Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi
Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi
Dodaj do CookBook

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Kompot truskawkowy
100  g
Maliny
100  g
Borówki amerykańskie
2  łyżek
Gęsty jogurt naturalny
trochę
Płatki kukurydziane
1 
Laska wanilii
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.4 g
Wartość energetyczna
180.8 kcal
Tłuszcze
0.7 g
Białko
1.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nadeszła pora na zupy owocowe – lekkie, słodkie i kolorowe.

Najbardziej popularna jest zupa owocowa z makaronem i taką też pamiętam z moich lat dziecięcych. Zupę owocową można przygotować na bazie świeżych owoców lub posiłkując się domowym kompotem. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie.

Dzisiejsza zupa jest połączeniem obu tych metod, bo ugotowałam ją na bazie kompotu, ale dodałam też świeże owoce i całość miksowałam na gładki krem. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt słodka, to można część soku z kompotu zamienić na przegotowaną wodę. Podobnie robimy jeśli wolicie zupy o bardziej płynnej konsystencji. Natomiast jeśli chcielibyście uzyskać gęsty krem, to wystarczy dodać nieco więcej owoców.

Polecam też inne zupy owocowe :
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi
Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa z kaszą jaglaną
Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastem

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    3 min
    Owoce z kompotu oraz maliny i borówkę amerykańską przekładamy do garnuszka (część świeżych owoców zostawiamy do dekoracji).
  • Krok 2

    2 min
    Zalewamy resztą kompotu nieco ponad poziom owoców.
  • Krok 3

    3 min
    Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami.
  • Krok 4

    10 min
    Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 5

    5 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
  • Krok 6

    60 min
    Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Krok 7

    3 min
    Bezpośrednio przed podaniem posypujemy płatkami kukurydzianymi i świeżymi owocami.
Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 1 z 7

Owoce z kompotu oraz maliny i borówkę amerykańską przekładamy do garnuszka (część świeżych owoców zostawiamy do dekoracji).

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 2 z 7

Zalewamy resztą kompotu nieco ponad poziom owoców.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 3 z 7

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 4 z 7

Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 5 z 7

Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 6 z 7

Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 7 z 7

Bezpośrednio przed podaniem posypujemy płatkami kukurydzianymi i świeżymi owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu