Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Comfort food, czyli pochodzące z języka angielskiego określenie na jedzenie, które wprawia w dobry nastrój i powoduje, że w miarę konsumowania zaczynamy się czuć lepiej i przyjemniej. Nagle robi nam się w środku zaskakująco ciepło, po prostu błogo. Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi to danie, które doskonale wpisuje się w powyższy opis.
Przyrządzona na bazie aromatycznego bulionu, z dodatkiem włoskiego sera parmezan, śmietany i żółtek to jedna z najbardziej aksamitnych zup, jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek jeść. Kremową konsystencję przełamują chrupiące grzanki, zrumienione na klarowanym maśle i uprażone orzechy ziemne. Dodatek masła to coś, co sprawia, że każda potrawa zyskuje na smaku. Nie odmawiajmy go sobie zatem zbyt często.
Grzanki pojawiają się również w tych przepisach:
Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Grochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.
Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
Gotowy bulion przecedzić.
Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.
Grzanki zrumienić na maśle.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.