana zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Ziemniaki wykorzystasz również w przepisach poniżej:

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
  • Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą
  • Zupa koperkowa z ziemniakami
  • Zupa porowa z ziemniakami
  • Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
  • Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Przygotowanie

338 min
  • Krok 1

    10 min
    Zaczynamy od ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.
  • Krok 2

    60 min
    Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą. Przed dodaniem ziemniaków do zupy, w razie konieczności odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Krok 3

    5 min
    Śledzie z beczki pozbawiamy głów, patroszymy, zalewamy wodą. Odstawiamy na kilkanaście godzin, od czasu do czasu zmieniamy wodę. Namoczone śledzie filetujemy. Jeśli mamy gotowe płaty śledziowe, pomijamy ten krok.
  • Krok 4

    20 min
    Cebulę kroimy w piórka, krążki lub kostkę. Zalewamy wodą, zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Powstałą zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 5

    2 min
    Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 6

    240 min
    Zalewę łączymy ze śmietaną, dodajemy śledzie. Całość doprawiamy szczyptą soli i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę śledziową podajemy z ziemniakami w mundurkach upieczonymi w piekarniku. Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika powinna być udekorowana natką pietruszki.
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 1 z 7

Zaczynamy od ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 2 z 7

Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą. Przed dodaniem ziemniaków do zupy, w razie konieczności odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 3 z 7

Śledzie z beczki pozbawiamy głów, patroszymy, zalewamy wodą. Odstawiamy na kilkanaście godzin, od czasu do czasu zmieniamy wodę. Namoczone śledzie filetujemy. Jeśli mamy gotowe płaty śledziowe, pomijamy ten krok.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 4 z 7

Cebulę kroimy w piórka, krążki lub kostkę. Zalewamy wodą, zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Powstałą zalewę odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 5 z 7

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 6 z 7

Zalewę łączymy ze śmietaną, dodajemy śledzie. Całość doprawiamy szczyptą soli i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 7 z 7

Zupę śledziową podajemy z ziemniakami w mundurkach upieczonymi w piekarniku. Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika powinna być udekorowana natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie w sosie musztardowym

    Śledzie w sosie musztardowym

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

    Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

    34 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    2 godz 13 min Średni
  • Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

    Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

    1 godz 29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu