Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

0
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Wywar drobiowy lub rosół
4 
Średnie ziemniaki
2 
Por (biała i jasnozielona część)
1 
Cebula
1  ząbek
0.5  szklanka
Zielony groszek (świeży lub mrożony, ewentualnie z puszki)
0.5  szklanka
Passata pomidorowa lub przecier
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
trochę
Świeży tymianek do dekoracji
3  łyżek
Oliwa
1 
Surowe żółtko
0.5  szklanka
Słodka śmietana
15  dag
Mozzarella w kawałku lub tarta
trochę
Grzanki z masłem czosnkowym

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.36 g
Węglowodany
19.56 g
Tłuszcze
14.69 g
Wartość energetyczna
243.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
6 min
Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
15 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).
Krok 3
3 min
Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).
Krok 4
5 min
Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.
Krok 5
3 min
Gorącą zupę na talerzach posypujemy tartą mozzarellą, dekorujemy świeżym tymiankiem
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 1 z 5

Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 3 z 5

Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 5 z 5

Gorącą zupę na talerzach posypujemy tartą mozzarellą, dekorujemy świeżym tymiankiem

Prosta, a jakże pyszna zupa solferino. Jej historia prawdopodobnie związana jest z krwawą bitwą z 1859 roku, największą z całej wojny francusko-austriackiej, ale czy konieczne jest poruszanie takich tematów przy jedzeniu? Kto ciekaw, historię bitwy znajdzie w internecie. A historia zupy? Prawdopodobnie została podana żołnierzom przed wyruszeniem na bój. To nieskomplikowana zupa, która urzeka swoją prostotą. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub wywaru drobiowego. Jeśli macie pod ręką por, cebulę, ziemniaki, groszek, przecier pomidorowy lub passatę, to macie właściwie wszystko, co jest potrzebne, by zupa solferino z serem mozzarella pojawiła się na Twoim stole.

Być może spotkaliście się z zupą solferino podaną w postaci gęstego kremu. Ja przygotowałam ją w nieco inny sposób i podałam w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym, przygotowanych z chałki (z ciasta bułkowego, nie słodkiego) i z serem mozzarella. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać do zupy surowe żółtko lub też zagęścić zupę zasmażką.

Z podanej ilości składników przygotujecie ok. 4-6 porcji zupy.

Poznajcie kolejne włoskie propozycje!
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Włoska zupa minestrone
Zupa toskańska z kurczakiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika