Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. Nic w tym dziwnego, skoro można ją przygotować na wiele sposobów. Tak wiele, jak wiele jest gustów kulinarnych. Za każdym razem zupa będzie smakowała inaczej, a zmieniać się będzie nie tylko smak i aromat, ale też konsystencja i dodatki. Tym razem zupę pomidorową przygotowałam w postaci gęstego, rozgrzewającego kremu z lanymi kluskami. To zupełnie inna zupa niż tradycyjna pomidorówka z lanymi kluseczkami, którą uwielbiają dzieci. To bardzo pomidorowy krem, pachnący czosnkiem i bazylią. Lane kluski też nie przypominają tych wlewanych do gotującej się zupy cienką strużką. Ciasto jest bardziej gęste, więc kluski to nie żadne kluseczki. Bliżej im raczej do klusek kładzionych.
Efekt gęstego kremu uzyskałam dzięki wykorzystaniu passaty zamiast przecieru pomidorowego. Zupa pomidorowa z passaty jest zupełnie inna, niż tradycyjna pomidorowa. Choć bywa, że passata zamiennie nazywana jest przecierem, znacznie się od niego różni. Przetarte (przez sito) pomidory pozbawione są pestek, jak również pewnej części miąższu. W passacie zostaje wszystko, co dodaje jej nie tylko gęstości, ale i uroku.
Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.
Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 2
20 min
Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.
Krok 3
1 min
Doprawiamy zupę solą i cukrem.
Krok 4
10 min
W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.
Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).
Krok 1
z
6
Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 2
z
6
Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.
Krok 3
z
6
Doprawiamy zupę solą i cukrem.
Krok 4
z
6
W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.
Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
H
Hendryk
A kedy mam dodać wodę, wygląda jak blada pupa
Winiary
Expert
Hendryk, w drugim kroku podlewamy całość wywarem z bulionu wołowego WINIARY i wody. Pozdrawiamy!
Komentarze 1