
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa pomidorowa z klopsikami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z klopsikami:
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
30 minKrok 6
1 minKrok 7
1 minKrok 8
1 minKrok 9
2 minKrok 10
1 minKrok 11
1 minKrok 12
2 minKrok 13
5 min
Krok 1 z 13
Zupa: cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na cienkie plasterki.

Krok 2 z 13
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.

Krok 3 z 13
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Krok 4 z 13
Dodać pomidory, lubczyk, rozmaryn i brązowy cukier. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.

Krok 5 z 13
Dolać bulion i gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut.

Krok 6 z 13
Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną.

Krok 7 z 13
Doprawić oregano, solą i pieprzem do smaku.

Krok 8 z 13
Zupę podawać z klopsikami, fantazyjnie udekorowaną kleksami śmietany i listkami bazylii.

Krok 9 z 13
Klopsiki: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Krok 10 z 13
Krakersy pokruszyć – do uzyskania małych kawałeczków.

Krok 11 z 13
W dużej misce umieścić mięso, dodać cebulę i czosnek, pokruszone krakersy, jajko, musztardę, oraz rozmaryn.

Krok 12 z 13
Całość posypać obficie solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z powstałej mięsnej masy formować klopsiki.

Krok 13 z 13
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na złoty kolor.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0