Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

(0)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
3 
Buraki
6 
Ziemniaki
150  g
Fasola Jaś
2 
Pomidory
2  l
Wywar warzywny lub drobiowy
3  łyżek
Oliwa
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Ocet winny
trochę
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  łyżka
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.22 g
Węglowodany
34.18 g
Tłuszcze
9.16 g
Wartość energetyczna
252.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Buraki, ziemniaki i fasola to warzywa, które od wieków stanowiły podstawę naszej diety. Traktowane przez moment po macoszemu i porzucone na rzecz bardziej egzotycznych produktów, dziś wracają do łask. Dostępne przez okrągły rok, polecają się na zupę niezależnie od sezonu. Stanowią doskonałą bazę w miesiącach jesiennych, kiedy o świeże warzywa jest już nieco trudniej.

Barszcz to jeden z polskich klasyków. Zupa, którą my Polacy jemy przez okrągły rok, w różnych wariacjach. Tym razem udajemy się na krótką wycieczkę do naszych wschodnich sąsiadów, aby przygotować barszcz na nutę ukraińską. Zamiast uszek czy krokietów – warzywa. Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą jest daniem wyjątkowo sycącym, które dobrze sprawdzi się w ramach zdrowego obiadu.

Przygotowując go należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem – na dzień przed gotowaniem. Wówczas ugotowanie zupy powinno pójść naprawdę sprawnie.

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    1 min
    Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.
  • Krok 2

    9 min
    Wszystkie pozostałe warzywa obrać.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.
  • Krok 4

    6 min
    Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    7 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.
  • Krok 6

    1 min
    Następnie dodać pokrojone buraki.
  • Krok 7

    10 min
    Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.
  • Krok 8

    20 min
    Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.
  • Krok 9

    1 min
    Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.
  • Krok 10

    30 min
    Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Krok 11

    1 min
    Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.
  • Krok 12

    5 min
    Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 13

    1 min
    W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 1 z 13

Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 2 z 13

Wszystkie pozostałe warzywa obrać.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 3 z 13

Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 4 z 13

Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 5 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 6 z 13

Następnie dodać pokrojone buraki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 7 z 13

Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 8 z 13

Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 9 z 13

Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 10 z 13

Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 11 z 13

Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 12 z 13

Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 13 z 13

W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa toskańska z kurczakiem

    2 godz 20 min Średni
  • Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu