Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

0
1 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Kompot truskawkowy
100  g
Maliny
100  g
Borówki amerykańskie
2  łyżek
Gęsty jogurt naturalny
trochę
Płatki kukurydziane
1 
Laska wanilii

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.37 g
Węglowodany
44.36 g
Tłuszcze
0.73 g
Wartość energetyczna
180.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
3 min
Owoce z kompotu oraz maliny i borówkę amerykańską przekładamy do garnuszka (część świeżych owoców zostawiamy do dekoracji).
Krok 2
2 min
Zalewamy resztą kompotu nieco ponad poziom owoców.
Krok 3
3 min
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami.
Krok 4
10 min
Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
5 min
Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 6
60 min
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7
3 min
Bezpośrednio przed podaniem posypujemy płatkami kukurydzianymi i świeżymi owocami.
Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 1 z 7

Owoce z kompotu oraz maliny i borówkę amerykańską przekładamy do garnuszka (część świeżych owoców zostawiamy do dekoracji).

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 2 z 7

Zalewamy resztą kompotu nieco ponad poziom owoców.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 3 z 7

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 4 z 7

Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 5 z 7

Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 6 z 7

Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Krok 7 z 7

Bezpośrednio przed podaniem posypujemy płatkami kukurydzianymi i świeżymi owocami.

Nadeszła pora na zupy owocowe – lekkie, słodkie i kolorowe.

Najbardziej popularna jest zupa owocowa z makaronem i taką też pamiętam z moich lat dziecięcych. Zupę owocową można przygotować na bazie świeżych owoców lub posiłkując się domowym kompotem. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie.

Dzisiejsza zupa jest połączeniem obu tych metod, bo ugotowałam ją na bazie kompotu, ale dodałam też świeże owoce i całość miksowałam na gładki krem. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt słodka, to można część soku z kompotu zamienić na przegotowaną wodę. Podobnie robimy jeśli wolicie zupy o bardziej płynnej konsystencji. Natomiast jeśli chcielibyście uzyskać gęsty krem, to wystarczy dodać nieco więcej owoców.

Polecam też inne zupy owocowe :
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi
Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa z kaszą jaglaną
Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika