Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
1 godz 7 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.88 g
Węglowodany
25.87 g
Tłuszcze
26.72 g
Wartość energetyczna
358.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.
Krok 3
3 min
Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.
Krok 4
5 min
Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.
Krok 5
30 min
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.
Krok 6
6 min
Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.
Krok 7
5 min
Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).
Krok 8
3 min
Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.
Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami czy może pieczarkowy krem podany z podsmażonymi ziemniakami? Jednego dnia można wybrać pierwszą opcję, a kolejnego drugą. Bo niby dlaczego mielibyśmy rezygnować z którejkolwiek wersji, skoro obie są pyszne?
Tym razem zupa pieczarkowa została przeze mnie przygotowana w wersji wyjątkowo aksamitnego kremu, bo z dodatkiem serka topionego i kremowego pieczonego czosnku. A skoro rozgrzewamy piekarnik, dlaczego przy okazji nie upiec ziemniaków? Wystarczy lekko je podgotować, skropić oliwą lub olejem, posypać garścią listków świeżego tymianku i wstawić w towarzystwie główki czosnku do piekarnika. Proste!
Przygotowanie zupy też nie jest trudne. Jeśli chcecie, aby ominęło Was czyszczenie pieczarek (lub najzwyczajniej w świecie nie macie na to czasu), przygotujcie krem z pieczarek, wykorzystując Zupę pieczarkową Jak u Mamy Winiary – pełną pieczarek, które ktoś za Was oczyścił i pokroił ?. Suszone grzyby są mniejsze od świeżych, ale też bardziej aromatyczne. Przekonacie się o tym, jak tylko otworzycie torebkę z zupą.
Dla uzyskania kremowej konsystencji dodałam do zupy pieczony czosnek i serek topiony. Pieczony czosnek jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Śmiało wyciskajcie do garnka z zupą zawartość całej główki, bez obaw, że zupa będzie za ostra lub za bardzo czosnkowa. Jak łatwo przygotować pieczony czosnek i dodać go do zupy, przeczytacie w przepisie.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
Tym razem zupa pieczarkowa została przeze mnie przygotowana w wersji wyjątkowo aksamitnego kremu, bo z dodatkiem serka topionego i kremowego pieczonego czosnku. A skoro rozgrzewamy piekarnik, dlaczego przy okazji nie upiec ziemniaków? Wystarczy lekko je podgotować, skropić oliwą lub olejem, posypać garścią listków świeżego tymianku i wstawić w towarzystwie główki czosnku do piekarnika. Proste!
Przygotowanie zupy też nie jest trudne. Jeśli chcecie, aby ominęło Was czyszczenie pieczarek (lub najzwyczajniej w świecie nie macie na to czasu), przygotujcie krem z pieczarek, wykorzystując Zupę pieczarkową Jak u Mamy Winiary – pełną pieczarek, które ktoś za Was oczyścił i pokroił ?. Suszone grzyby są mniejsze od świeżych, ale też bardziej aromatyczne. Przekonacie się o tym, jak tylko otworzycie torebkę z zupą.
Dla uzyskania kremowej konsystencji dodałam do zupy pieczony czosnek i serek topiony. Pieczony czosnek jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Śmiało wyciskajcie do garnka z zupą zawartość całej główki, bez obaw, że zupa będzie za ostra lub za bardzo czosnkowa. Jak łatwo przygotować pieczony czosnek i dodać go do zupy, przeczytacie w przepisie.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
Komentarze 0