Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

0
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70  dag
Passata pomidorowa
2  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
2 
Cebula szalotka (może być zwykła)
1  ząbek
1  łyżeczka
Bazylia suszona
1  szczypta
Chili
2  szczypt
Sól
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Oliwa z oliwek
2 
Jajka
4  łyżek
Mąka
trochę
Świeża zielenina do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.31 g
Węglowodany
24.01 g
Tłuszcze
4.2 g
Wartość energetyczna
154.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 2
20 min
Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.
Krok 3
1 min
Doprawiamy zupę solą i cukrem.
Krok 4
10 min
W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.
Krok 5
5 min
Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Wlewamy do zupy ciasto, delikatnie mieszając. Gotujemy minutę.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).
Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 1 z 6

Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 2 z 6

Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 3 z 6

Doprawiamy zupę solą i cukrem.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 4 z 6

W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 5 z 6

Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Wlewamy do zupy ciasto, delikatnie mieszając. Gotujemy minutę.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).

Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. Nic w tym dziwnego, skoro można ją przygotować na wiele sposobów. Tak wiele, jak wiele jest gustów kulinarnych. Za każdym razem zupa będzie smakowała inaczej, a zmieniać się będzie nie tylko smak i aromat, ale też konsystencja i dodatki. Tym razem zupę pomidorową przygotowałam w postaci gęstego, rozgrzewającego kremu z lanymi kluskami. To zupełnie inna zupa niż tradycyjna pomidorówka z lanymi kluseczkami, którą uwielbiają dzieci. To bardzo pomidorowy krem, pachnący czosnkiem i bazylią. Lane kluski też nie przypominają tych wlewanych do gotującej się zupy cienką strużką. Ciasto jest bardziej gęste, więc kluski to nie żadne kluseczki. Bliżej im raczej do klusek kładzionych.

Efekt gęstego kremu uzyskałam dzięki wykorzystaniu passaty zamiast przecieru pomidorowego. Zupa pomidorowa z passaty jest zupełnie inna, niż tradycyjna pomidorowa. Choć bywa, że passata zamiennie nazywana jest przecierem, znacznie się od niego różni. Przetarte (przez sito) pomidory pozbawione są pestek, jak również pewnej części miąższu. W passacie zostaje wszystko, co dodaje jej nie tylko gęstości, ale i uroku.

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.

Zobacz też

Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Zobacz Zupa pomidorowa z klopsikami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika