
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tym razem zupa pieczarkowa została przeze mnie przygotowana w wersji wyjątkowo aksamitnego kremu, bo z dodatkiem serka topionego i kremowego pieczonego czosnku. A skoro rozgrzewamy piekarnik, dlaczego przy okazji nie upiec ziemniaków? Wystarczy lekko je podgotować, skropić oliwą lub olejem, posypać garścią listków świeżego tymianku i wstawić w towarzystwie główki czosnku do piekarnika. Proste!
Przygotowanie zupy też nie jest trudne. Jeśli chcecie, aby ominęło Was czyszczenie pieczarek (lub najzwyczajniej w świecie nie macie na to czasu), przygotujcie krem z pieczarek, wykorzystując Zupę pieczarkową Jak u Mamy Winiary – pełną pieczarek, które ktoś za Was oczyścił i pokroił ?. Suszone grzyby są mniejsze od świeżych, ale też bardziej aromatyczne. Przekonacie się o tym, jak tylko otworzycie torebkę z zupą.
Dla uzyskania kremowej konsystencji dodałam do zupy pieczony czosnek i serek topiony. Pieczony czosnek jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Śmiało wyciskajcie do garnka z zupą zawartość całej główki, bez obaw, że zupa będzie za ostra lub za bardzo czosnkowa. Jak łatwo przygotować pieczony czosnek i dodać go do zupy, przeczytacie w przepisie.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
30 minKrok 6
6 minKrok 7
5 minKrok 8
3 min
Krok 1 z 8
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Krok 2 z 8
Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.

Krok 3 z 8
Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.

Krok 4 z 8
Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.

Krok 5 z 8
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.

Krok 6 z 8
Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.

Krok 7 z 8
Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).

Krok 8 z 8
Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0