
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przyrządzona na bazie aromatycznego bulionu, z dodatkiem włoskiego sera parmezan, śmietany i żółtek to jedna z najbardziej aksamitnych zup, jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek jeść. Kremową konsystencję przełamują chrupiące grzanki, zrumienione na klarowanym maśle i uprażone orzechy ziemne. Dodatek masła to coś, co sprawia, że każda potrawa zyskuje na smaku. Nie odmawiajmy go sobie zatem zbyt często.
Grzanki pojawiają się również w tych przepisach:
Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Grochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
3 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
2 minKrok 6
2 minKrok 7
60 minKrok 8
3 minKrok 9
3 minKrok 10
3 minKrok 11
2 minKrok 12
3 minKrok 13
4 minKrok 14
4 minKrok 15
3 min
Krok 1 z 15
Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.

Krok 2 z 15
Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.

Krok 3 z 15
Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.

Krok 4 z 15
Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.

Krok 5 z 15
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.

Krok 6 z 15
Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Krok 7 z 15
Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.

Krok 8 z 15
Gotowy bulion przecedzić.

Krok 9 z 15
Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.

Krok 10 z 15
Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).

Krok 11 z 15
Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.

Krok 12 z 15
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.

Krok 13 z 15
Grzanki zrumienić na maśle.

Krok 14 z 15
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

Krok 15 z 15
Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0