Zupa pomidorowa z klopsikami
1 godz 10 min
Średni
2
Cebula
4
ząbków
8
Duże, mięsiste pomidory (lub 3 puszki)
0.7
l
Bulion warzywny
3
łyżek
Oliwa
3
gałązek
Lubczyk
1
gałązka
Rozmaryn
1
łyżeczka
Oregano
2
łyżeczek
Brązowy cukier
200
ml
Śmietana 30%
1
pęczek
Bazylia
1
szczypta
Sól i pieprz
1
g
Woda o temperaturze pokojowej (może być gazowana)
1
Czerwona cebula
2
ząbków
1
Jajko
100
g
Krakersy solone
200
g
Mięso mielone (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
2
łyżek
Musztarda Dijon
1
łyżeczka
Rozmaryn
1
szczypta
Sól i pieprz
trochę
Olej do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
12.72 g
Węglowodany
31.06 g
Tłuszcze
26.87 g
Wartość energetyczna
417.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
3 min
Zupa: cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
Krok 2
3 min
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Krok 4
15 min
Dodać pomidory, lubczyk, rozmaryn i brązowy cukier. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.
Krok 5
30 min
Dolać bulion i gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
Krok 6
1 min
Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną.
Krok 7
1 min
Doprawić oregano, solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
1 min
Zupę podawać z klopsikami, fantazyjnie udekorowaną kleksami śmietany i listkami bazylii.
Krok 9
2 min
Klopsiki: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 10
1 min
Krakersy pokruszyć – do uzyskania małych kawałeczków.
Krok 11
1 min
W dużej misce umieścić mięso, dodać cebulę i czosnek, pokruszone krakersy, jajko, musztardę, oraz rozmaryn.
Krok 12
2 min
Całość posypać obficie solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z powstałej mięsnej masy formować klopsiki.
Krok 13
5 min
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na złoty kolor.
Na liście składników dziś tylko kilka produktów. Stawiamy na prostotę i najwyższą jakość. Gotujemy powoli, dorzucając do zupy garść zielonych ziół i sporo miłości. Gęsta, aromatyczna, mocno pomidorowa! Do zakochania wystarczy zaledwie kilka łyżek… Zupa pomidorowa z klopsikami to jeden z naszych ulubionych kulinarnych pewniaków. Smakuje zarówno dużym, jak i małym. Idealnie sprawdza się w roli wyjątkowego pożywnego lunchu, jak i sycącej propozycji kolacji. Przenosi do słonecznej Italii i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Pulpeciki z mięsa mielonego nieodłącznie kojarzą mi się z “Zakochanym kundlem”. To właśnie w owej produkcji Disneya para głównych, psich bohaterów zajada się nimi podczas romantycznej kolacji. Przy okazji walentynek serwujemy je w zupie!
Poza sezonem, kiedy trudno o mięsiste i soczyste pomidory można ewentualnie zastąpić je tymi z puszki. Najlepiej, jeśli pochodzą z włoskich upraw. Zupę polecam gotować powoli, aby przeniknęły się wszystkie aromaty. Przed podaniem warto pobawić się z fantazyjnymi kleksami śmietany. Dodatkowo zupę udekorować można listkami bazylii.
Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z klopsikami:
Komentarze 0