Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
1  główka
10  dag
Serek topiony śmietankowy
5  gałązek
Świeży tymianek (u mnie cytrynowy)
0.5  kg
Nieduże ziemniaki
5  łyżek
Oliwa lub olej (użyłam słonecznikowy bio)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.88 g
Węglowodany
25.87 g
Tłuszcze
26.72 g
Wartość energetyczna
358.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.
Krok 3
3 min
Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.
Krok 4
5 min
Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.
Krok 5
30 min
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.
Krok 6
6 min
Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.
Krok 7
5 min
Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).
Krok 8
3 min
Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 1 z 8

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 2 z 8

Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 3 z 8

Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 4 z 8

Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 5 z 8

Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 6 z 8

Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 7 z 8

Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.

Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami czy może pieczarkowy krem podany z podsmażonymi ziemniakami? Jednego dnia można wybrać pierwszą opcję, a kolejnego drugą. Bo niby dlaczego mielibyśmy rezygnować z którejkolwiek wersji, skoro obie są pyszne?

Tym razem zupa pieczarkowa została przeze mnie przygotowana w wersji wyjątkowo aksamitnego kremu, bo z dodatkiem serka topionego i kremowego pieczonego czosnku. A skoro rozgrzewamy piekarnik, dlaczego przy okazji nie upiec ziemniaków? Wystarczy lekko je podgotować, skropić oliwą lub olejem, posypać garścią listków świeżego tymianku i wstawić w towarzystwie główki czosnku do piekarnika. Proste!

Przygotowanie zupy też nie jest trudne. Jeśli chcecie, aby ominęło Was czyszczenie pieczarek (lub najzwyczajniej w świecie nie macie na to czasu), przygotujcie krem z pieczarek, wykorzystując Zupę pieczarkową Jak u Mamy Winiary – pełną pieczarek, które ktoś za Was oczyścił i pokroił ?. Suszone grzyby są mniejsze od świeżych, ale też bardziej aromatyczne. Przekonacie się o tym, jak tylko otworzycie torebkę z zupą.

Dla uzyskania kremowej konsystencji dodałam do zupy pieczony czosnek i serek topiony. Pieczony czosnek jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Śmiało wyciskajcie do garnka z zupą zawartość całej główki, bez obaw, że zupa będzie za ostra lub za bardzo czosnkowa. Jak łatwo przygotować pieczony czosnek i dodać go do zupy, przeczytacie w przepisie.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha