Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

(2)
41min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Passata pomidorowa
1.5  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
500  ml
Woda
1.5 
Cebula szalotka (może być zwykła)
1  ząbek
Czosnek
0.75  łyżeczka
Bazylia suszona
1  szczypta
Chili
2  szczypt
Sól
0.75  łyżeczka
Cukier
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Jajka
3  łyżek
Mąka
trochę
Świeża zielenina do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.64 g
Węglowodany
23.84 g
Tłuszcze
5.54 g
Wartość energetyczna
167.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. Nic w tym dziwnego, skoro można ją przygotować na wiele sposobów. Tak wiele, jak wiele jest gustów kulinarnych. Za każdym razem zupa będzie smakowała inaczej, a zmieniać się będzie nie tylko smak i aromat, ale też konsystencja i dodatki. Tym razem zupę pomidorową przygotowałam w postaci gęstego, rozgrzewającego kremu z lanymi kluskami. To zupełnie inna zupa niż tradycyjna pomidorówka z lanymi kluseczkami, którą uwielbiają dzieci. To bardzo pomidorowy krem, pachnący czosnkiem i bazylią. Lane kluski też nie przypominają tych wlewanych do gotującej się zupy cienką strużką. Ciasto jest bardziej gęste, więc kluski to nie żadne kluseczki. Bliżej im raczej do klusek kładzionych.

Efekt gęstego kremu uzyskałam dzięki wykorzystaniu passaty zamiast przecieru pomidorowego. Zupa pomidorowa z passaty jest zupełnie inna, niż tradycyjna pomidorowa. Choć bywa, że passata zamiennie nazywana jest przecierem, znacznie się od niego różni. Przetarte (przez sito) pomidory pozbawione są pestek, jak również pewnej części miąższu. W passacie zostaje wszystko, co dodaje jej nie tylko gęstości, ale i uroku.

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.

Zobacz też

Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Zobacz Zupa pomidorowa z klopsikami

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.
  • Krok 2

    20 min
    Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.
  • Krok 3

    1 min
    Doprawiamy zupę solą i cukrem.
  • Krok 4

    10 min
    W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.
  • Krok 5

    5 min
    Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Wlewamy do zupy ciasto, delikatnie mieszając. Gotujemy minutę.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).
Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 1 z 6

Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 2 z 6

Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 3 z 6

Doprawiamy zupę solą i cukrem.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 4 z 6

W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 5 z 6

Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Wlewamy do zupy ciasto, delikatnie mieszając. Gotujemy minutę.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Tanie gotowanie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

    Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

    25 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    25 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym

    Zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym

    34 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z batatami

    Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu