Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z klopsikami

0
1 godz 10 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
4  ząbków
8 
Duże, mięsiste pomidory (lub 3 puszki)
0.7  l
Bulion warzywny
3  łyżek
Oliwa
3  gałązek
Lubczyk
1  gałązka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Oregano
2  łyżeczek
Brązowy cukier
200  ml
Śmietana 30%
1  pęczek
Bazylia
1  szczypta
Sól i pieprz
1  g
Woda o temperaturze pokojowej (może być gazowana)
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
1 
Jajko
100  g
Krakersy solone
200  g
Mięso mielone (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
2  łyżek
Musztarda Dijon
1  łyżeczka
Rozmaryn
1  szczypta
Sól i pieprz
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.72 g
Węglowodany
31.06 g
Tłuszcze
26.87 g
Wartość energetyczna
417.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
3 min
Zupa: cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
Krok 2
3 min
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Krok 4
15 min
Dodać pomidory, lubczyk, rozmaryn i brązowy cukier. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.
Krok 5
30 min
Dolać bulion i gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
Krok 6
1 min
Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną.
Krok 7
1 min
Doprawić oregano, solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
1 min
Zupę podawać z klopsikami, fantazyjnie udekorowaną kleksami śmietany i listkami bazylii.
Krok 9
2 min
Klopsiki: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 10
1 min
Krakersy pokruszyć – do uzyskania małych kawałeczków.
Krok 11
1 min
W dużej misce umieścić mięso, dodać cebulę i czosnek, pokruszone krakersy, jajko, musztardę, oraz rozmaryn.
Krok 12
2 min
Całość posypać obficie solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z powstałej mięsnej masy formować klopsiki.
Krok 13
5 min
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na złoty kolor.
Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 1 z 13

Zupa: cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na cienkie plasterki.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 2 z 13

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 3 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 4 z 13

Dodać pomidory, lubczyk, rozmaryn i brązowy cukier. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 5 z 13

Dolać bulion i gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 6 z 13

Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 7 z 13

Doprawić oregano, solą i pieprzem do smaku.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 8 z 13

Zupę podawać z klopsikami, fantazyjnie udekorowaną kleksami śmietany i listkami bazylii.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 9 z 13

Klopsiki: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 10 z 13

Krakersy pokruszyć – do uzyskania małych kawałeczków.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 11 z 13

W dużej misce umieścić mięso, dodać cebulę i czosnek, pokruszone krakersy, jajko, musztardę, oraz rozmaryn.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 12 z 13

Całość posypać obficie solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z powstałej mięsnej masy formować klopsiki.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Krok 13 z 13

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na złoty kolor.

Na liście składników dziś tylko kilka produktów. Stawiamy na prostotę i najwyższą jakość. Gotujemy powoli, dorzucając do zupy garść zielonych ziół i sporo miłości. Gęsta, aromatyczna, mocno pomidorowa! Do zakochania wystarczy zaledwie kilka łyżek… Zupa pomidorowa z klopsikami to jeden z naszych ulubionych kulinarnych pewniaków. Smakuje zarówno dużym, jak i małym. Idealnie sprawdza się w roli wyjątkowego pożywnego lunchu, jak i sycącej propozycji kolacji. Przenosi do słonecznej Italii i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Pulpeciki z mięsa mielonego nieodłącznie kojarzą mi się z “Zakochanym kundlem”. To właśnie w owej produkcji Disneya para głównych, psich bohaterów zajada się nimi podczas romantycznej kolacji. Przy okazji walentynek serwujemy je w zupie! Poza sezonem, kiedy trudno o mięsiste i soczyste pomidory można ewentualnie zastąpić je tymi z puszki. Najlepiej, jeśli pochodzą z włoskich upraw. Zupę polecam gotować powoli, aby przeniknęły się wszystkie aromaty. Przed podaniem warto pobawić się z fantazyjnymi kleksami śmietany. Dodatkowo zupę udekorować można listkami bazylii.

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z klopsikami:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika