Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niedawno na naszym funpage’u na Facebooku pojawiło się pytanie o krem z awokado. Oto odpowiedź – kremowa zupa krem z awokado, podana z bazyliowym pesto, tartym parmezanem i wdzięczną czarnuszką.
Awokado i ziemniaki nadają zupie niezwykłą, aksamitną konsystencję. W głównej mierze to zasługa bogatego w tłuszcze awokado (w 100g tego owocu znajduje się aż 15g tłuszczu). Awokado jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 9 i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3, a także świetne potasu, którego w awokado jest nawet więcej niż w bananach. Do włączenia tego owocu do zdrowej diety nie trzeba Was namawiać, ale do gotowania zupy z awokado?
Gotując zupę z awokado należy pamiętać, że nie służą mu wysokie temperatury, dlatego dodajemy go do już ugotowanej bazy i ewentualnie trochę podgrzewamy. Jeśli zagotujemy zupę po dodaniu awokado, może ono zgorzknieć i zepsuć cały jej smak.
Tłem dla awokado w mojej propozycji są ziemianki, ale możecie zamiast nich wykorzystać cukinię. Można pominąć w przepisie bazyliowe pesto, jednak nadaje zupie przyjemnej świeżości. Jeśli z niego zrezygnujecie, warto dodać do zupy więcej soku z cytryny.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę chili. Smażymy pół minuty.
Krok 2
5 min
Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy całość częścią wywaru (ok. 0,75), gotujemy 15 minut, pod koniec doprawiając zupę szczyptą soli.
Krok 3
5 min
W tym czasie przygotowujemy pesto – obrywamy listki bazylii, płuczemy na sicie, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy listki do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i miksujemy. Do zmiksowanej bazylii dodajemy łyżkę tartego parmezanu i ponownie krótko miksujemy.
Krok 4
1 min
Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ z obu połówek. Skrapiamy go cytryną.
Krok 5
5 min
Miąższ awokado dodajemy do garnka z zupą, miksujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy resztę gorącego wywaru.
Krok 6
1 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z bazyliowym pesto, listkami bazylii, posypujemy parmezanem i czarnuszką.
Krok 1
z
6
Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę chili. Smażymy pół minuty.
Krok 2
z
6
Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy całość częścią wywaru (ok. 0,75), gotujemy 15 minut, pod koniec doprawiając zupę szczyptą soli.
Krok 3
z
6
W tym czasie przygotowujemy pesto – obrywamy listki bazylii, płuczemy na sicie, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy listki do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i miksujemy. Do zmiksowanej bazylii dodajemy łyżkę tartego parmezanu i ponownie krótko miksujemy.
Krok 4
z
6
Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ z obu połówek. Skrapiamy go cytryną.
Krok 5
z
6
Miąższ awokado dodajemy do garnka z zupą, miksujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy resztę gorącego wywaru.
Krok 6
z
6
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z bazyliowym pesto, listkami bazylii, posypujemy parmezanem i czarnuszką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0