Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z cukinii

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
Olej
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
4 
Cukinia
2 
Ziemniaki
1 l
Woda
150 ml
Śmietana
1 trochę
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.8 g
Wartość energetyczna
148.07 kcal
Białko
4.11 g
Tłuszcze
10.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż.
Krok 2
10 min
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziemniaki. Podsmaż przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło.
Krok 3
20 min
Dodaj litr wody i dwie kostki Bulionu warzywnego. Zagotuj zupę i gotuj na małym ogniu przez 20 minut – aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
5 min
Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na kilka minut.
Krok 5
3 min
Zupę zblenduj ręcznym blenderem, w razie potrzeby dodaj trochę wody (jeśli zupa jest za gęsta).
Krok 6
3 min
Postaw znowu na małym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw zupę solą i pieprzem.
Krok 7
2 min
Jeśli masz ochotę – dla kremowej konsystencji, możesz zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach.
Krok 8
2 min
Ciepłą zupę podawaj z chrupiącym pieczywem, obsypaną natką pietruszki.
Zupa krem z cukinii

Krok 1 z 8

Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż.

Zupa krem z cukinii

Krok 2 z 8

Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziemniaki. Podsmaż przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło.

Zupa krem z cukinii

Krok 3 z 8

Dodaj litr wody i dwie kostki Bulionu warzywnego. Zagotuj zupę i gotuj na małym ogniu przez 20 minut – aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa krem z cukinii

Krok 4 z 8

Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na kilka minut.

Zupa krem z cukinii

Krok 5 z 8

Zupę zblenduj ręcznym blenderem, w razie potrzeby dodaj trochę wody (jeśli zupa jest za gęsta).

Zupa krem z cukinii

Krok 6 z 8

Postaw znowu na małym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw zupę solą i pieprzem.

Zupa krem z cukinii

Krok 7 z 8

Jeśli masz ochotę – dla kremowej konsystencji, możesz zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach.

Zupa krem z cukinii

Krok 8 z 8

Ciepłą zupę podawaj z chrupiącym pieczywem, obsypaną natką pietruszki.

Zupa krem z cukinii na bazie Bulionu warzywnego WINIARY jest wybornym pomysłem na sycący obiad. Krem z cukinii możesz przygotować w gęstszej wersji, jeżeli dodasz do zupy więcej ziemniaków. Nie zapominaj o śmietanie i zblendowaniu, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Przed podaniem posyp zupę świeżą i pachnącą natką pietruszki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika