Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą
1 godz 37 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.22 g
Węglowodany
34.18 g
Tłuszcze
9.16 g
Wartość energetyczna
252.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
97 min
Krok 1
1 min
Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin.
Krok 2
9 min
Wszystkie pozostałe warzywa obrać.
Krok 3
5 min
Cebulę posiekać, marchewki i pietruszki pokroić na plasterki.
Krok 4
6 min
Ziemniaki, buraki i pomidory pokroić w kostkę.
Krok 5
7 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, marchewki i pietruszki.
Krok 6
1 min
Następnie dodać pokrojone buraki.
Krok 7
10 min
Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut.
Krok 8
20 min
Namoczoną fasolę podgotować w międzyczasie w osobnym garnku.
Krok 9
1 min
Do gotujących się warzyw dodać ziemniaki.
Krok 10
30 min
Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Krok 11
1 min
Na zakończenie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.
Krok 12
5 min
Zupę doprawić sokiem z cytryny, octem winnym, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
Krok 13
1 min
W zależności o preferencji barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą można podawać z lub bez dodatku śmietany.
Buraki, ziemniaki i fasola to warzywa, które od wieków stanowiły podstawę naszej diety. Traktowane przez moment po macoszemu i porzucone na rzecz bardziej egzotycznych produktów, dziś wracają do łask. Dostępne przez okrągły rok, polecają się na zupę niezależnie od sezonu. Stanowią doskonałą bazę w miesiącach jesiennych, kiedy o świeże warzywa jest już nieco trudniej.
Barszcz to jeden z polskich klasyków. Zupa, którą my Polacy jemy przez okrągły rok, w różnych wariacjach. Tym razem udajemy się na krótką wycieczkę do naszych wschodnich sąsiadów, aby przygotować barszcz na nutę ukraińską. Zamiast uszek czy krokietów – warzywa. Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą jest daniem wyjątkowo sycącym, które dobrze sprawdzi się w ramach zdrowego obiadu.
Przygotowując go należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem – na dzień przed gotowaniem. Wówczas ugotowanie zupy powinno pójść naprawdę sprawnie.
Barszcz to jeden z polskich klasyków. Zupa, którą my Polacy jemy przez okrągły rok, w różnych wariacjach. Tym razem udajemy się na krótką wycieczkę do naszych wschodnich sąsiadów, aby przygotować barszcz na nutę ukraińską. Zamiast uszek czy krokietów – warzywa. Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą jest daniem wyjątkowo sycącym, które dobrze sprawdzi się w ramach zdrowego obiadu.
Przygotowując go należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem – na dzień przed gotowaniem. Wówczas ugotowanie zupy powinno pójść naprawdę sprawnie.
Komentarze 0