
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Efekt gęstego kremu uzyskałam dzięki wykorzystaniu passaty zamiast przecieru pomidorowego. Zupa pomidorowa z passaty jest zupełnie inna, niż tradycyjna pomidorowa. Choć bywa, że passata zamiennie nazywana jest przecierem, znacznie się od niego różni. Przetarte (przez sito) pomidory pozbawione są pestek, jak również pewnej części miąższu. W passacie zostaje wszystko, co dodaje jej nie tylko gęstości, ale i uroku.
Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.
Zobacz też
Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Zobacz Zupa pomidorowa z klopsikami
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
20 minKrok 3
1 minKrok 4
10 minKrok 5
5 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.

Krok 2 z 6
Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.

Krok 3 z 6
Doprawiamy zupę solą i cukrem.

Krok 4 z 6
W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.

Krok 5 z 6
Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Wlewamy do zupy ciasto, delikatnie mieszając. Gotujemy minutę.

Krok 6 z 6
Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0