Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami
1 godz
Średni
1
opakowanie
600
g
Cebula
100
g
Wędzony boczek
0.5
łyżeczka
Suszony tymianek
0.5
łyżeczka
Suszony majeranek
1
łyżka
Oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1
Na grzanki czerstwe pieczywo pszenne lub razowe
1
szczypta
Suszone zioła np. tymianek
1
pęczek
Świeże zioła do podania
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
14.19 g
Węglowodany
63.84 g
Tłuszcze
19.03 g
Wartość energetyczna
498.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
5 min
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż w garnku o grubszym dnie na odrobinie oleju lub oliwy.
Krok 2
5 min
Cebulę smaż na małym ogniu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczyna przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco oliwy.
Krok 3
20 min
Do mniejszego garnka wlej 0,5 l wody i wsyp zawartość opakowania zupy cebulowej. Mieszając, gotuj 20 minut.
Krok 4
5 min
Zupę cebulową wlej do podsmażonej cebuli. Dopraw tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krok 5
3 min
Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
Krok 6
5 min
Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszone zioła, np. tymianek.
Krok 7
1 min
Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
15 min
Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.
Krok 9
1 min
Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażonym boczkiem i ziołami.
Intensywna w smaku, kremowa zupa cebulowa to moja alternatywa dla klasycznej francuskiej zupy z cebuli. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą jest Zupa Cebulowa Jak U Mamy Winiary.
Do tego podsmażona cebula, która staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna. Dopełnieniem zupy krem są dodatki w postaci – ziołowych, chrupiących grzanek oraz aromatycznego, wędzonego boczku. Wypróbujcie sami i przekonajcie się, że pikantna
zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami to propozycja nie tylko na mroźne, zimowe popołudnie! Gwarantujemy, że rozgrzeje ona nie tylko Wasze żołądki, ale również serca.
Szukasz dodatków do zupy cebulowej? Oprócz grzanek sprawdzą się również:
Komentarze 0