Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

(0)
1 godz 44 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
120  ml
Śmietana 12%
2 
Żółtko
100  g
Parmezan
5 
Ziaren ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
0.5  łyżeczka
Suszona bazylia
0.5 
Bagietka
3  łyżek
Masło
80  g
Orzechy ziemne
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.26 g
Węglowodany
30.41 g
Tłuszcze
31.71 g
Wartość energetyczna
480.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Comfort food, czyli pochodzące z języka angielskiego określenie na jedzenie, które wprawia w dobry nastrój i powoduje, że w miarę konsumowania zaczynamy się czuć lepiej i przyjemniej. Nagle robi nam się w środku zaskakująco ciepło, po prostu błogo. Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi to danie, które doskonale wpisuje się w powyższy opis.

Przyrządzona na bazie aromatycznego bulionu, z dodatkiem włoskiego sera parmezan, śmietany i żółtek to jedna z najbardziej aksamitnych zup, jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek jeść. Kremową konsystencję przełamują chrupiące grzanki, zrumienione na klarowanym maśle i uprażone orzechy ziemne. Dodatek masła to coś, co sprawia, że każda potrawa zyskuje na smaku. Nie odmawiajmy go sobie zatem zbyt często.

Grzanki pojawiają się również w tych przepisach:

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Grochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Przygotowanie

104 min
  • Krok 1

    6 min
    Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
  • Krok 2

    3 min
    Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.
  • Krok 3

    3 min
    Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
  • Krok 4

    3 min
    Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
  • Krok 5

    2 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
  • Krok 6

    2 min
    Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  • Krok 7

    60 min
    Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
  • Krok 8

    3 min
    Gotowy bulion przecedzić.
  • Krok 9

    3 min
    Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
  • Krok 10

    3 min
    Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
  • Krok 11

    2 min
    Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
  • Krok 12

    3 min
    Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.
  • Krok 13

    4 min
    Grzanki zrumienić na maśle.
  • Krok 14

    4 min
    Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
  • Krok 15

    3 min
    Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 1 z 15

Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 2 z 15

Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 3 z 15

Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 4 z 15

Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 5 z 15

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 6 z 15

Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 7 z 15

Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 8 z 15

Gotowy bulion przecedzić.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 9 z 15

Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 10 z 15

Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 11 z 15

Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 12 z 15

Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 13 z 15

Grzanki zrumienić na maśle.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 14 z 15

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 15 z 15

Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z mozzarellą

    Zupa pomidorowa z mozzarellą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    1 godz 18 min Łatwy
  • Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

    Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

    14 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu