Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z dyni na ostro

0
1 godz 27 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
3  ząbków
1 
Papryczka chili
4 
Ziemniaki
1 
Dynia piżmowa lub pół dużej dyni hokkaido
1 
Pomarańcza
2  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Kardamon
100  ml
Śmietana 18%
50  g
Orzechy włoskie
1  l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.11 g
Węglowodany
42.16 g
Tłuszcze
19.88 g
Wartość energetyczna
347.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 2
5 min
Dynię umyć, wydrążyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
Krok 3
3 min
Tak przygotowaną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Delikatnie skropić oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Krok 4
20 min
Piec ok. 20 minut – aż dynia nieco zmięknie i z łatwością będzie ją można obrać ze skórki.
Krok 5
5 min
Cebule i ząbki czosnku obrać. Posiekać.
Krok 6
4 min
Papryczkę drobno pokroić, usuwając pesteczki.
Krok 7
4 min
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 8
7 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić nie niej czosnek, cebulę. Dodać papryczkę i ziemniaki, kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć.
Krok 9
20 min
Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – aż ziemniaki zmiękną.
Krok 10
15 min
Do gotującej się zupy dodać dynię. Całość pogotować jeszcze przez ok. 15 minut. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy.
Krok 11
3 min
Całość doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, a następnie zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania zupę zabielić śmietaną.
Krok 12
1 min
Zupa krem z dyni na ostro będzie dobrze smakowała z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.
Zupa krem z dyni na ostro

Krok 1 z 12

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 2 z 12

Dynię umyć, wydrążyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 3 z 12

Tak przygotowaną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Delikatnie skropić oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 4 z 12

Piec ok. 20 minut – aż dynia nieco zmięknie i z łatwością będzie ją można obrać ze skórki.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 5 z 12

Cebule i ząbki czosnku obrać. Posiekać.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 6 z 12

Papryczkę drobno pokroić, usuwając pesteczki.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 7 z 12

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 8 z 12

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić nie niej czosnek, cebulę. Dodać papryczkę i ziemniaki, kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 9 z 12

Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – aż ziemniaki zmiękną.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 10 z 12

Do gotującej się zupy dodać dynię. Całość pogotować jeszcze przez ok. 15 minut. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 11 z 12

Całość doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, a następnie zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania zupę zabielić śmietaną.

Zupa krem z dyni na ostro

Krok 12 z 12

Zupa krem z dyni na ostro będzie dobrze smakowała z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.

Sezon na dynię oficjalnie rozpoczęty! W zeszłym roku mieliśmy przyjemność zainaugurować go na łamach telewizji. Jeśli zatem macie ochotę na kilka dyniowych ciekawostek, zerknijcie tutaj. Do sporej kolekcji dyniowych zupy, dorzucamy dziś kolejną. Tym razem zupa krem z dyni na ostro.

Kiedy za oknem spadają temperatury, nasz organizm wręcz domaga się czegoś rozgrzewającego. Jednym z najprostszych sposobów na to, aby w sezonie grypowym ustrzec się przeziębienia jest przestrzeganie odpowiedniej diety, bogatej w produkty podnoszące odporność. Dobry pomysłem będzie także zjedzenie zupy na… śniadanie. Sycący i ciepły posiłek o poranku zapewni energię na cały dzień. Podrzucamy przepis na śniaDYNIOWĄ wariację.

Na obiad? Również dynia! Tym razem jednak w ostrzejszym wydaniu, z dodatkiem papryczki chilli. Podczas dodawania papryczki, samemu zdecyduj ile chcesz jej w zupie. W przepisie sugeruję jedną sztukę, każdy jednak ma inną tolerancję ostrości. Ważne, aby zupa krem z dyni na ostro miała wyczuwalny pikantny smak.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Jeśli posmakowała Ci nasza zupa krem z dyni, wypróbuj równie smaczne propozycje na rozgrzewające zupy z dodatkiem kurkumy:

Zupa fasolowa z puszki na boczku

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Zupa kalarepowa z marchewką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika