Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

(0)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
3 
Buraki
6 
Ziemniaki
150  g
Fasola Jaś
2 
Pomidory
2  l
Wywar warzywny lub drobiowy
3  łyżek
Oliwa
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Ocet winny
trochę
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  łyżka
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.22 g
Węglowodany
34.18 g
Tłuszcze
9.16 g
Wartość energetyczna
252.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Buraki, ziemniaki i fasola to warzywa, które od wieków stanowiły podstawę naszej diety. Traktowane przez moment po macoszemu i porzucone na rzecz bardziej egzotycznych produktów, dziś wracają do łask. Dostępne przez okrągły rok, polecają się na zupę niezależnie od sezonu. Stanowią doskonałą bazę w miesiącach jesiennych, kiedy o świeże warzywa jest już nieco trudniej.

Barszcz to jeden z polskich klasyków. Zupa, którą my Polacy jemy przez okrągły rok, w różnych wariacjach. Tym razem udajemy się na krótką wycieczkę do naszych wschodnich sąsiadów, aby przygotować barszcz na nutę ukraińską. Zamiast uszek czy krokietów – warzywa. Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą jest daniem wyjątkowo sycącym, które dobrze sprawdzi się w ramach zdrowego obiadu.

Przygotowując go należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem – na dzień przed gotowaniem. Wówczas ugotowanie zupy powinno pójść naprawdę sprawnie.

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    1 min
    Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.
  • Krok 2

    9 min
    Wszystkie pozostałe warzywa obrać.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.
  • Krok 4

    6 min
    Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    7 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.
  • Krok 6

    1 min
    Następnie dodać pokrojone buraki.
  • Krok 7

    10 min
    Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.
  • Krok 8

    20 min
    Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.
  • Krok 9

    1 min
    Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.
  • Krok 10

    30 min
    Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Krok 11

    1 min
    Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.
  • Krok 12

    5 min
    Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 13

    1 min
    W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 1 z 13

Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 2 z 13

Wszystkie pozostałe warzywa obrać.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 3 z 13

Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 4 z 13

Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 5 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 6 z 13

Następnie dodać pokrojone buraki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 7 z 13

Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 8 z 13

Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 9 z 13

Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 10 z 13

Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 11 z 13

Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 12 z 13

Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Krok 13 z 13

W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa toskańska z kurczakiem

    Zupa toskańska z kurczakiem

    2 godz 20 min Średni
  • Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

    Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu