Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

(0)
1 godz 37 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
3 
Buraki
6 
Ziemniaki
150  g
Fasola Jaś
2 
Pomidory
2  l
Wywar warzywny lub drobiowy
3  łyżek
Oliwa
2  ząbków
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Ocet winny
trochę
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  łyżka
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.22 g
Węglowodany
34.18 g
Tłuszcze
9.16 g
Wartość energetyczna
252.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

97 min
Krok 1
1 min
Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.
Krok 2
9 min
Wszystkie pozostałe warzywa obrać.
Krok 3
5 min
Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.
Krok 4
6 min
Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.
Krok 5
7 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.
Krok 6
1 min
Następnie dodać pokrojone buraki.
Krok 7
10 min
Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.
Krok 8
20 min
Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.
Krok 9
1 min
Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.
Krok 10
30 min
Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Krok 11
1 min
Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.
Krok 12
5 min
Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
Krok 13
1 min
W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 1 z 13

Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 2 z 13

Wszystkie pozostałe warzywa obrać.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 3 z 13

Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 4 z 13

Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 5 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 6 z 13

Następnie dodać pokrojone buraki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 7 z 13

Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 8 z 13

Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 9 z 13

Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 10 z 13

Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 11 z 13

Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 12 z 13

Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 13 z 13

W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.

Buraki, ziemniaki i fasola to warzywa, które od wieków stanowiły podstawę naszej diety. Traktowane przez moment po macoszemu i porzucone na rzecz bardziej egzotycznych produktów, dziś wracają do łask. Dostępne przez okrągły rok, polecają się na zupę niezależnie od sezonu. Stanowią doskonałą bazę w miesiącach jesiennych, kiedy o świeże warzywa jest już nieco trudniej.

Barszcz to jeden z polskich klasyków. Zupa, którą my Polacy jemy przez okrągły rok, w różnych wariacjach. Tym razem udajemy się na krótką wycieczkę do naszych wschodnich sąsiadów, aby przygotować barszcz na nutę ukraińską. Zamiast uszek czy krokietów – warzywa. Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą jest daniem wyjątkowo sycącym, które dobrze sprawdzi się w ramach zdrowego obiadu.

Przygotowując go należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem – na dzień przed gotowaniem. Wówczas ugotowanie zupy powinno pójść naprawdę sprawnie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika