Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z awokado

(0)
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dojrzałe awokado
1  l
Wywar drobiowy
4 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól
trochę
Sok z cytryny
1  pęczek
Bazylia
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Tarty parmezan
1  łyżka
Czarnuszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.22 g
Węglowodany
16.43 g
Tłuszcze
16.28 g
Wartość energetyczna
219.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
3 min
Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę chili. Smażymy pół minuty.
Krok 2
5 min
Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy całość częścią wywaru (ok. 0,75), gotujemy 15 minut, pod koniec doprawiając zupę szczyptą soli.
Krok 3
5 min
W tym czasie przygotowujemy pesto – obrywamy listki bazylii, płuczemy na sicie, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy listki do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i miksujemy. Do zmiksowanej bazylii dodajemy łyżkę tartego parmezanu i ponownie krótko miksujemy.
Krok 4
1 min
Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ z obu połówek. Skrapiamy go cytryną.
Krok 5
5 min
Miąższ awokado dodajemy do garnka z zupą, miksujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy resztę gorącego wywaru.
Krok 6
1 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z bazyliowym pesto, listkami bazylii, posypujemy parmezanem i czarnuszką.
Zupa krem z awokado

Krok 1 z 6

Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę chili. Smażymy pół minuty.

Zupa krem z awokado

Krok 2 z 6

Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy całość częścią wywaru (ok. 0,75), gotujemy 15 minut, pod koniec doprawiając zupę szczyptą soli.

Zupa krem z awokado

Krok 3 z 6

W tym czasie przygotowujemy pesto – obrywamy listki bazylii, płuczemy na sicie, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy listki do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i miksujemy. Do zmiksowanej bazylii dodajemy łyżkę tartego parmezanu i ponownie krótko miksujemy.

Zupa krem z awokado

Krok 4 z 6

Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ z obu połówek. Skrapiamy go cytryną.

Zupa krem z awokado

Krok 5 z 6

Miąższ awokado dodajemy do garnka z zupą, miksujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy resztę gorącego wywaru.

Zupa krem z awokado

Krok 6 z 6

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z bazyliowym pesto, listkami bazylii, posypujemy parmezanem i czarnuszką.

Niedawno na naszym funpage’u na Facebooku pojawiło się pytanie o krem z awokado. Oto odpowiedź – kremowa zupa krem z awokado, podana z bazyliowym pesto, tartym parmezanem i wdzięczną czarnuszką.

Awokado i ziemniaki nadają zupie niezwykłą, aksamitną konsystencję. W głównej mierze to zasługa bogatego w tłuszcze awokado (w 100g tego owocu znajduje się aż 15g tłuszczu). Awokado jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 9 i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3, a także świetne potasu, którego w awokado jest nawet więcej niż w bananach. Do włączenia tego owocu do zdrowej diety nie trzeba Was namawiać, ale do gotowania zupy z awokado?

Gotując zupę z awokado należy pamiętać, że nie służą mu wysokie temperatury, dlatego dodajemy go do już ugotowanej bazy i ewentualnie trochę podgrzewamy. Jeśli zagotujemy zupę po dodaniu awokado, może ono zgorzknieć i zepsuć cały jej smak.

Tłem dla awokado w mojej propozycji są ziemianki, ale możecie zamiast nich wykorzystać cukinię. Można pominąć w przepisie bazyliowe pesto, jednak nadaje zupie przyjemnej świeżości. Jeśli z niego zrezygnujecie, warto dodać do zupy więcej soku z cytryny.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Smacznego!

Poznaj przepisy na inne gęste zupy!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha