Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

0
1 godz
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Cebula
100  g
Wędzony boczek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Suszony majeranek
1  łyżka
Oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1 
Na grzanki czerstwe pieczywo pszenne lub razowe
1  szczypta
Suszone zioła np. tymianek
1  pęczek
Świeże zioła do podania
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.19 g
Węglowodany
63.84 g
Tłuszcze
19.03 g
Wartość energetyczna
498.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż w garnku o grubszym dnie na odrobinie oleju lub oliwy.
Krok 2
5 min
Cebulę smaż na małym ogniu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczyna przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco oliwy.
Krok 3
20 min
Do mniejszego garnka wlej 0,5 l wody i wsyp zawartość opakowania zupy cebulowej. Mieszając, gotuj 20 minut.
Krok 4
5 min
Zupę cebulową wlej do podsmażonej cebuli. Dopraw tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krok 5
3 min
Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
Krok 6
5 min
Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszone zioła, np. tymianek.
Krok 7
1 min
Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
15 min
Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.
Krok 9
1 min
Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażonym boczkiem i ziołami.
Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 1 z 9

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż w garnku o grubszym dnie na odrobinie oleju lub oliwy.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 2 z 9

Cebulę smaż na małym ogniu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczyna przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco oliwy.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 3 z 9

Do mniejszego garnka wlej 0,5 l wody i wsyp zawartość opakowania zupy cebulowej. Mieszając, gotuj 20 minut.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 4 z 9

Zupę cebulową wlej do podsmażonej cebuli. Dopraw tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 5 z 9

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 6 z 9

Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszone zioła, np. tymianek.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 7 z 9

Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 8 z 9

Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 9 z 9

Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażonym boczkiem i ziołami.

Intensywna w smaku, kremowa zupa cebulowa to moja alternatywa dla klasycznej francuskiej zupy z cebuli. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą jest Zupa Cebulowa Jak U Mamy Winiary. Do tego podsmażona cebula, która staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna. Dopełnieniem zupy krem są dodatki w postaci – ziołowych, chrupiących grzanek oraz aromatycznego, wędzonego boczku. Wypróbujcie sami i przekonajcie się, że pikantna zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami to propozycja nie tylko na mroźne, zimowe popołudnie! Gwarantujemy, że rozgrzeje ona nie tylko Wasze żołądki, ale również serca.

Szukasz dodatków do zupy cebulowej? Oprócz grzanek sprawdzą się również:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika