Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi
Dodaj do CookBook

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

(0)
1 godz 44 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
120  ml
Śmietana 12%
2 
Żółtko
100  g
Parmezan
5 
Ziaren ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
0.5  łyżeczka
Suszona bazylia
0.5 
Bagietka
3  łyżek
Masło
80  g
Orzechy ziemne
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.4 g
Wartość energetyczna
480.7 kcal
Tłuszcze
31.7 g
Białko
21.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Comfort food, czyli pochodzące z języka angielskiego określenie na jedzenie, które wprawia w dobry nastrój i powoduje, że w miarę konsumowania zaczynamy się czuć lepiej i przyjemniej. Nagle robi nam się w środku zaskakująco ciepło, po prostu błogo. Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi to danie, które doskonale wpisuje się w powyższy opis.

Przyrządzona na bazie aromatycznego bulionu, z dodatkiem włoskiego sera parmezan, śmietany i żółtek to jedna z najbardziej aksamitnych zup, jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek jeść. Kremową konsystencję przełamują chrupiące grzanki, zrumienione na klarowanym maśle i uprażone orzechy ziemne. Dodatek masła to coś, co sprawia, że każda potrawa zyskuje na smaku. Nie odmawiajmy go sobie zatem zbyt często.

Grzanki pojawiają się również w tych przepisach:

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Grochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Przygotowanie

104 min
  • Krok 1

    6 min
    Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
  • Krok 2

    3 min
    Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.
  • Krok 3

    3 min
    Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
  • Krok 4

    3 min
    Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
  • Krok 5

    2 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
  • Krok 6

    2 min
    Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  • Krok 7

    60 min
    Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
  • Krok 8

    3 min
    Gotowy bulion przecedzić.
  • Krok 9

    3 min
    Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
  • Krok 10

    3 min
    Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
  • Krok 11

    2 min
    Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
  • Krok 12

    3 min
    Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.
  • Krok 13

    4 min
    Grzanki zrumienić na maśle.
  • Krok 14

    4 min
    Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
  • Krok 15

    3 min
    Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 1 z 15

Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 2 z 15

Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 3 z 15

Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 4 z 15

Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 5 z 15

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 6 z 15

Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 7 z 15

Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 8 z 15

Gotowy bulion przecedzić.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 9 z 15

Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 10 z 15

Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 11 z 15

Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 12 z 15

Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 13 z 15

Grzanki zrumienić na maśle.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 14 z 15

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 15 z 15

Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu